Denník N

Zelené tsunami prichádza.

Pre istého slovinského filozofa je svetlo na konci tunela predzvesťou vlaku valiaceho sa na nás. Ak odišiel Robert Fico hľadať svetlo, ktoré oživí sociálnu demokraciu, možno bude hľadať dlho, s neistými vyhliadkami na úspech. A ani my nie sme v tuneli. Ani nie sme odkázaní na úspech jeho misie. Svet sa mení a až strata moci odhaľuje, ako veľmi nechápe, že cez onen tunel už žiaden vlak neprejde (ani neosvetlený).

A nie je jediný. Cez víkend hodila uterák do ringu aj šéfka nemeckých sociálnych demokratov – Andrea Nahles. Strany, ktorá si hovorila ľudová, sa dostala v aktuálnom prieskume “až“ na 12%. Ak zvážime, že väčšina Nemcov pochybuje o kompetentnosti Annegret Kramp-Karrembauer (AKK) prevziať kreslo kancelárky po Angele Merkel, možno nás čaká horúce nemecké leto. Nielen teplotami, ale aj dusivou atmosférou.

Nemeckí zelení sú aktuálne najsilnejšou politickou stranou Nemecka. Nárast o 9% oproti posledným hodnotám pred eurovoľbami veští budúce politické tsunami. Ako predzvesť rozčarovania z politiky strán (pôvodne) veľkej koalície. Je neuveriteľné, ako sú podaktorí štandardní politici zaskočení z toho, že také “nedôstojné“ témy ako ochrana životného prostredia či klimatické zmeny môžu (a budú) rozhodovať o výsledku európskych (národných) volieb.

Zelený rýchlik sa valí naprieč Európou a keď nacionalisti a ochrancovia hraníc prídu na to, že migrácia je v svojej prapodstate problémom kolobehu vody (a komunitný problém), pomyselné vagóny na zelenom rýchliku budú len pribúdať. A možno pribudne ďalší (a ďalší) Green Express.

Ak doteraz platilo, že zelené strany sú len huncútstvom ľavicových intelektuálov a ochrancov prírody, budúce zelené tsunami bude pravicové. Hnacím motorom do obnovy prírody budú investície podnikateľského sektora. Obnova zelenej fabriky na kyslík s hmatateľným (dýchateľným) výsledkom je o inom ako o platení nových “ekologických“ daní, ktoré už budú “na furt“ a pri všetkej úcte (v prvom rade) na zvýšenie životného štandardu štátneho (európskeho) aparátu. Otvorenie Pandorinej skrinky na generovanie tých ďalších.

Ak je príroda vychýlená z rovnováhy, dane a zákazy problém nevyriešia. Prapríčinou je narušený kolobeh vody v prírode. Voda, ktorá z nášho územia odtečie, sa už nikdy nevráti. Holoruby (pod heslom premnoženia lykožrúta) už nevyrobia kyslík. Vymyslíme nové lieky na alergiu, pomenujeme nové civilizačné choroby … ale problém nezmizne sám od seba.

Končí obdobie ekologického romantizmu. Môžeme sa nadchýnať záchranou biotopov, území hniezdenia vzácnych druhov … a byť nevšímaví k oholeným zjazveným úbočiam kopcov po celom Slovensku? Rastúci HDP a sociálne balíčky sú fajn. Za akú cenu?

Základom prosperity je voda. Aj tá, čo nás drží nad vodou. Akosi v poslednej dobe vysychá …

Teraz najčítanejšie