Denník N

Kontroly – nové „kladivo na čarodejnice“?

V stredoveku bolo obľúbenou taktikou na neposlušných a takých, ktorí prevyšovali ostatných, udať ich svätej inkvizícii a tá už na úbožiaka vždy niečo našla. Ak sa nebol schopný vyplatiť, či ubrániť, musel trpieť. Že vám to pripomína dnešné pracovné postupy Pôdohospodárskej platobnej agentúry?

Mali ste kontrolu na svojom poľnohospodárskom podniku a kontrolóri Vás upozorňovali na nedostatky, nezrovnalosti, chyby, alebo Vás rovno pokutovali? A Vy nechápete prečo. Veď máte všetko v poriadku, papiere, zmluvy, potvrdenia, platné certifikáty. Hygienu, veterinu, poisťovne, výkazy… Plníte si svoje povinnosti, ktorých je neúrekom. Snažíte sa vyhovieť požiadavkám úradov a poctivo zasielate svoje prevádzkové údaje kam treba. Komunikujete a reagujete na všetky výzvy. Usilujete sa robiť všetko tak, aby ste neporušovali zákony, vyhoveli prísnym podmienkam, uspokojili požiadavky svojich veriteľov. No potom Vám to dôjde…

Ozvali ste sa alebo položili otázku na nedávnej odbornej poľnohospodárskej konferencii. Alebo – napísali ste na niektorý internetový portál a vyjadrili svoju nespokojnosť. Alebo – zapojili ste sa do nejakej súťaže a náhodou sa v rebríčku dobre umiestnili. Alebo stačilo, že ste sa zviditeľnili v poľnohospodárskej obci v nejakom článku, či reportáži. Alebo ste nebodaj vyjadrili kritiku na postupy svojich nadriadených orgánov. A máte to!

No kontrolóri (a možno vo viacerých vlnách) prišli nie náhodou a niekto ich musel poslať. Tak si poviete „mal som byť radšej ticho a nevystrkovať hlavu“ a rozhodnutý, že to nabudúce neurobíte, si sypete popol na hlavu. A o to presne ide! Šedé myši majú väčšiu šancu prežiť, keď sa pritiahnu k zemi… Lebo veď – aj kôň má štyri nohy a potkne sa. Skrátka, stane sa aj pri najlepšej vôli, že chybička sa nájde. Viete to Vy a vedia to aj tí, ktorí Vám potrebujú dokázať svoju nadradenosť. Alebo Vás chcú potrestať, že vyčnievate z radu.

O tom, že platí „kto chce psa biť, palicu si nájde“ by vedeli rozprávať malí i veľkí poľnohospodári z Oravy, Kysúc, Horehronia, Šariša, Spiša, Liptova, Hontu, Zemplína a ďalších regiónov Slovenska. Že je to povedomé aj Vám? Všetci sa bojíme, aby nám nesiahli na podporné príjmy, bez ktorých to podnikanie môžeme zabaliť. Zrejme ešte neskončilo to prehnité obdobie, keď mocní zneužívajú situáciu. A tak namiesto toho, aby poradili a pomohli, usmernili, či podporili tie „čarodejnice“, ktoré ešte v tejto dobe dokážu robiť v poľnohospodárskej výrobe zázraky, ubíjajú ich prostriedkami sebe vlastnými…lebo na viac sa, úbožiaci, nezmôžu.

Nuž, poľutujme ich. Lebo tie skvelé kontrolné systémy a antikorupčné schémy, ktorými je obrnená Pôdohospodárska platobná agentúra, pôsobia ako škrupinka, ktorá však vnútri ukrýva len prostých, slabých a omylných ľudí.

Ale dokedy tu budú vládnuť pomery ako v časoch inkvizície? Dokedy sa budú ľudia báť vyjadriť svoje názory a kritiku k práci štátnych inštitúcií, ktoré si platia z daní a majú im slúžiť, a nie ich tyranizovať? Lenže, kde nie je žalobca, nebude ani sudca. Naozaj je „železná vesta“ generálneho riaditeľa PPA taká nepriestrelná? Zrejme jeho štúdiá v rámci živočíšnej výroby ho naučili taktike, že zviera treba chytiť hneď na začiatku „u papule“ – zľakne sa a bude poslušnejšie. Lenže, vážený pán riaditeľ, tu komunikujete s ľuďmi a získavanie si rešpektu takýmto spôsobom je hodné.. iba ak stredoveku!

Teraz najčítanejšie

Vladimíra Debnárová

Narodila som sa na južnom Slovensku, od detstva ma bavila práca na poli a v záhrade. Vyštudovala som Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre (1997) a počas 20 ročnej praxe som pracovala v štátnej správe, samospráve aj súkromných obchodných spoločnostiach v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva. Pôsobím vo viacerých medzinárodných organizáciách na úrovni Európskej únie a komunikujem aj v angličtine. Mám záujem pomôcť slovenskému pôdohospodárstvu.