Denník N

Najviac o rozdeľovaní vedia hovoriť steny

V novembri minulý rok malo Bratislavské Bábkové divadlo premiéru predstavenie Príbehy stien. Toto divadelné predstavenie si vyžaduje pozornosť, pretože upozorňuje na steny medzi nami.

Zvyčajne si myslíme, že bábkové divadlo je pre deti a dospelým nemá čo povedať. Nie je to pravda. Toto predstavenie svedčí o tom, že dospelí aj deti majú mnohé témy, ktoré ich spájajú. Ak o nich hovoria, je to veľké obohatenie.

Ľudia často očakávajú, že detský divák môže vidieť len vyškerené „pesničkovo“, ktoré svojimi farebnými textami a kostýmami pôsobí bezpečne, teda infantilne. To je chyba. Vezmime do úvahy len to, čo vidia deti v televízí alebo na internete. Chcem tým povedať, nepodceňujme detského diváka.

Takto sa k tvorbe postavili autori tohto predstavenia. Príbehy stien pod záštitou tvorivého  tandemu Kataríny Aulitisovej a Markéty Plachej vytvorili moderný, technicky náročný, a tematicky hlboký divadelný projekt. Rovnako to svedčí aj o tom, že bábkové divadlo chce prilákať malých aj veľkých. Na svoje si naozaj prídu nadšenci divadla. Teda bábkové divadlo už dávno nie je len pre deti.

Predstavenie tvorí päť príbehov z predlohy antológie Michaela Reynholdsa Príbehy stien. Dramaturgiu šikovne spracoval Peter Galdík. Dejová línia sa od jedného bodu rozvetvuje a spätne vracia k začiatku. Uvidíte široké množstvo situácií, zastrešené jednou témou. Nájdete sa tam?

Scénografia nesklamala. Markéta Plachá nedokáže robiť scénu povrchne. Uvidíte technicky náročný scénografický koncept aj princíp zmien, masky, bábky, priestorové choreografie, či detailné zvuky. Všetko zastrešuje dominantný prvok, ktorý nechcem prezradiť.

Herci sa rovnako výborne popasovali s technickými prestavbami, a ľahkosť hereckého prejavu autenticky poukazuje na problémy rozdelenia. Hudobnú zložku vypracoval výborný Fero Király, takže môžete očakávať zvuky a melódie, ktoré skôr rozširujú myslenie a fantáziu ako by popisovali situácie.

Predstavenie sa určite bude hrať, avšak nečakajte kým sa priblíži derniéra. Najbližšie sa predstavenie bude hrať na festivale Bábková Žilina v piatok o 18:00.

http://babkovazilina.sk/program/
zdroj foto: https://www.babkovedivadlo.sk/repertoar/pribehy-stien/

Teraz najčítanejšie