Denník N

O období, kedy sa Košice stali umeleckým centrom strednej Európy

Krajina od Košíc, Anton Jasusch. Zdroj: webumenia.sk
Krajina od Košíc, Anton Jasusch. Zdroj: webumenia.sk

Obdobie, ktoré sa nazýva Košická moderna, je jedinečný fenomén, kedy množstvo vynikajúcich umelcov z okolitých krajín vytvorilo v Košiciach centrum výtvarného umenia.

Košice boli vždy významným kultúrnym centrom. Ich dôležitosť ale vzrástla po vzniku 1. Československej republiky, kedy sa stali východnou metropolou novovzniknutého demokratického štátu.

Vtedajšie politické zriadenie umelcom prialo. Vyznačovalo sa najmä otvorenosťou, toleranciou a kládlo dôraz na individuálne myslenie. Po 1. svetovej vojne sa v Košiciach prelínali rôzne kultúrne vplyvy slovenskej, nemeckej, maďarskej a židovskej populácie. Priaznivé podmienky tu pritiahli mnohých významných maďarských umelcov po páde Maďarskej republiky rád.

Dôležitým prvkom Košickej moderny bola tematická orientácia na meštianske prostredie. Pracujúcich ľudí na poliach vystriedali mestské a prírodné scenérie. Prvýkrát sa objavujú aj témy ako šport, ktoré sú späté s novými spôsobmi života, ktorý sa stával bežnou súčasťou života košických mešťanov.

Medzi najvýraznejšie postavy moderny patrili domáci umelci ako Antal/Anton Jaszusch, Jenő/Eugen Krón alebo Szilárd/Konštantín Bauer. Najvýraznejší predstavitelia českej/maďarskej obce boli František Foltýn, Géza/Gejza Schiller alebo Sándor/Alexander Bortnyik. Za zmienku stojí, že aj svetoznámy spisovateľ Sándor Márai sa považuje za predstaviteľa tohto prúdu.

Nižšie sa nachádza výber mojich najobľúbenejších obrazov týchto umelcov. Môj subjektívny názor je, že tieto diela majú naozaj svetovú úroveň a s prehľadom by si zaslúžili visieť aj v najlepších západoeurópskych galériách.

Jeseň II, Anton Jasusch. Zdroj: webumenia.sk
Mestský motív, Gejza Schiller. Zdroj: webumenia.sk
V kaviarni, Gejza Schiller. Zdroj: webumenia.sk
Zo starých Košíc, Konštantín Bauer. Zdroj: webumenia.sk
Dedina s pohrebným sprievodom, František Foltýn. Zdroj: webumenia.sk

Na záver by som sa chcel poďakovať redakcii Denníka N a Webu Umenia, že vo mne vzbudili záujem o slovenskú tvorbu zdieľaním týchto obrazov vo víkendovej minúte po minúte s predpoveďou počasia.

Teraz najčítanejšie