Denník N

Varíme s Medveďmi – Fazuľa na kyslo

Dnes to bude megajednoduchý recept z kuchyne starých mám. Klasická súčasť jedálneho lístka mnohých slovenských rodín, jedální a vývarovní, ktorá nikdy nesklame.

Na tento recept potrebujeme samozrejme predovšetkým fazuľu a k nej už stačí len kvalitný kyslý cmar, soľ, bobkový list, celé čierne a nové korenie, citrón a cukor (sladidlo).

Fazuľu namočíme a necháme cez noc nabobtnať. Na druhý deň vodu zlejeme, fazuľu prepláchneme, zalejeme čistou vodou, prídáme koreniny a dáme variť.

Keď je fazuľa už skoro mäkká osolíme ju a dovaríme do mäkka.

Pridáme cmar a celé môžeme dochutiť cukrom a citrónovou šťavou. Veľký priatelia zátrepok môžu v cmare, pred vliatím do fazule, rozhabarkovať lyžicu múky. Pre zmenu skúsime použiť aspoň celozrnnú špaldovú. Ale naozaj to ide celkom dobre aj bez nej. Povaríme ešte päť minút a je to hotové.

Neviem ako vy, ale u nás k tomuto musí byť fašírka. Ak pravidelne čítate náš blog viete, že bude z mletého morčacieho mäsa. Mäso na fašírky sme už tu na blogu pripravovali viackrát. Napríklad tu, alebo tu. A napríklad s touto faširkou bude celý recept vegetariánsky.

Fašírky namiesto vyprážania rozložíme na pekáč na papier potretý olejom.

Upečieme v rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov asi tridsaťpäť až štyridsaťpäť minút.

Výborné sú napríklad aj ako súčasť večere so zeleninovým šalátom.

Tak a jednoduchá večná klasika sa môže podávať spolu so spomienkou na starú mamu.

Dobrú chuť.

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.