Denník N

Čo má spoločné vyhadzovanie jedla a nepružný zákonník práce?

Všetci považujeme mrhanie jedla za ekologický, ale aj spoločensky absolútne neprijateľný jav. Na celom svete existujú ľudia, ktorí by jedlo potrebovali, aby nešli spať hladní. Mrhanie jedlom, je tá najodpornejšia forma mrhania.  No okrem mrhania jedlom, ktoré skončí v odpadkových košoch pred domami, ale mrháme na Slovensku jedlom aj kvôli pár paragrafom v zákonníku práce.

Konkrétne v roku 2018 bolo v Slovenskej republike vypestovaných 70 tisíc ton ovocia, avšak pre nedostatok sezónnych pracovníkov bolo možné obrať a následne spracovať len 50 tisíc ton ovocia. Tým pádom ovocinári museli vyhodiť viac ako 20 tisíc ton ovocia, čo je približne 4 kg ovocia na každého občana Slovenska! Môžeme si dovoliť takéto plytvanie?

Príčinou je nedostatok približne 500 sezónnych pracovníkov, ktorých nedokážeme zamestnať, nakoľko na Slovensku je povolená sezónna práca len 6 mesiacov, v čom sme prakticky unikát v EÚ.  Za 6 mesiacov nedokážeme zozbierať naše slovenské ovocie, pretože všetci, ktorí si takto chcú zarobiť idú radšej robiť do zahraničia. Samozrejme, za 8 mesiacov si zarobíte viac ako za 6 mesiacov a na Slovensku vám zostane zo zarobenej sumy len polovica, v zahraničí sú to dve tretiny..

Teda, ak chceme pomôcť poľnohospodárom a hlavne ovocinárom a zeleninárom, zmeňme tých pár paragrafov v zákonníku práce. Je to veľmi jednoduchá a efektívna cesta, ako dostať do obchodov slovenské ovocie a zeleninu. A zároveň aj cesta, ako zamestnať ľudí, ktorí, povedzme si otvorene, nechcú, alebo nemôžu pracovať na plný úväzok.

Nezáujem a neochota riešiť legislatívu ohľadom nedostatku pracovných síl spôsobuje nielen donebavolajúce mrhanie, ale zapríčiňuje aj ohrozenie produkcie ovocia a zeleniny na Slovensku.  Ovocinári môžu byť rentabilný len vtedy, ak zozbierajú dostatočné množstvo plochy ovocia. To isté platí aj na pestovateľov zeleniny. Bez nových sezónnych pracovníkov a za súčasného odlivu aktuálnych, výroba sa stane nerentabilná, čo môže ohroziť nie len výrobu ovocia a zeleniny na Slovensku, ale aj 5 000 stálych pracovných miest.

Určite je namieste spomenúť jednu vec, ovocinári a zeleninári nie sú žiadny zlí zamestnávatelia. Cieľom požadovanej zmeny v zákonníku práce nie je, aby niekto niekoho vykorisťoval. V súčasnosti ovocinári a zeleninári dávajú z pridanej hodnoty vytvorenej u nás na zamestnancov v priemere okolo 50%. Priemer v slovenskej ekonomike je 40% z pridanej hodnoty. Platíme dobre, delíme sa o zisky, chcem pestovať slovenské ovocie a zeleninu. Potrebujeme len malú zmenu v zákonníku práce na štandard EÚ. Naozaj, len štandard EÚ, nič viac, nič menej. Tak málo stačí, aby sme slovenskej produkcii ovocia a zeleniny opätovne vdýchli život.

Teraz najčítanejšie