Denník N

Niekoľko seriálov, ktoré by vám nemali ujsť

Dobrých seriálov je už pomaly viac ako húb po daždi, tak tu je aspoň niekoľko inšpirácií.

Černobyl je vynikajúca päťdielna miniséria z dielne HBO o černobyľskej havárii, ktorá podrobne mapuje celý priebeh udalostí a fungovanie byrokratickej sovietskej mašinérie. Až ťažko uveriteľný horor zo skutočného života, po ktorom sa vám síce nebude veľmi dobre spať, ale vidieť by ho malo čo najviac ľudí, aby sme si pripomenuli, ako blízko sme vtedy boli k vyhladeniu polovice Európy.

Pozerať tento seriál a pritom čítať knihu Černobyľská modlitba (Kronika budúcnosti) od laureátky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič je mimoriadne silná kombinácia. Mnohé z jej reportážnej práce z Černobyľa sa objaví aj v seriáli, vrátane príbehu Ľudmily Ignatenko a jej manžela Vasilija, ktorý bol medzi prvými hasičmi, ktorých do Černobyľu v prvých hodinách po výbuchu poslali bez akejkoľvek ochrany.

17. mája mal premiéru sfilmovaný kultový román Josepha Hellera Hlava 22. Seriál producenta Georga Clooneyho, ktorý si v ňom aj zahral (a sekunduje mu Hugh Laurie) má šesť dielov.

Blíži sa tretia séria seriálu Stranger Things, ktorý sa už stihol stať fenoménom. Začiatkom leta sa tak vráti nostalgia osemdesiatych rokov a synťákov v malom americkom mestečku Hawkins, kde sa ešte stále dejú podivné veci. Druhá séria už síce ten efekt očarenia trochu stratila, ale napriek tomu sa teším aj na tú tretiu, možno prekvapí.

https://www.youtube.com/watch?v=YEG3bmU_WaI

Ak by ste radi niečo temnejšie, tak skúste seriál Dark, ktorý často označujú za európsku odpoveď na Stranger Things (Dark bol prvým nemeckým seriálom z produkcie Netflixu). Prvá séria z decembra 2017 spôsobila poriadny rozruch na európskej filmovej scéne a do malého nemeckého mestečka Winden sa vrátime už 21. júna (ja si prvú sériu pred premiérou druhej budem asi musieť pozrieť znovu, pretože tie časové slučky a súvislosti sú tam poriadne prepletené).

V júni budú mať premiéru aj tri nové príbehy seriálu Black Mirror ako jeho piata séria. Ak ste tomuto seriálu o tom, ako veľmi sa môžu nové technológie zvrtnúť, ešte nedali šancu, určite odporúčam. Jeho výhodou je to, že je to antológia a tak každá časť je samostatný príbeh s inými hercami a tak môžete začať pozerať ktorúkoľvek. Jednou z najoceňovanejších je San Junipero, ale výborné sú napríklad aj White Christmas či U.S.S. Callister.

https://www.youtube.com/watch?v=2bVik34nWws

Ďalším antologickým seriálom je aj animovaný (ale pozor, len pre dospelých) Love, Death & Robots, taktiež z produkcie Netflixu, ktorý má osemnásť krátkych (každá má do dvadsať minút) samostatných častí.

Vďaka HBO sa vráti aj oceňovaný seriál Big Little Lies (Sedmilhářky), ktorého prvá séria vznikla na motívy románu od Liane Moriarty a zo šestnástich nominácií na cenu Emmy ich získal osem. Vynikajúce obsadenie doplní Meryl Streep a druhá séria bude mať premiéru 9. júna. Ak ste prvú nevideli, trailer na druhú radšej nepozerajte (je tam spoiler ako slon) a pozrite si trailer na prvú tu.

https://www.youtube.com/watch?v=4VV8u766E7Q

Z podobného (i keď nie úplne) súdka je seriál Sharp Objects (Ostré předměty), psychologický triler o značne nefunkčnej rodine a traumách z detstva, ktorý rozpráva príbeh mladej reportérky Camille Preaker, ktorá sa vracia do rodného mesta, aby napísala reportáž o vraždách mladých dievčat. S Big Little Lies má okrem HBO, spoločného režiséra (Jean-Marc Vallée) a románovej predlohy (bol natočený podľa knihy od Gillian Flynn) spoločnú aj výbornú hudbu. Jej výber mala v oboch seriáloch na starosti Susan Jacobs.

 

 

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie