Denník N

Vyšší plat starostu malej obce ako plat primátora  okresného mesta ? Na Slovensku žiadny problém.

Je ťažké presvedčiť ľudí, aby sa začali zaujímať o veci verejné. Mnohých zaujmú až peniaze, aj ich verejné peniaze. Chcete vedieť o plate práve Vášho starostu ? Nech sa páči. Zároveň si položte otázku: Zaslúži si až taký plat ?….

Veľa ľudí sa začne zaujímať o veci verejné len vtedy, keď sa ich problém osobne dotkne. Verejnosť väčšinou nerieši verejné financie, však z cudzieho krv netečie. Ľudia si pritom neuvedomujú, že to nie sú cudzie, ale ich peniaze. Nechcú pochopiť, že ak by obec rozumnejšie a transparentnejšie  míňala tieto peniaze zostalo by aj na desaťročia zdevastované chodníky, či na ďalšiu triedu materskej školy, ktorej  sa bezúspešne dožadujú mladí rodičia.

           Plat jasne čierne na bielom.   

V obciach často kolujú reči o tom, aký má plat starosta či primátor tej ktorej obce.Mnoho dohadov málo priamych otázok  v tejto veci  na vedenie obcí.  Ak chcete vedieť aký plat má práve Váš starosta už sa ho nemusíte pýtať. Stačí navštíviť portál www.platstarostu.sk    a hneď Vám bude všetko jasné a možno zažijete prekvapenie.

Autorovi chvályhodného projektu sa darí napĺňať databázu reálnymi platmi starostov a primátorov v jednotlivých obciach a mestách.  Ako som sa dozvedel táto aktivita neteší mnohých starostov a primátorov. Ich protesty sú však márne, musia si uvedomiť, že sú povinní podrobiť sa verejnej kontrole. Už pri zbežnom prezeraní si platov starostov si musíte povedať, že v územnej samospráve nie je okrem jej rozdrobenosti v poriadku aj niečo iné.  Napríklad odmeňovanie starostov a primátorov. (Nečudujem sa niektorým, že sa im ich zverejnenie platu nepáči )

               Vyšší plat starostu obce s 1.500  obyvateľmi ako plat primátora  40 tisícového okresného mesta ? Na Slovensku žiadny problém.

Pre zaujímavosť som si rozklikol plat starostov a primátorov v okolí mojej obce. A priznám sa, že napriek tomu, že poznám pomery samosprávy na Slovensku,  bol som  nemilo prekvapený.

Primátorka Zvolena, okresného mesta s viac ako 42 tisíc obyvateľmi má o 92 eur nižší plat ( 3.252 €)  ako starosta Zvolenskej Slatiny (3.344 €) s 2.800 obyvateľmi  alebo ako starosta neďalekých Pliešoviec ( 3.344 €) s 2.300 obyvateľmi. O tom, že okrem počtu obyvateľov primátorka Zvolena má na starosti násobne viac školských zariadení a mestských organizácií ako starostovia uvedených obcí asi nikto nepochybuje.

Cíti sa starosta Vígľaša ako hradný pán ?

Ešte zaujímavejšie vyznie porovnanie platu primátorky spod Pustého hradu, sídliacej na mestskom úrade neďaleko Zvolenského zámku s platom starostu neďalekej dedinky Vígľaš s niečo viac ako 1500 dušami.  Možno sa chcel pán starosta Vígľaša vyrovnať v príjmoch súčasnému hradnému pánovi, ktorý vlastní zámok  Vígľaš nad obcou a dal si poslancom obecného zastupiteľstva tiež  schváliť  kráľovský plat vo výške 3.343 €.

Plat starostu v dedinke  Vígľaš  je vyšší  o   92 € ako plat primátorky 27 krát väčšieho neďalekého  42 tisícového Zvolena. Kým z podielových daní zvolenčana ide na plat primátorky mesačne  0,077 € na plat starostu Vígľaša ide z podielových daní v prepočte na obyvateľa na plat starostu zaokrúhlene mesačne 2,14€.

Áno môžeme konštatovať, že všetko je v súlade so zákonom.  Určite to však nie je v súlade so zdravým rozumom.

Niečo zhnité je v tomto štáte samosprávnom.

Zaslúži si plat ten Váš ? 

Skúste si pozrieť plat starostu vo vašej obci a položte si otázku či si ten plat, ktorý má skutočne zaslúži. Ľudia si musia konečne uvedomiť, že predstavitelia verejnej správy, vrátane starostov a primátorov, sú tu pre ľudí a nie naopak.

A starostovia by si mali uvedomiť, že napriek tomu, že majú niektorí kráľovské  platy sú to oni, kto má slúžiť a nie obyvatelia obcí a miest.   

Mgr. Jozef Bakša

OZ ZOMOS

(Združenie občanov miest a obcí Slovenska )

Projekt „Zorientuj sa v samospráve“ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktotý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou“.

Teraz najčítanejšie

ZOMOS

ZOMOS je komunita aktívnych bojovníkov proti korupcii na lokálnej úrovni obcí a miest. Projekt ZORIENTUJ SA V SAMOSPRÁVE je tu pre Vás.