Denník N

Zelený expres menom Angela.

Angela Merkel je ako Messi (Ronaldo) svetovej politiky. Môže byť celý zápas neviditeľná, potom trikrát zaútočí, strelí dva góly a rozhodne zápas. V zápase o klimatické zmeny je to celkom určite tak. Ten rozhodujúci sa udial včera na pôde amerického Harvardu (dostala čestný doktorát), kde pred 20 tis. študentami odkázala Donaldovi Trumpovi, že ona klimatické zmeny vníma, že ohrozujú planétu a berie ich vážne.  Svojim domov odkázala, že Rezovo video (mladý nemecký youtuber), ktoré už malo vyše 13 miliónov videní nebude bagatelizovať a nemeckým zeleným, že odteraz bude zelenou kancelárkou. Klimatické zmeny sa stávajú hľúčovou témou (ešte stále pravicovej) vlády GroKo. Spolieha sa pritom na sociálne siete a komunikačné kanály mladých. Len ich naplnila novým (nečakaným) obsahom. V práve skončených voľbách do EÚ zvíťazili totiž medzi Nemcami do 60 rokov … zelení.

Environmentalisti nemohli získať lepšieho patróna, ako politika, ktorý rozumie fyzike, chémii a dokáže rozlíšiť skutočné riešenie problému od tých pseudo(riešení) a bude garantom, že to nebude len o vyrubovaní nových daní  ako nového (netušeného) zdroja príjmov štátnej administratívy. Že pôjde po podstate problému.

Či to bude o zákazoch plastov, triedení a produkcii odpadu, výrube lesov … alebo o narušenej rovnováhe v prírode. Či to bude o zachovaní tempa rastu ekonomiky a investíciách do obnovy krajiny alebo len o nových clách a poplatkoch, usmerneniach a zákazoch.  Či sa má Európa (ekologicky) uskromniť na úkor rozvoja tretieho sveta alebo exportovať zelené videnie reality do celého sveta.

Či budeme najskôr riešiť prívalové dažde, striedané s obdobiami bez kvapky vody, či vrátime ekologickú rovnováhu krajine alebo začneme biodiverzitou, zákazom plastov … a k podstate problému sa (možno) ani nedostaneme. Chcem veriť, že to nebude ako s hokejom, ktorému rozumieme všetci a ako záložnú pozitívnu emóciu využijeme záchranu medzi najlepšími. Lebo kvalifikačné turnaje znamenajú len ďalšie náklady a odčerpávajú zdroje. Ale o inom som chcel …

Pekný (nedaždivý) víkend prajem.

Teraz najčítanejšie