Denník N

Profil (možno aj) europoslankyne/europoslanca

Učebnicový príklad raketového úspechu. Neveľmi vkusný outfit a ešte nevkusnejšie plány. Príbeh zo sídliska, kde rodičovský panelákový byt bol primalým ihriskom. Voľba, kam na vysokú, bola jednoznačne cnostná (láska k spravodlivosti, slobode a čo je viem čomu ešte) a túžba preraziť v biznise so závratnými plánmi tiež. Voľný čas neprehajdákať, bol by hriech nevyužiť, čo Boh nadelil. A skôr ako začne sadať prach na zarámovaný diplom na stene, mať už vlastnú firmu. No so stúpajúcimi ambíciami klesajú morálne hodnoty devy či junáka, ktorí nelenia a cibria umenie lovu na naivných – a nájsť toho akurátneho je už len vecou prajného osudu. Klobúk dolu pred tými, čo sa vedia bezúrazovo vyšplhať hoci aj po chrbte oblbnutých barových nešťastníkov so skúsenosťami na nezaplatenie a žiadanou sumou vo vrecku. Naivný hlupák rád pomôže, keď ide o tak cnostné ciele, ako je kariéra mladého lovca. Čo tam po iných cnostiach, sedieť doma za pecou môžu všetky tie puťky domáce, čo sa starajú o rodiny, kým ich polovičky sa starajú o cudzie záujmy a potreby. A že sú to záujmy stále vyššie a drzejšie, o tom niet pochýb – prehnané ambície majú tendenciu strácať súdnosť, to vidíme v politike viac, ako by bolo milé. Príbeh, hoci sa zdá autentický, je samozrejme fiktívny, a postavy v ňom uvedené sa v žiadnom prípade nezhodujú s postavami existujúcimi. Ak vám náhodou niekoho pripomínajú, je to iba váš problém. Ak sa v tomto príbehu dokonca niekto vzhliadne, treba sa pozrieť doma do zrkadla a zvážiť ďalšie životné kroky.

Uvažujme. Slovenský politický priestor je pomerne slušným skladiskom ľudí s najrôznejšími ambíciami: rýchlovyštudované sociálne pracovníčky, neobjavená speváčka, veštica, moderátorka, jedna z deviatich matiek desiatich detí. Ani páni sa nemusia hanbiť – o jedného prehnane ambiciózneho exota viac alebo menej, pre reputáciu slovenskej politiky (hoci aj v európskom priestore) žiadna veľká zmena. Odkaz? Poďme zajtra rozhodne voliť. A čítajme medzi riadkami s porozumením. Politika, ani tá ďaleko v Bruseli, nemá byť krátkodobá zárobková činnosť – keď práve nejde biznis vo firme, minuli sa zdroje tajného ctiteľa alebo sa treba osamostatniť od materskej zástery a našetriť si na novostavbu, nemá to byť ani úložisko prepracovaných, skrachovaných či inak unavených členov politických strán. Je to tiež zodpovednosť, a nielen za nás Slovákov – ale za nás Európanov. Dobre si premyslime, koho v najbližších (euro)voľbách poctíme svojim krížikom. Ide predsa o nás euroobčanov a náš europriestor. Go west no east, Slováci a Slovenky.

Teraz najčítanejšie

Silvia Dončevová

Sociálna pedagogička, Katedra pedagogiky a andragogiky, Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Na spestrenie voľného času aj supervízorka pre pomáhajúce profesie a mediátorka v rodinných a pracovných sporoch, v úplnom utajení inštruktorka port de bras a yogy. Ak sa podarí dobre sa zašiť, vášnivá čitateľka.