Denník N

Toho, čo nás spája, je viac ako toho, čo nás rozdeľuje

Budapešť, 5.4.2019: Adel Onodi, Maďarská herečka, speváčka a aktivistka za práva transrodových ľudí
Budapešť, 5.4.2019: Adel Onodi, Maďarská herečka, speváčka a aktivistka za práva transrodových ľudí

Každý a každá z nás sme iní, jedineční, ale všetci a všetky sme si rovní a rovné. Nikto z nás by nemal zažívať útlak kvôli tomu, kým je alebo odkiaľ pochádza. Naše sociálne kruhy sú čoraz rozmanitejšie. Zdá sa, že Európanky a Európania sú stále tolerantnejší a inkluzívnejší k rozdielom. K niektorým z nás sa napriek tomu správajú inak a neférovo len preto, kým sme.

Prieskumu z roku 2015 ukazuje, že miera znášanlivosti voči ľuďom, ktorým hrozí diskriminácia na základe ich identity alebo pôvodu, v Európe narástla. Tieto údaje sa však v jednotlivých krajinách EÚ veľmi líšia a niektoré skupiny obyvateľstva vrátane moslimov, Rómov či transsexuálov väčšinová spoločnosť aj naďalej odmieta akceptovať. Až 21 % ľudí v EÚ v roku 2015 uviedlo, že sa počas uplynulého roka cítili diskriminovaní. To predstavuje až 16-percentný nárast oproti prieskumu z roku 2012.

Transrodoví ľudia sú v Európe disproporčne zasiahnutí šikanou, násilím a diskrimináciou. Stále bojujú za legálnu možnosť zvoliť si pohlavie, s ktorým sa identifikujú bez toho, aby museli podstupovať ponižujúce vyšetrenia a nebezpečné zákroky. V Európe žijú tisíce ľudí, ktorí bojujú za svoje právo na dôstojné a úctivé zaobchádzanie. Ľudia ako Adel:

V roku 2017 sa mi niekoľkokrát vyhrážali smrťou. Rozhodla som sa, že o tom nebudem mlčať. Ak sa viacerí a viaceré verejne podelíme o naše príbehy, dokonca aj naše kolektívne príbehy, môže nám to poskytnúť nádej na vybudovanie lepšieho sveta a lepšej Európy.

Dosiahnuť zmenu je veľmi namáhavé a zdĺhavé, ale to, že postupne prichádza, už cítiť vo vzduchu. Ak ľudia spoznajú naše príbehy, staneme sa skutočnou súčasťou spoločnosti. To je podľa mňa veľmi pozitívny krok vpred. Je skvelé, že svet sa hýbe lepším smerom. Spoločnosť je stále otvorenejšia, a ak máme tú možnosť, musíme sa postaviť za naše témy, pretože to je jediný spôsob, akým v našom živote niečo zmeniť.

Rómovia a Rómky v Európe taktiež stále čelia mnohým výzvam a diskriminácii v oblasti bývania, vzdelávania, prístupu k pracovným miestam a iným aspektom života. Marius Pruteanu je mladý aktivista, ktorý sa to snaží zmeniť:

Snažím sa ovplyvniť, ako sa ľudia vrátane politikov a političiek dívajú na Rómov a Rómky a aké majú voči týmto ľuďom predsudky  pretože sú to predsudky voči mojim ľuďom. Ako rómsky aktivista pôsobím už päť rokov. Vysvetľujem ľuďom, ako som sa dostal do Švédska a ako som tu žil, aby som menil ich vnímanie rómskej komunity, ktoré vedie k rasizmu a diskriminácii. 

problematikou žobrania mám bohaté pracovné skúsenosti. Nemyslím si, že ak by sme prestali žobrať, niečo sa zmení k lepšiemu. Rómky a Rómovia z Rumunska sú v cudzine veľmi diskriminovaní – dokonca aj vtedy, keď na danom mieste žijú už dlhodobo. Prejavuje sa to množstvom drobnostíktorými sa neustále potýkate, či už na ulici alebo keď nemôžete získať prácu, pretože ste Róm. Naše práva neboli naplnené. Keď nám budú uznané naše práva, chceme si byť istí, že budú uznané všetkým ľuďom. A to mi dáva energiu.

Blížia sa voľby a je veľmi dôležité, aby sme prejavili svoj názor a išli voliť. Nesmieme ostať sedieť doma pri televízii. Želám si, aby všetci mladí ľudia v Európe vyšli von a vyjadrili svojím hlasom, akú chcú budúcnosť a čo chcú robiť so svojimi životmi. Každým odovzdaným hlasom udeľujete niekomu možnosťaby pre vás a pre ostatných niečo urobil. Nemali by ste nechať ľudí v parlamente robiť, čo sa im zapáči. Mali by ste byť pri tom, niekto v Európskom parlamente by mal zastupovať vaše záujmy. Je to dôležité. Príďte voliť spolu so mnou.

Spoločne môžeme vyzývať našich politikov a političky, aby budovali lepšiu a rovnoprávnejšiu spoločnosť. Výnimočná príležitosť povedať im to je hneď za rohom. Ak chcete žiadať skutočné opatrenia proti diskriminácii, je to jednoduché. Základ je dobre si vybrať už túto sobotu 25. mája vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Chcete pomôcť Adel a Mariusovi? Zdieľajte ich príbehy. Sledujte #TurnItUp na sociálnych sieťach a povedzte nám, čo chcete robiť s diskrimináciou vy. Ale hlavne choďte v sobotu, 25.5.2019 voliť. 

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.