Denník N

7 pozorovaní k dánskej volebnej kampani

Aká je dánska predvolebná kampaň? Čo sú jej špecifiká oproti tomu, čo poznáme z domu a čo je naopak rovnaké? Ponúkam pár vlastných, možno trocha ľahkovážnych, pozorovaní k úkazu, ktorý sa mi dostalo zažiť.

Vizuálny smog len raz za 4 roky

Na úvod je treba uviesť, že dánske (alebo presnejšie kodaňské) ulice sú za bežných dní neuveriteľne príjemné na pohľad. Človeka totiž okrem dopravných značiek skoro nič neruší. Kopa zelene, vkusná architektúra a zákaz reklamných pútačov je zjavne recept na estetické mestské životné prostredie. Raz za štyri roky sa však mesto premení na (skoro) klasické európske veľkomesto. Pred pár dňami, keď premiérka vyhlásila voľby, vyleteli do ulíc ultrarýchli cyklisti s kartónovými plagátmi na chrbtoch a začali sa preteky o verejný priestor. Zaujímavosťou je, že nie je presne stanovené kedy majú byť voľby vyhlásené. Správny výber dátumu teda býva súčasťou volebnej stratégie vedúcej strany.

IMG_2640

Skutočná pravda o dánskej mestskej zeleni

Cynik by povedal, že za prekvitajúcu dánsku verejnú zeleň a množstvo verejných priestranstiev môže aj uvedomenie si, že pri nedostatku bežných reklamných priestorov, ponúkajú stromy, či ploty ihrísk výbornú alternatívu. Zavesíte na ne totiž niekedy aj 4-5 plagátov! Dnes už plagáty okupujú všetky dostupné miesta, a tak ako u nás, je len veľmi ťažké uhnúť pohľadom niekam, kde sa na vás práve neusmieva napríklad 6 tvárí miestneho imitátora Ľudovíta Štúra.

  IMG_2601 (1)

Žiadne tabu

Tento pôsobivý pán fascinuje nielen tým, že sa uchádza o post premiéra ako nezávislý a že má 52 rokov(!!!), ale tiež tým, že za jeho provokatívnou kampaňou stojí myšlienka dať malým stranám rovnakú pozornosť, akú majú tie veľké. Rovnosť je tu jednoducho na prvom mieste.

1432819931_wagner

Ak ma niekto záujem o necenzurovanú verziu, tak nazrite TUTO.

Mládež, buditeľka rána

Aj keď pre toto tvrdenie nemám okrem svojich pozorovaní z denno-denného bicyklovania po kodaňských uliciach žiaden iný empirický podklad, zdá sa mi, že priemerný vek kandidátov sa pohybuje pod 30 rokov. Občas sa stretávam s tvárami sotva 20 ročných ľudí a len veľmi zriedkavo so staršími ako 40 rokov. Je to určite prejavom vysokej občianskej participácie, Dáni sú totiž veľmi komunitne založení a asi by ste ťažko hľadali takého, ktorý nie je členom strany, odborov alebo aspoň športového klubu.

IMG_2638

Chcete voliť pravicu? Na lístku hľadajte názov “ľavica”

Strana Venstre (prekl.: ľavica) môže neoboznámeného voliča zmiasť. V rozpore s jej názvom, sa totiž jedná o liberálnu, stredo-pravú a trhovo orientovanú stranu. Hoci, možno z nostalgie voči svojmu názvu (ale skôr asi pre snahu získať čo najviac voličov), nemá problém oháňať sa aj rétorikou o štáte blahobytu.

Podobne zmätení môžu ostať radikálni voliči. Voľbou strany Radikale Venstre (prekl.: radikálna ľavica) sa im dánsku spoločnosť rozložiť nepodarí. Ide totiž o centristickú, sociálne-liberálnu stranu, pôvodne založenú intelektuálmi, malými farmármi a remeselníkmi, dnes však reprezentujúcu široký záber dánskej spoločnosti.

Helle – champaing socialist?

17058172940_7d609756ea_o

Terajšia premiérka, líderka strany Sociálnej demokracie, síce nemusí vysvetľovať pôvod svojich príjmov, no podobne ako u nás, ani jej životný štýl nekoreluje s politikou, ktorú presadzuje. Prezývajú ju Gucci-Helle, jej deťom sa dostáva vzdelania na súkromnej internátnej škole vo Švajčiarsku, kde sa navyše tiež ukázalo, že sídli aj väčšina majetku jej a jej manžela Stephena Kinocka, zámožného Brita, ktorý je navyše od mája členom britského parlamentu (to je power couple, čo?).

Aj bez slov

Ako hovoria cynici, politika je všade rovnaká. Kto by vedel vyčítať, čo sľubuje Helle?

Helle_vravi

Teraz najčítanejšie

Zuzana Vargová

Zameriavam sa na zdravotníctvo a súvisiace témy sociálnej starostlivosti. Na Slovensko som sa vrátila z presvedčenia, že krajina je obrazom ľudí, ktorí v nej žijú a toho, akú ju chcú mať. Ja by som chcela krajinu, ktorá je spravodlivá, tolerantná, moderná a ľudia si v nej pomáhajú. Vždy keď mám pocit, že to môže pomôcť, napíšem sem o tom, ako to dosiahnuť.