Denník N

Pellegrini ide kupovať gastráče štýlom, ktorý ÚVO spochybnil

Premiér Pellegrini ide obstarávať gastráče podobne ako to urobila ministerka Lubyová. Podľa ÚVO v rozpore so zákonom. Foto: TASR
Premiér Pellegrini ide obstarávať gastráče podobne ako to urobila ministerka Lubyová. Podľa ÚVO v rozpore so zákonom. Foto: TASR

Niektoré štátne inštitúcie uzatvárajú zmluvy na stravné karty a rekreačné poukazy so spoločnosťou GGFS podnikateľa Ivana Kmotríka bez riadnej súťaže. Úrad pre verejné obstarávanie už v jednom prípade rozhodol, že je to v rozpore so zákonom. Napriek tomu sa teraz snaží podobne “nakúpiť” aj Úrad vlády Petra Pellegriniho.

Ministerstvo školstva porušilo zákon, keď si bez riadnej súťaže objednalo informačný systém, súčasťou ktorého sú aj elektronické karty na stravovanie. Vyplýva to z rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý začal správne konanie o uložení pokuty ministerstvu pod vedením Martiny Lubyovej.

Už dlhšie upozorňujeme, že viaceré štátne organizácie pri nákupe stravných služieb a rekreačných poukazov konajú protizákonne, keď o ne riadne nesúťažia. Sme teda radi, že nám dal za pravdu aj ÚVO. Výsledkom takéhoto konania totiž môže byť podozrenie z klientelizmu a nehospodárnosti.

O čo išlo

Ministerstvo školstva si objednalo “Zabezpečenie a prevádzkovanie bonifikačného systému zamestnancov” za 157 318 eur. Pre nižšiu cenu označilo zákazku ako podlimitnú, také obstarávanie nemuselo vyhlásiť vo vestníku, ale len v Elektronickom kontraktačnom systéme, kde je súťaženie a najmä možnosť konkurentov brániť sa obmedzené. Prihlásil sa a uspel jediný uchádzač – spoločnosť GGFS Ivana Kmotríka.

Úrad pre verejné obstarávanie rozhodol, že ak je súčasťou informačného systému aj 600 kusov kariet, cez ktoré si budú zamestnanci platiť obedy, ide o súťaž na stravovanie. Do reálnej hodnoty tendra sa teda musí započítať cena straveniek, čo je viac ako dva milióny eur. Ministerstvo tak malo vyhlásiť nadlimitnú otvorenú súťaž.

Nadácia podala viaceré podnety

Podobne nezákonne a bez súťaže už v minulosti podpísali zmluvy s firmou GGFS aj Sociálna poisťovňa, Železničná spoločnosť Slovensko, Finančné riaditeľstvo, Tipos, štátna firma NASES a ďalší. “Kontrakty uzatvárali len na informačný systém za pár tisíc eur, čo im umožnilo obísť súťaž a zadať zakázku priamo GGFS. V skutočnosti mali započítať aj cenu stravných poukážok, ktoré systém spracúva, teda milióny eur navyše,” povedal právnik Miroslav Cák, ktorý s nadáciou spolupracuje v oblasti verejného obstarávania. Nadácia v tejto veci podala podnet na ÚVO na šesť štátnych inštitúcií a firiem.

Ak by úrad aj v týchto prípadoch skonštatoval porušenie zákona, zmluvy už nejde zrušiť. Môže len vyrubiť pokutu.

Výzva premiérovi

Stanovisko úradu je však dôležité do budúcnosti, aby sa štátne organizácie vyhli protizákonnému konaniu. Najnovšie sa takto pokúša uzavrieť zmluvu dokonca Úrad vlády premiéra Petra Pellegriniho. Nakupuje bez súťaže elektronické karty za 66 -tisíc eur na tri roky. Pri stravnej jednotke 4,20 eur pritom cez tento systém pretečie minimálne päť miliónov eur. Po novom je cez neho možné nakupovať už aj rekreačné poukazy, čo je ďalších viac než 1,5 milióna eur. Len samotný zisk GGFS, ak zakázku získa, môže byť cez 300.000,- Eur, čo násobne prekračuje Úradom vlády deklarovanú hodnotu celej zákazky.

Vyzývame Úrad vlády, aby aj na základe stanoviska ÚVO vypísal na stravné a rekreačné služby riadnu súťaž. Len tak vie zabezpečiť transparentný nákup a pre štát najlepšiu cenu.

Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu

Miroslav Cák, spolupracujúci advokát

Spoločnosť GGFS poslala prostredníctvom advokátskej kancelárie 10. júna správnej rade Nadácie list, v ktorom reaguje na blog. Podľa nej rozhodnutie ÚVO uvádza, že na strane Ministerstva školstva vo veci voľby obstarávacích procesov konštatoval pochybenie výlučne pokiaľ ide o voľbu elektronického kontraktačného systému. ÚVO podľa výkladu právnikov GGFS nenaznačil, že do hodnoty zákazky by sa mala započítať hodnota stravovania, ktoré bude prípadne zaúčtované prostredníctvom obstarávania informačného systému. „S odkazom na uvedené, nakoľko výpočet predpokladanej hodnoty Zákazky nebol zo strany ÚVO označený za porušenie zákona, je možné uzavrieť, že v prípade charakterovo obdobne nastavených zákaziek nedochádza, pokiaľ ide o určenie predpokladanej hodnoty zákazky, k porušenie zákona.“ 

 

 

 

Verejné obstarávanie a legislatívu v tejto oblasti kontrolujeme v rámci projektu, ktorý bol podporený Fondom pre transparentné Slovensko.

 

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie