Denník N

Sex a emócie

Hovoria nám, že vášeň je prchavá a tak keď sa vytratí, mnohí zo vzťahu odchádzajú. Vášeň je pri tom trvalá sila. Len ten plameň treba tu a tam znovu rozpáliť, alebo priložiť do ohňa.
Hovoria nám, že sex je o uspokojení túžby a je tak cieľom sám o sebe a najlepšie je, ak je zakončený veľkým orgazmom. A tak skúšame rôzne techniky, polohy a hračky v nádeji, že to bude neskutočné…

A pritom, bez puta, bez skutočného vzťahu je pôžitok a skúsenosť zo spojenia prchavá. Pekný vzťah vedie k skvelému sexu a skvelý sex prehlbuje puto. Spokojné páry prisudzujú len 15 až 20 % svojho šťastia sexualite, kým nespokojné páry prisudzujú až 50 – 70 %. V čom je rozdiel? Spokojní partneri vnímajú sex len ako jeden z mnohých nástrojov potešenia a intimity. Nespokojní partneri potešenie a intimitu postupne „zosekali“ na sex a ten sám o sebe už „nefunguje“.

Keď pár stráca spojenie a oslabuje sa puto, oslabuje sa aj emočná väzba, tá znižuje túžbu po tom druhom a to vedie k menej uspokojivému sexu a tak dokola. Sue Johnson vo svojej knihe Držme sa pevne rieši aj sexualitu v kontexte emočnej väzby. Dnes si priblížime práve tento pohľad…

Ohradený sex

Jeho cieľom je znížiť sexuálne napätie, dosiahnuť orgazmus a mať dobrý pocit zo sexuálnej zdatnosti. Dôraz je tu na telesný pocit a výkon. Puto s tým druhým je nepodstatné. Je to neosobný sex. Ten druhý sa cíti skôr využitý, než docenený ako osoba.

Sklon k takémuto sexu majú ľudia, ktorí sa nenaučili iným dôverovať, nechcú sa otvoriť, prípadne sa cítia neisto. Pri takomto sexe dochádza k vytváraniu skôr krátkodobých vzťahov. Alebo najkratších – na jednu noc.

V takomto sexe je málo citovej a emočnej zaangažovanosti, málo dotykov a bozkávania. Z viacerých dôvodov majú k takémuto sexu bližšie muži, než ženy. Teda vo všeobecnosti. Sex bez emócií, bez skutočného stretnutia dvoch osôb, v takom sexe sa vášeň vytratí a tak ho pomerne skoro nahradí sex s niekým iným / druhým, či ďalším v poradí.

Útešný sex

K takémuto sexu máme sklon, keď hľadáme uistenie, že si nás ten druhý cení a túži po nás.

Sex tu je útechou. Jeho cieľom je zahnať strach. Nie je tu viac emočnej väzby, než pri ohradenom sexe, je tu úzkosť, strach že stratíme spojenie, teda vzťah. Takýto sex môže po nejaký čas pomáhať udržať stabilitu vo vzťahu. Je uistením, že dvaja patria k sebe. Ale nelieči boľavé miesta. Je len náplasťou. A aj vďaka tomu môžu mať partneri sklon klásť dôraz na výkon a orgazmus. Ako by sme túžbu po kvalite nahradili kvantitou. Útešný sex sprevádza mnohé páry ktoré sa často hašteria a chýba im dotyk.

Dotyk dokáže uspokojiť a naplniť veľa potrieb. Ak je vo vzťahu nerovnováha, dotyk sa z neho vytráca. Túžba tých dvoch dokáže priviesť k sexuálnemu splynutiu, ale dotyk, ako znak pocitu bezpečia, istoty a ochrany chýba. V dotyku nie je prítomná len sexualita, ale aj puto, pocit bezpečia a istoty.

Dotyk nás sprevádza celý život. Napĺňal mnohé naše potreby, keď sme ešte ani neboli schopní mať sex. A nie preto, že sme sex ešte nemali J. Muži sa dotýkajú menej ako ženy. Aj preto tak veľmi túžia po sexe a sexom si nahrádzajú aj túžbu po dotyku. Je dôležité sa dotýkať aj mimo spálne… Dotyk ako súčasť komunikácie…

Najlepším receptom na dobrý sex je komunikácia (rozhovor) a dotyk.

Synchrónny sex

Tu je prítomná emočná väzba a nielen tá. Je tu naladenie na prítomnosť toho druhého. Dotyk. Ale aj skúmanie a objavovanie. To je sex ktorý napĺňa, uspokojuje a spája.

Pokiaľ je medzi milencami pocit bezpečia a istoty, sexualita získava iný rozmer. A hlavne nie je stereotypom. Synchrónia je tu prejavom emočnej rovnováhy, hlbokého súznenia a je podstatou spojenia emočného, fyzického a sexuálneho. Pocit bezpečia vedie k telesnej synchronizácií a telesná synchronizácia utvára pocit bezpečia. Pocit dôvery a bezpečia, to je aj cesta objavovania a rozhovoru, hľadania a skúšania. Pri synchrónnom sexe vzrušenie nie je v novej polohe či v partnerovi, ale v otvorenosti. To čo sa deje, vďaka spontánnosti nevieme, čo všetko sa udeje.

Je vedecky dokázané, že ak je medzi partnermi súhra, tak vekom sa prehlbuje ich spokojnosť so sexom, majú z neho viac potešenia a aj sa častejšie milujú.

To čo nás často oberá o sex

Ženy sa často cítia osamelé, akoby muž bol len „spolubývajúci“. Chýba im kontakt a tak sa z nich vytráca túžba po mužovi. A aj preto je ich sex často útešný, alebo sa pred ním uzavrú. Mužom chyba istota, nie sú si istí sami sebou a tak sa uchyľujú skôr k ohradenému sexu. Vnímajú ho ako potvrdenie seba, svojej hodnoty. A mnohí zápasia aj s nejakým sexuálnym problémom, najčastejšie s erekciou. Čo prehlbuje problém s prežívaním sexuality.

.

Sex patrí k najsilnejším spúšťačom oxytocínu. Oxytocín sa označuje ako hormón šťastia. Viac o ňom tu: https://dennikn.sk/blog/1194696/hormon-blizkosti-alebo-preco-tuzime-po-dotyku/. Vyplavovanie oxytocínu sa spája tiež s dotykmi a s bozkami. Je pravda, že oxytocín dosahuje najvyššiu hodnotu počas orgazmu. Oxytocín tiež spúšťa uvoľnenie dopamínu a endogénnych opiátov. S oxytocínom je pravdepodobne spojený aj pocit pokoja, dôvery a bezpečia. Čo len posilňuje vzájomné puto. Keď klesá hladina oxytocínu, klesá aj sila puta. Možno povedať, že sex posilňuje puto medzi milencami. Vzhľadom na podstatu oxytocínu a jeho kontext (je to hormón „blízkosti“), možno tiež predpokladať, že hladina oxytocínu je vyššia pri stabilnom vzťahu, než pri náhodnom stretnutí (viac v článku o oxytocíne vyššie). O dôvod viac úprimne sa milovať…

Tomáš Hupka

Sue Johnson je okrem iného klinickým psychológom a profesorkou psychológie, riaditeľkou inštitútu ktorý ďalej rozvíja teóriu EFT. Často prednáša po celom svete a napísala niekoľko kníh. K tým najznámejším patrí Držme sa pevne – párová terapia zameraná na emócie.

Zdroj fotografie:

www. lovequotes.tips

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom