Denník N

Pán Kiska, niektoré nápady je lepšie domyslieť

V rámci svojej predvolebnej kampane sa dosluhujúci prezident nechal počuť, že je za zrušenie jedného volebného obvodu a to tak, že každý okres by si zvolil jedného poslanca. To by bolo 79 poslancov, zvyšných 71 poslancov by bolo volených tak, ako doteraz. Tak sa nad tým poďme zamyslieť:

  1. Porušili by sme rovnosť hlasu. V okrese Medzilaborce žije deväť tisíc voličov, v okrese Nitra ich žije až 136 tisíc. Je spravodlivé, aby hlas voliča z Medzilaboriec mal 15 krát vyššiu váhu ako hlas voliča z Nitry?
  2. Z pomernej voľby by sme spravili voľbu väčšinovú. Zoberme si aktuálny prieskum, v ktorom mal Smer 20% a ostatné parlamentné strany medzi 5% a 15%. Ak by mal byť zvolený iba jeden poslanec, tak by to takmer všade bol poslanec za Smer (resp. za nejakú najväčšiu stranu) a týmto spôsobom by získala spoľahlivo parlamentnú väčšinu strana, ktorá má menej ako 20 percent. To vážne chceme?
  3. Ľudia v regiónoch budú zastúpení horšie. Ak v okrese bude zvolený jeden poslanec, povedzme poslanec za Smer s 20-imi percentami, tak 80 percent ľudí by malo pomerné zastúpenie v NR SR iba cez zvyšných 71 poslancov (namiesto dnešných 150), a teda boli by zastúpení iba polovičnou silou. To je fér?
  4. Prečo práve okresy? V návrhu Andreja Kisku by mali špecifické zastúpenie voliči konkrétneho okresu. Prečo má byť delenie práve podľa bydliska a nie napríklad podľa veku, vierovyznania, alebo trebárs sexuálnej orientácie? Veď rovnako by sme mohli povedať, že každý jeden ročník od 18 do 96 rokov by mal svojho zástupcu v NR SR. Bolo by to spravodlivé alebo užitočné? Nie, bolo by to v prvom rade zbytočné, tak ako je delenie podľa okresov.
  5. A teraz sa pozrime na realitu: v čase rozhodovania o tom, kam sa usídli Jaguár a koľko investičných stimulov zo štátnej kasy dostane, boli košičania Paška (dvojka v Smere), Raši (primátor Košíc) a Žiga (minister hospodárstva) naozaj mocní muži v Smere a Smer bola mocná strana v krajine. Čo spravili títo potentáti? Capli Jaguár do Nitry a na Košice sa vykašlali. Presne to by sa dialo, aj keby títo ľudia boli volení za svoj okres. Veď žiadnemu poslancovi ani dnes nič nebráni kopať za okres, v ktorom býva, alebo z ktorého pochádza.
  6. Národná rada nemá byť zoskupenie lokálnych patriotov, ale súťaž o najlepšie riešenia a koncepty. Nie je dobré, ak poslanec XY podporí štátny rozpočet len, ak sa postaví nová cesta v jeho okrese (a pritom tú cestu možno treba inde omnoho viac) a tým koalíciu jemne vydiera. Naopak, Národná rada má byť priestor, kde sa súťaží o najlepšie riešenia a koncepty. Ak bude mať pán Kiska nejaký skvelý nápad, ktorý pomôže celej krajine, prečo by nemali mať možnosť ho voliť voliči zo všetkých okresov, ktorým sa jeho nápad pozdáva?

Takže, práve naopak, jeden volebný obvod je dobrá vec a jeho jedinou „nevýhodou“ je, že ho zaviedol Mečiar. Jeden volebný obvod by mal byť všade – aj v prípade župných volieb by mal byť celý samosprávny kraj jeden obvod, v prípade komunálnych volieb by malo byť celé mesto či obec tiež len jeden volebný obvod. Inými slovami, volebný obvod by mal byť presne taký veľký, ako je územie, na ktorom platia normy prijaté zvoleným zastupiteľstvom. Napríklad, v komunálnych voľbách by mal byť jeden volebný obvod totožný s územím, na ktorom platí všeobecne záväzné nariadenie schválené mestským zastupiteľstvom.

Ak chce pán Kiska navrhovať zmeny vo volebnom systéme, odporúčam mu vybrať si niektoré z týchto návrhov:

  1. Dať voľby na piatok – to by zvýšilo volebnú účasť.
  2. Zlúčiť prezidentské voľby s eurovoľbami, tak ako sa to stalo v prípade komunálnych a župných volieb (v roku 2022 to tak bude prvý krát) – to by tiež zvýšilo volebnú účasť.
  3. Dať deň voľna tým, ktorí pôjdu voliť (a ako kompenzáciu pre zamestnávateľov zrušiť jeden sviatok) – to by výrazne zvýšilo volebnú účasť.
  4. Dať všetky väčšinové voľby, teda tie, kde je výsledok voľby zvolený jeden človek – župan, primátor a starosta ako dvojkolové, lebo vtedy ich výsledok lepšie zohľadňuje vôľu voličov. To bolo pekne vidieť na prezidentských voľbách 2014, kedy prvé kolo vyhral Fico, ale ľudia väčšinovo chceli pána Kisku.
  5. Väzňom pozastaviť volebné právo.
  6. Pevné kvórum pre preferenčné hlasy. Dnes je toto kvórum naviazané na hlasy strany. Na prekrúžkovanie v Smere bolo potrebných 22 tisíc preferenčných hlasov, na prekrúžkovanie v Moste len 5 tisíc. Práve takto by sa zohľadnila aj personifikovaná vôľa voličov
  7. Rozšíriť a uľahčiť voľbu poštou a umožniť voliť aj z slovenských zastupiteľských úradov v zahraničí.
  8. Spraviť výsledky referenda naozaj záväznými.

Pánovi Kiskovi prajem lepšie návrhy v budúcnosti. Vitaj medzi nami, Andrej :-)

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.