Denník N

Voľby do EP: Ktorá strana má záujem na riešení globálneho otepľovania?

V sobotu budeme voliť. Pozrite si, aký dôraz kladú slovenské politické strany na zastavenie zmeny podnebia. Primeraný postoj k zmene podnebia má len PS-Spolu. Nie úplne zle vychádza Smer-SD. Tradične zle vychádzajú všetky pravicové strany.

Smer-SD: Majú len veľmi stručný program do eurovolieb. Životné prostredie ani zmena podnebia v ňom nie je. Rovnako to je aj s ich všeobecným programom. Poslanci Smer-SD získali najlepšie skóre za hlasovania v EP v otázkach týkajúcich sa zmeny podnebia spomedzi slovenských politických strán, ale aj napriek tomu bolo skóre nízke a zaradilo Smer-SD do kategórie bŕzd.

ĽSNS: Na ich stránke som nenašiel žiadny program pre voľby do EP, ich program sa dá zistiť z blogov a ich všeobecného programu. Vo svojom programe majú ochranu lesov a alternatívne palivá, za ktoré považujú LPG a CNG. Vzhľadom na kladný postoj ĽSNS k Rusku očakávam len to najhoršie pri rozhodovaní o globálnom otepľovaní.

Sas: Má prepracované princípy, ktoré chce v EU presadzovať. O zmene podnebia nemá nič, nepriamo sa týka len: Podporujeme zastavenie dotácií na výrobu energií z fosílnych palív. Sulík získal za doterajšie pôsobenie v EP (európskom parlamente) plných 0 (slovom nula) bodov za hlasovania týkajúce sa zmeny podnebia. Na debate v Európskom informačnom centre sa kandidát Galek vyjadril, že je za opatrenia zabraňujúce otepleniu, pokiaľ sa to oplatí. Argumentoval o koľko sa zníži HDP, ak budeme chcieť zastaviť oteplenie na 3,5°C resp. 4,1°C. Zatiaľ sa mu asi nedostalo do uší, že už nejde o to, či klesne HDP ale či vôbec nejaké HDP ešte bude. Napriek kampani o používaní rozumu, SaS pri globálnom otepľovaní rozum vypína.

OĽANO: V programe nemajú nič o životnom prostredí. Vo svojom všeobecnom programe majú prepracované body pre životné prostredie ale zmenu podnebia priamo nespomínajú. Ani kandidáti na prvých miestach nemajú vo svojej agende zmenu podnebia. Vzhľadom na to, že kandidáti OĽANO pochádzajú z aktivistického prostredia, je tu určitá nádej, že budú pružní a otvorení v otázke zmeny podnebia. Ale aj OĽANO sa v hlasovaniach v EP zaradilo medzi dinosaurov.

Sme rodina: Nenašiel som program pre voľby do EP. Vo všeobecnom svojom programe nespomína zmenu podnebia. Ako prvý bod majú Presadzovanie reálnych a ekonomiku nezaťažujúcich enviromentálnych cieľov v EÚ, čo môže byť v rozpore s opatreniami v oblasti globálneho otepľovania.

KDH: Program do volieb majú veľmi stručný, životné prostredie v ňom vôbec nie je. KDH sa v hlasovaniach v EP zaradilo medzi klimatických dinosaurov. Štefanec sa na debate v EIC vyjadril, že je za zavedenie uhlíkového cla.

Progresívne Slovensko + Spolu: Na stránke majú kandidátov aj program: Ekonomický rast je udržateľný vtedy, ak neohrozuje zdravie nás ani planéty. Budeme presadzovať spoločné európske pravidlá, ktoré dajú základ bezuhlíkovej a cirkulárnej ekonomike, podporia ekologické inovácie a prispejú k udržaniu globálneho otepľovania pod 1,5°C. Medzi kandidátmi je aj Martin Hojsík, ktorý ako bývalý pracovník Greenpeace by mal rozumieť zmene podnebia a môžem to aj potvrdiť z osobnej skúsenosti z debaty v európskom informačnom centre.

SNS: Nenašiel som program pre voľby do EP. Vo všeobecnom programe majú len veľmi všeobecne zahrnutú ochrany životného prostredia, globálne otepľovanie nespomínajú.

 

S porovnania mi najlepšie vychádza Progresívne Slovensko + Spolu. Jedine oni majú v programe zastavenie otepľovania na 1,5°C. Prečo je to dôležité si môžete prečítať v iných blogoch. V prípade otepľovania ide o ďalekú budúcnosť, preto aj cieľ 1,5°C najlepšie korešponduje s požiadavkami štrajkujúcich mladých ľudí.

S doterajšieho pôsobenia v EP ešte pomerne dobre vyzerá Smer-SD, z našich strán najlepšie, ale aj oni sa zaradili len medzi brzdy z troch kategórii: ochrancovia, brzdy, dinosaury.

Vo všeobecnosti od pravicových strán nemôžeme čakať, že budú ťahať dopredu ochranu planéty pred otepľovaním. Môžeme sa spoľahnúť, že budú takéto aktivity aj naďalej brzdiť tak, ako to bolo aj doteraz. Podľa mňa základný dôvod takéhoto ich prístupu je iracionálny prístup k ekonomike založený hlavne na viere v určité hodnoty. Tak ako aj iní fundamentálni veriaci potom zatvárajú oči pred skutočnosťou a len málo používajú rozum. Samozrejme, nemusíte v tomto so mnou súhlasiť. Ale prístup pravicových strán k zmene podnebia sa jednoducho nezakladá na zdravom rozume.

 

Pozrite tiež blog: Voľby do EP: Ako hlasovali slovenské strany pri hlasovaniach týkajúcich sa zmeny podnebia

 

V texte sa spomína uhlíkové clo: Uhlíkové clo by mohla EU vyberať za tovary, ktoré pochádzajú z krajín, ktoré nepodnikajú dostatočné kroky na zastavenie otepľovania. Nie je to len trest pre tieto krajiny – mnohé európske firmy presunuli výrobu, ktorá produkuje skleníkové plyny, do iných krajín. Takto to potom vyzerá, že Európa vedie v boji za dosiahnutie nulových emisií, ale pri tom spotrebujeme tovary, ktoré prispievajú k otepľovaniu, ale ich emisie sa nezapočítavajú do emisií EU.

 

Do porovnania som zaradil len strany, ktoré podľa prieskumu majú šancu získať kreslo v EP. Nie je v mojich silách prekontrolovať všetky strany, ktoré kandidujú. Vychádzal som pri tom z nasledujúceho prieskumu:

riadka Počet poslancov v EP
Smer-SD 3
ĽSNS 2
SaS 2
OĽaNO+NOVA 2
Sme rodina 1
KDH 1
PS+SPOLU 1
SNS 1

 

O naliehavosti riešiť problém globálneho otepľovania si pozrite napríklad tento blog: Najdôležitejšie číslo: 350 ppm

Teraz najčítanejšie

Marián Šumšala

Som manžel a otec syna a dcéry. Nie je mi jedno, či sa majú deti kde hrať. Preto sa nepoliticky angažujem v komunálnej politike. Tiež ma trápi, v akom stave im zanecháme okolitý svet. Preto sa angažujem v ochrane životného prostredia. V obidvoch týchto oblastiach dosť vážne prehrávam.