Denník N

Päť ideí, päť rokov pre spravodlivú a slobodnú Európu

Ako môžu naši noví europoslanci a europoslankyne počas nasledujúcich piatich rokov prispieť k budovaniu spravodlivej spoločnosti?

Voľby do Európskeho parlamentu sú za nami a pre našich nových europoslancov a europoslankyne začína skutočná práca. Do funkcie nastupujú v búrlivom období, a to nielen z hľadiska európskeho, ale aj celosvetového. Mnohí politickí lídri a líderky šíria strach a nenávisť, zasahujú proti nenásilnému aktivizmu a realizujú politiky, ktoré vedú k chudobe a ničeniu životného prostredia. Poslankyne a poslanci, ktorých sme si zvolili, aby nás v Európskom parlamente zastupovali počas nasledujúcich piatich rokov, už začali rokovať o svojom zaradení do existujúcich alebo sformovaní nových parlamentných frakcií. Medzi ich úlohami bude aj zabezpečiť rešpektovanie ľudských práv všetkých obyvateľov a obyvateľky Európskej únie aj mimo nej.

V období volebnej kampane verejne vystúpili mladí ľudia s požiadavkami na slobodnú a spravodlivú Európu, ktorá bude chrániť ľudí aj životné prostredie. Zhrňme si päť oblastí, v ktorých môžu naši noví europoslanci a europoslankyne k naplneniu týchto cieľov prispieť:

  1. Nepopierať stav klimatickej krízy a konať v prospech jej riešenia

Dospeli sme do kritického bodu, keď sa riešeniu následkov klimatickej zmeny viac nemožno vyhýbať: buď začneme konať okamžite, alebo bude neskoro. Chceme Európsky parlament, ktorý si bude uvedomovať naliehavosť klimatickej krízy, a dá to najavo nielen slovne, ale aj svojimi praktickými legislatívnymi krokmi. Európsky parlament musí čo najrýchlejšie aktualizovať svoje klimatické ciele do roku 2030 a prijať stratégiu na dosiahnutie bezuhlíkovej ekonomiky v EÚ do roku 2040. Poslanci a poslankyne by mali podporovať iniciatívy, ktoré smerujú k rýchlemu ústupu od všetkých fosílnych palív a vyhýbajú sa ich škodlivým alternatívam. Ak sa k svojej úlohe postavia správne, tento prechod bude spojený s vytvorením kvalitných pracovných miest a ochranou práv pracujúcich.

  1. Uznať práva ľudí na úteku a migrujúcich

Ľudia, ktorí sa v minulosti prisťahovali do Európy z iných krajín, prispeli k bohatstvu nášho kontinentu, k jeho kultúre, stravovacím zvykom, ekonomike a všetkým ostatným oblastiam spoločenského života. Ľuďom na úteku pred vojnou alebo prenasledovaním, ktorí v Európe hľadajú bezpečie, prináleží ľudská dôstojnosť a naša solidarita. V protiklade k tomu naši čelní predstavitelia a predstaviteľky formujú Európu ako pevnosť s nepriechodnými hradbami. Mnohé európske štáty presadzujú opatrenia, ktoré bránia ľuďom na úteku požiadať o azyl a ďalej ich tak ohrozujú. Porušujú pri tom zároveň záväzok vzájomnej solidarity medzi krajinami, vyplývajúci z európskych dohôd.

Napríklad dohoda EÚ s Tureckom zapríčinila, že tisíce ľudí na úteku a migrujúcich uviazli v hrozných podmienkach na gréckych ostrovoch. EÚ takisto financuje projekt na regulovanie migrácie v spolupráci s Líbyou, súčasťou ktorého je výcvik líbyjskej pobrežnej stráže na zachytávanie ľudí na úteku a migrujúcich na mori a ich navracanie do Líbye, kde čelia neľudskému zaobchádzaniu.

Európsky parlament musí tieto dohody starostlivo zrevidovať a zabezpečiť, aby európska legislatíva a prax rešpektovali ľudské práva migrujúcich a ľudí na úteku hľadajúcich azyl.

  1. Ozvať sa, keď v EÚ dochádza k ohrozeniu ľudských práv

Rešpektovanie ľudských práv bolo medzi ustanovujúcimi princípmi Európskej únie, a napriek tomu sú dnes ľudské práva naprieč Európou ohrozené. V Poľsku je ohrozená nezávislosť súdnictva. Maďarská vláda démonizuje a demonštratívne umlčiava mimovládne organizácie. Prakticky na celom kontinente sa kriminalizuje pomoc ľuďom v núdzi. Dochádza tiež k potláčaniu solidarity s diskriminovanými, keď je v konflikte s mocenskými a ekonomickými záujmami.

Chceme, aby Európa bola domovom pre všetkých ľudí bez ohľadu na ich pohlavie, rodovú identitu alebo sexuálnu orientáciu. Chceme žiť slobodne, bez diskriminácie a násilia. Európsky parlament dosiaľ nespochybniteľne napredoval k rodovej rovnosti a k eliminácii násilia voči ženám a LGBTI ľuďom – a nesmie sa z tohto smeru odchýliť, napriek tomu, že niektorí politici a političky sa snažia vrátiť naspäť v čase.

Novozvolení poslanci a poslankyne musia vystúpiť proti odopieraniu našich slobôd a proti porušovaniu ľudských práv v EÚ. Spolu s Európskou komisiou a Radou Európy je ich poslaním brániť európske hodnoty rovnosti, slobody a tolerancie.

  1. Chrániť ľudské práva a ich obrancov a obrankyne aj za hranicami

Na celom svete sledujeme tragický ústup od pokroku dosiahnutého v oblasti ľudských práv. USA vystúpili z Rady OSN pre ľudské práva a ďalšie štáty odstúpili od medzinárodných súdov.

Vo vzniknutom právnom vákuu krajiny ako Čína, Rusko alebo Izrael otvorene spochybňujú univerzálnosť ľudských práv a umlčiavajú ich obrancov a obrankyne. Tento ústup od ľudských práv otvoril pole pôsobnosti pre nekontrolované páchanie desivých zločinov v Mjanmarsku, Jemene, Sýrii či v provincii Sin-ťiang na severozápade Číny.

Európsky parlament musí dbať o to, aby EÚ dodržala svoj záväzok naliehať na dodržiavanie ľudských práv vo svete prostredníctvom svojej zahraničnej politiky.

Všade na svete sa ľudia domáhajú svojich ľudských práv, keď sú im odopierané. Od Európskeho parlamentu žiadame, aby sa postavil na ich stranu a aby ich podporil a ochraňoval.

  1. Zabezpečiť, aby ekonomické záujmy neboli uprednostňované pred dodržiavaním ľudských práv

Firmy vrátane najväčších korporácií majú zodpovednosť za dodržiavanie ľudských práv svojich zamestnancov, zákazníkov, ale aj obyvateľstva dotknutého ich činnosťou. Ale mnohé z nich svojou činnosťou prispievajú k porušovaniu ľudských práv po celom svete. Európsky parlament musí voči nim, v spolupráci s ostatnými európskymi inštitúciami, vyvodiť zodpovednosť.

Úlohou Európskeho parlamentu je tiež zavádzať nové pravidlá, ktoré budú zaväzovať firmy k zodpovednému podnikaniu. Chceme vidieť, že záväzné európske normy prinútia firmy rešpektovať ľudské práva.

 

Zdieľajte tento blog a dajte vedieť svojím zástupcom a zástupkyniam v Európskom parlamente, ktoré z týchto piatich naliehavých problémov by podľa vás mali bezodkladne začať riešiť.

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.