Denník N

Výber skvelých vedeckých a spoločenských vlogov (v angličtine)

S video blogmi (vlogmi) sa roztrhlo vrece. Youtube je plný videí o rozbaľovaní elektroniky a ich následnej recenzii, návodmi na prežitie a bushcraft, ASMR videí a ešte mnoho ďalších. Jedna z najlepších kategórií sú ale určite vlogy na vedecké a spoločenské témy, v ktorých účinkujúci behom pár minút vysvetlí populárne vedecké alebo spoločenské téma. Mnohé z nich sú veľmi kvalitné a dobre spracované, pokiaľ Vám teda nevadí angličtina, tak si určite pozrite niektoré z nižšie uvedených youtube kanálov.

VlogBrothers, CrashCourse a SciShow

VlogBrothers sú asi jednými z najznámejších amerických vlogerov. Bratia Hank a John Green (autor kníh Papierové mestá a Kam zmizla Aljaška) vo videách preberajú dejiny (CrashCourse History – jedny z najlepších historických kurzov na internete, ktoré som na webe našiel), rôzne vedecké témy (SciShow a SciShow Space) alebo videá pod zložkou VlogBrothers (často veľmi kvalitný spoločenský komentár vlog bratov). VlogBrothers si okolo seba vytvorili veľkú komunitu, veľa kvalitných moderátorov, takže pokiaľ si nájdete voľný čas, určite sa na ich videá pozrite.

Vsauce, Vsauce 2, Vsauce 3

Vlogbrothers sú maskotmi vlogovania na Youtube, Vsauce je ale v kategórii vedeckému vlogovaniu to najlepšie, čo na internete nájdete. Kanál založil Michael Stevens, ktorý hlavnú stránku Vsauce aj od začiatku moderuje. Spôsobom podania a kvalitou spracovania hlavný kanál Vsauce nemá konkurenciu. Stevens, ktorý pracuje pre britský Google, podáva jednotlivé témy dopodrobna a kreatívne tak, že po prezretí niektorých častí sa Vám často dostaví „heureka efekt“. Postupne bol kanál Vsauce doplnený o ďalšie kanály Vsauce 2 a 3.   

Its Okay to be smart

Pokiaľ sa prenesiete cez sprostý názov a zvláštneho moderátora, tak je tento kanál vizuálne a obsahovo mimoriadne dobre spracovaný vlog (je to ešte vôbec vlog?). Veľmi dobré je napríklad nižšie vložené video o relatívnych vzdialenosti v slnečnej sústave.

Minute Physics

Aj keď toto už asi nie je vlog, tak príjemným a kvalitným grafickým spracovaním určite stojí za to. V Minute Physics, ako napovedá názov, v krátkych niekoľkých minútach videa vysvetlia zaujímavé vedecké témy. 

Teraz najčítanejšie