Denník N

Krása a hnus

Je dobré vidieť umenie, ktoré ukáže že naša kultúra má majáky, ktoré svietia.

V časoch stúpajúceho materializmu, nekonečnej šírky ale nulovej hĺbky je veľmi povzbudivé vidieť niečo, čo vás vytrhne. Scénické dielo Krása a hnus je netradičné divadelné dielo, ktoré vás nenechá na povrchu. Nekupuje lacným dojatím. Nič vám nedá zadarmo a vďaka Bohu, že to tak je. Práca týchto profesionálnych hudobníkov, hercov, perfomerov, výtvarníkov, vám ukáže, že mystérium je stále žiadané ľudským srdcom.

V diele sa vám dostane naozaj kvalitná hudobná škála. Tvorcovia vás nedostanú do monotónnosti, ale skôr do horskej dráhy. Neočakávané scény. Žiadny klasický dramatický dej. Pohyb, výtvarná práca, herectvo, hudba všetko cez  seba a stále spolu zohrané. Kompozícia vecí, ktoré by ste oddelili tu spolu tvoria niečo, čo sa vznáša vo vzduchu. Skladba tohto diela vám dáva slobodu klásť si otázky. Kde je krása? Kde je hnus? Čo to je?

Umelecká kvalita a poctivo rozpracovaná hlboká téma otvárajú cestu k tomu ako evanjelizovať nadprirodzené, mystérium k dnešnému človeku. Otázky, ktoré radi vytláčame sa tu nenásilne a pútavo vryjú do hlavy a nechajú nás nemých. Avšak obraz si musíte urobiť samy.

Naposledy sa predstavenie hralo 11.mája. Toto fenomenálne scénické dielo ešte určite budete mať možnosť vidieť. Ich ďalšie projekty sledujte na facebooko Med a prach.

Libreto, hudba, vizuálny koncept, réžia: Andrej Kalinka

Sochy, maľby, objekty: Juraj Poliak

Kostýmy, objekty: Ivan Martinka

Reštaurovanie: Michaela Poliaková

Účinkujú: Andrea Ballayová, Ludovic Cohen, Mária Danadová, Andrej Kalinka, Miriam

Kalinková, Lucia Korená, Ela Lehotská, Ivan Martinka, Juraj Poliak, Michaela Poliaková 

zdroj foto/event: https://www.facebook.com/events/2240420252684125/

Teraz najčítanejšie