Denník N

Kedy padne Tesla na dno?

Aj keď Tesla produkuje množstvo inovácií, mnoho investorov ju považuje za stále vysoko nadhodnotenú.

Akcie spoločnosti Tesla pokračujú v prudkom páde, keď od 7. mája klesla ich hodnota o viac než 20 %. Od svojho vrcholu, čo bolo 389 USD, tento prepad prekračuje hranicu 50 %, keďže aktuálne sa obchodujú za cca 192 USD za akciu. Prišlo tak na slová viacerých analytikov, ktorí už nejakú dobu upozorňujú, že Tesla bola a stále je veľmi nadhodnotená. Narastajúci dlh a minimálne zisky si pýtajú svoju daň.

Hlavným dôvodom prepadu boli negatívne komentáre od analytikov z Loup Ventures a Morgan Stanley na adresu výrobcu elektrických vozidiel.

Gene Munster, spoluzakladateľ Loup Ventures, uviedol, že vzhľadom na zhoršujúce sa predaje v Číne kvôli obchodnej vojne medzi USA a Čínou Tesla pravdepodobne opäť nesplní svoj cieľ v dodávkach elektrických vozidiel. Analytici znížili odhad predajov na 310 000 vozidiel oproti 360 000, ktoré sa za minimálny cieľ považovali v marci.

Munster si stále myslí, že Tesla toto obdobie prežije. Financovanie vo výške 2,4 mld. USD by malo spoločnosti poslúžiť ako dostatočný hotovostný vankúš, pokiaľ do roku 2020 (a aj po ňom) zvládne cielenie výroby a dodávky cez 300 000 áut ročne.

Analytik Morgan Stanley Adam Jonas nedávno povedal, že akcie Tesly by, v najhoršom prípade, pokojne mohli padnúť na 10 dolárov. Toto však môže byť trošku prehnané. Tesla sa utápa vo vysokom dlhu, navyše emitovala nové dlhopisy s vysokým výnosom a niektorí investori ich zaraďujú do skupiny tzv. Junk Bonds.

Keďže spoločnosť stále negeneruje poriadne zisky, veľa investorov a analytikov ju považuje za nadhodnotenú, a to aj napriek rôznym inováciám vo svojom sektore. Bude zaujímavé sledovať, ako sa budú jej akcie vyvíjať vzhľadom na narastajúci dlh a kto bude v tomto konkurenčnom boji najväčším víťazom. Iné automobilky možno nedisponujú takými inováciami ako Tesla, no neohrozuje ich tak ani finančná situácia.

Teraz najčítanejšie

Lukas Baloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Popri štúdiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave som zbieral prvé skúsenosti ako junior analytik v brokerských spoločnostiach. Aktívne sledovanie finančných trhov aplikujem na investovanie do rôznych finančných nástrojov. Ako analytik ProfitLevel sa venujem predovšetkým makroekonomickému dianiu a jeho aplikovaniu na finančné trhy. O týchto témach chcem písať aj na blogu.