Denník N

Varíme s Medveďmi – Exotická šošovica s kuraťom

Toto jedlo sme nazvali Exotická šošovica, vlastne len preto, že sme použili exotické korenie, ktoré nám zo Srí Lanky doviezla kamarátka. Ale celkom pokojne by mohla byť balkánska, talianska, alebo napríklad sedliacka. Všetko závisí od použitého korenia, ktoré dokáže celkom zmeniť charakter tohoto jedla.

Najdôležitejšie ingrediencie, ktoré budeme potrebovať, sú šošovica, zelenina a vykostené kuracie stehná. S pol kila šošovice pripravíme asi osem porcií. Zo zeleniny sme použili, mrkvu, zeler, cukinu, papriku, menší zemiak, cibuľu, cesnak a konzervu sekaných paradajok. Zeleniny by malo byť naozaj veľa, pokojne ešte viac, ako sme použili my.

Okrem toho budeme potrebovať vývar, petržlenovú vňať, korenie, soľ a trochu medu.

Šošovicu namočíme do studenej vody a necháme najmenej dve hodiny odstáť.

Všetku zeleninu nakrájame na kocky. Zeleninou naozaj nešetrite.

Zo šošovice zlejeme vodu v ktorej bola namočená. Vysypeme do veľkého pekáča. Pridáme všetku nakrájanú zeleninu, paradajkovú konzervu a zalejeme vývarom (alebo vodou) tak, aby všetko bolo ponorené.

Tak a prišlo na rad korenie. V miske je pripravené korenie, ktoré sme dostali od kamarátky zo Srí lanky. Neviem vám presne povedať, čo tie zmesi sú, pretože ich dostala priamo od majiteľky a kuchárky v malom penzióne, ktorá jej ich priamo odsypala zo svojich zásob.

Ako som už písal. Korenie priamo ovplyvní charakter tohoto jedla. Napríklad

Balkánska šošovica – čubrica (saturejka), kôpor, červená paprika.

Talianska šošovica – pridáme viac paradajok, bazalku a oregano

Indická šošovica – kari. chilli…

…alebo klasika. Bobkáč, čierne, nové korenie, mletá paprika a veľa cesnaku.

No verím, že ako inšpirácia toto stačilo a že dokážete vyskladať množstvo vlastných nápadov na okorenenie šošovice.

Korenie jednoducho vysypeme do šošovice so zeleninou, osolíme a premiešame.

Vykostené kuracie stehná jemne posolíme a okoreníme čiernym korením. Z vnútornej strany môžeme potrieť medom (agáve alebo čakankovým sirupom) a vytvarujeme do závitkov.

Kuracie závitky naukladáme do pekáča, zakryjeme druhým pekáčom, alebo zabalíme alobalom a dáme piecť.

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov asi päťdesiat minút. Potom odokryjeme a dopečieme ešte dvadsať minút. Šošovica musí byť celkom mäkká.

Celé bohato posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a jedlo je hotové.

Podávame s bielym jogurtom, kúskom citrónu a kvalitnými celozrnnými chlebovými plackami, alebo celozrnným či napríklad bielkovinovým chlebom. Vynikajúce, ľahké, bohato korenené, plné chuti a slnka.

Dobrú chuť.

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.