Denník N

Voliť, či nevoliť

Voliť treba vždy, keď je možnosť. Nevoliť, je zvoliť si možnosť dať hlas tým, čo voliť idú,

 a nemusia nutne voliť v náš prospech. No len skončiť pri voľbách je zvoliť si tichú dohodu – neotravujte ma s voľbami, a ja vás za to nebudem otravovať s tým, či ste splnili vaše viac či menej fiktívne volebné sľuby. Európske voľby na toto dávajú skvelý priestor. Kandidáti sú príliš ďaleko, aby k nám dosiahla ich biedna kampaň, a poslanci sú dostatočne ďaleko, aby sme sa nezaujímali o ich výsledky. Obojstranne výhodný deal.
Takto vyzerali voľby do Európskeho parlamentu v posledných troch kolách. O nesmiernej dôvere slovákov a sloveniek vo svojich/e europoslancov a europoslankyne kolujú v europarlamente vtípky. Vraj veríme ich poctivej práci tak, že sa nielenže nezaujímame, ale my ani nejdeme voliť. Stačí hlas jedného či jednej z desiatich. Stačí 13%. Stačí byť poslední. Stačí našich 14.896 hlasov na europoslanca. Teda jedna Sereď, Kysucké Nové Mesto, Skalica, Levoča či Detva. Počet obyvateľov týchto miest stačilo v minulých voľbách na to, aby nás niekto reprezentoval päť rokov. Niekto, na koho meno si nespomeniem a niekto, koho mandát je tak slabý, že neviem ani o jednej veci, čo v parlamente EÚ presadil, navrhol či povedal.
Krúžkujeme dnes dvoch ľudí. Pre mňa je v Európskom parlamente kľúčom odbornosť a diplomacia, ale tiež kontinuita. Vyberáme si dvoch ľudí z jednej strany, ktorý sa v Európe organizujú v iných politických skupinách, teda frakciách. Európa sa polarizuje, a každý posun doľava vyvolá rekaciu smerom do prava a naopak. Nie len na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách Únie je stále zložitejšie mediovať dialóg medzi týmito dvomi pólmi. V politickom strede sú aj Európsky ľudovci. V ich frakcii sa organizuje Most-Híd, KDH, Spolu a SMK. Sas a Oľano sú napravo od nich, čo z nich robí Európskych konzertvatívcov. Nezabudnem Sulíkovi, ako pred jedenástimi rokmi rozbil vládu, pretože nepochopil základné a kľúčové pravidlo, na ktorom stojí Európsky projekt: solidarita. Oľano pre nňa kandidáta neposlavilo. K môjmu kandidátovi zo stredopravej strany dám druhý hlas v každom prípade žene, pretože rodovo vyrovnané rozdelenie hlasov považujem aj v politike za veľmi dôležité.
Európsky parlament je jediným priamo voleným nadnárodným parlamentom na svete, a človek nemusí byť scestovaný, stačí sledovať správy zo sveta, aby pochopil, že v kontexte globálneho diania je privilégiom môcť v ňom dať svoj hlas. Verím, že dnes od nás dostane silný mandát kontinuita a stabilita.
http://www.europarl.europa.eu/slovakia/sk/informacie_o_eu/ep_volby_2019.html

 

Teraz najčítanejšie