Denník N

Saková počas súťaže mení stomiliónový tender, vraj len odpovedali uchádzačom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viditeľné úpravy v súťaži na nákup kamier pre políciu naznačuje ministerstvo vnútra. A to päť mesiacov odvtedy, čo tender vyhlásilo. Deje sa tak cez odpovede pre záujemcov, ktorí si pýtali viac detailov. Ministerstvo v odpovediach spomína napríklad cloudové riešenie, inteligentný výdaj kamier a pridalo aj nové funkcie. Tieto veci v pôvodnom zadaní neboli.

Ministerstvo vnútra už štvrtýkrát posunulo súťaž na stomiliónové kamery pre políciu. Popri tom ale významne upravilo svoje predstavy, ako majú tieto kamery fungovať a čo všetko majú robiť. Urobilo tak nie zmenami v samotnom tendri, ale cez odpovede záujemcov o túto súťaž. Tí si pýtali viac detailov k zadaniu. No vyzerá to tak, že miesto vyjasnenia sa vo viacerých prípadoch dočkali prekvapenia v podobe doteraz neznámych nárokov.

Na „novinky“ upozornili nadáciu dva nezávislé zdroje, ktoré si ale neželali byť menované.

Ministerstvo ale aktuálne zmeny vôbec nevidí tak radikálne. Na viaceré otázky ohľadom pridania funkcií a zmeny celkového systému, ako majú nové kamery fungovať, odpovedalo tlačové oddelenie rezortu stručne:
„Odpovedali sme len na otázky záujemcov a vzhľadom na ich rozsah sme adekvátne predĺžili termín na predkladanie ponúk do 27. júna.“

Ministerstvo na otázky záujemcov odpovedalo už aj predtým. No vtedajšie odpovede nijako pôvodné zadanie nerozširovali. Súťaž na telové aj statické kamery za dokopy 99,5 milióna eur vyhlásil rezort vnútra ešte vlani v novembri. Pôvodne chcel ponuky uzatvoriť už v januári, postupne termín poposúval až ku koncu júna. Spolu sa má cez útto jednu súťaž nakúpiť 26-tisíc kamier.

Reagovať aj na výstrel

V posledných odpovediach z polky apríla sa napríklad objavila prvýkrát požiadavka na inštaláciu kamier do cloudu či na „inteligentný management výdaja kamier“. Tiež doteraz záujemcovia z podkladov napríklad netušili, že kupované telové kamery majú reagovať automaticky na výstrel a zapnúť sa. Alebo že ich podporný systém má cez sms, mail alebo inak upozorniť centrálu na vznik poplachovej situácie.

Zaujímavosťou je aj požiadavka, aby sa dali záznam z kamier v systéme mazať. Štandardne sa totiž kamerové systémy automaticky nahrávajú a uchovávajú určitú dobu, napríklad týždeň. Požiadavka na manuálne mazanie operátorom nie je bežná.

Vysvetlenie ministerstva zároveň nie vždy odstránilo predošlé nejasnosti. Napríklad v jednom prípade záujemca žiada uviesť „bližší technický popis funkčnosti“, aby správne navrhol náklady. Odpoveď ministerstva ale neuvádza žiadne parametre. Spomína len „otvorenosť systému“ pre prepojenie s inými systémami či „možnosť prepojenia na ďalšie bezpečnostné systémy“, ale neuvádza akými. Dodáva len, že parametre definuje až pri takzvanej realizačnej zmluve. Tá sa bude uzatvárať až v akomsi druhom kole. Najskôr si totiž ministerstvo vytipuje skupinu firiem. Už len s nimi bude následne tendrovať konkrétne zadanie.

Aj v ďalšej otázke sa záujemca domáha technických detailov pre prepojenie nových kamier do existujúceho systému polície. „Bez týchto detailov nie je možno stanoviť cenu týchto úkonov,“ vysvetlilo ministerstvu. Aj tu sa ale ministerstvo odvolalo až na druhé kolo súťaže. A rovnako tomu bude aj s bezpečnostnými nárokmi a prípadnými bezpečnostnými certifikátmi.

Odsúvanie zverejnenia detailov môže nahrávať záujemcom, ktorí majú informácie o starších kamerových systémoch policajtov. Budú mať väčšiu šancu navrhnúť primeranú cenu.

Staršie kamery za milióny

Jedným z posledných veľkých kamerových tendrov pre policajtov bol ten, cez ktorý ešte minister Robert Kaliňák nakúpil kamery do áut za 40 miliónov eur od domácej IT firmy Soitron. Detailnejšie sa tomuto tendru ako aj dôvodom „slepnutia“ týchto kamier venuje aktuálne vydanie týždenníka TREND.

TREND spolu s nadáciou tiež upozornili zdroje z polície a kamerového biznisu na ďalšie viaceré neštandardné okolnosti súťaže, ktoré smerujú ku konkrétnym dodávateľom. Opakované posúvanie súťaže, zmena parametrov za behu či odklad zverejnenia iných podrobností žiaľ týmto náznakom pridávajú na váhe.

Xénia Makarová, Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie