Denník N

2: Kapitola I. – Posledná plavba Dundonalda

Dundonald
Dundonald

Vždy som chcel byť námorníkom – ktovie, keby som bol býval vedel, čo to všetko obnáša, asi by som nikdy tak netúžil vyplaviť sa do diaľav. Nie je to žiadna zábava, ako si poniektorí myslia; je to tvrdá drina a životná škola ak sa chcete presadiť a nebezpečenstvo na vás číha na každom kroku.

Vyzývam všetkých mojich mladých čitateľov, aby ani len nepomysleli na to, že sa stanú námorníkmi, ak im ťažká práca nevonia. Pre lenivcov a povaľačov to vonkoncom nebude príjemná skúsenosť, o to sa už zvyšok posádky a jej velitelia nepochybne postarajú.

Ako som už spomenul, chcel som sa stať námorníkom, a tak ma môj otec nechal zaučiť u londýnskej firmy John Stewart & Co., aby som začal môj život na mori na barku Commonwealth; žiaden nováčik by si nemohol predstaviť lepšiu loď na začiatok, či lepšieho kapitána alebo dôstojníkov, pod ktorých velením som sa vydal na cesty.

Teraz najčítanejšie

Tomas Tkac

Chcel by som na tomto mieste vyjadriť veľké poďakovanie Denníku N za zrušenie diskusií pod článkami, vrátane blogov. Ich prínos po očistení bol hlboko záporný, a navyše vyžadovali účet na fejsbuku. Ešte raz, ďakujem za postupné zvyšovanie kultúrnej úrovne blogového priestoru.