Denník N

Mathilda, ktorá hýbala životmi

Známu knihu o mimoriadne nadanom a najmä opustenom dievčatku, ktoré dokáže myšlienkami pohybovať vecami okolo napísal Roald Dahl. Lauren Groff napísala knihu o nešťastnej žene, ktorá dokázala ovládať životy ľudí okolo seba. Táto kniha je neskutočne pútavá a hoci budete mať pri čítaní viackrát chuť zabuchnúť ju, dočítate ju do konca. A potom si vydýchnete.

Ale postavy v nej budú ďalej žiť svojimi smutnými a prázdnymi životmi, zúfalo hľadajúc zmysel života a lásku.

Nie, táto kniha nie je o malej opustenej Matilde, ktorá miluje knihy a je mimoriadne inteligentná. Táto kniha je o Mathilde, ktorá nezažila pocit domova, rodinné puto ani lásku. Kniha prináša príbeh ženy, ktorá zúfalo túžila po láske a rodine, ktoré však nikdy nepoznala. Príbeh jedného z milióna manželstiev ukazuje, koľko si toho ľudia prinášajú z detstva, z rodiny. Ako je každý poznačený tým, čo zažil a akú rodinu mal. Obaja manželia boli príliš ovplyvnení predošlým životom, ktorý nedokázali oddeliť od manželstva, hoci obaja veľmi chceli.

Táto brilantne napísaná kniha sa skladá z dvoch častí- prvá časť nesie názov Osudy, druhá Besy. Kniha zachytáva manželstvo, ktoré sa začalo ako obrovská láska počas vysokej školy. Dvaja mladí, krásni a osamelí ľudia sa stretnú počas obyčajnej noci a bláznivo sa do seba zamilujú. Čaká ich vášnivý vzťah, ktorý sa začína manželstvom. A ako autorka na konci knihy píše – Dovnútra vošli ako celé čísla. Von vyšli umocnení na druhú. Ich manželstvo vyzeralo na začiatku až utopicky. Ale počas čítania knihy sa vás postupne zmocňujú nepríjemné pocity, pretože zisťujete, že vôbec nič nie je také, ako vyzerá navonok.

Hoci obe časti knihy napísala jedna autorka, akoby išlo o dva rozdielne príbehy. Nielen preto, že jedna časť je písaná z pohľadu muža a druhá z pohľadu ženy, ale najmä preto že každá časť sa venuje inému príbehu. Prvá časť je písaná ako príbeh manželstva z pohľadu manžela. V tejto časti sa objavuje mnoho myšlienok manžela, ale takmer všetky sú spojené s manželstvom a manželkou.

Druhá časť knihy vôbec nie je tak naratívna ako Osudy. V tejto časti autorka ponúka myšlienky manželky, ktoré sú občas preťaté príbehmi z manželstva. Táto časť akoby objasňovala a približovala čitateľovi prvú časť. Ak mal čitateľ pocit, že pochopil dej na základe prvej časti knihy, tak počas čítania druhej sa úplne stratí.

Osudy pôsobia ako romantické, občas smutné a občas neuveriteľné vyrozprávanie príbehu jedného manželstva. Vzťah Lancelota  a Mathildy je sprevádzaný mnohými problémami, tragédiami ale tiež je plný bezhraničnej lásky Mathildy, ktorá je z pohľadu manžela popisovaná ako svätá a dokonalá manželka, ochotná dať manželovi aj vlastný život. Na začiatku knihy je krátke zamyslenie manželov o definitívnosti manželstva. Toto zamyslenie vystihuje celú knihu. Ani jeden z nich si nechcel pripustiť, ako definitívne si patria. Nechceli vysloviť tú ťažobu, ktorú pocítili hneď v úvode a ktorú bude čitateľ cítiť až do poslednej hlásky.

Besy zachytávajú detstvo Mathildy a jej myšlienky, ktoré sprevádzali manželstvo jej a Lancelota. Vďaka perfektne spracovanej koláži detstva a manželstva čitateľ začína chápať, prečo mal z prvej časti také nepríjemné pocity. Celá časť je venovaná tragickému životu Mathildy, ktorá nikdy nepoznala čo znamená milovať. Tak strašne sa bála ďalšej straty, že urobila všetko preto, aby si svoju rodinu udržala. Hýbala všetkými naokolo, aby neprišla o jediného človeka, ktorého milovala a ktorý miloval ju. Zariadila aby ju miloval a stálo ich to mnoho síl. A ona sa ho snažila milovať tak silno, že ich oboch tou ťaživou láskou zadusila.

Okrem úžasne napísaného a do poslednej chvíle napínavého príbehu vyniká táto kniha ešte niečím. Svojím nezvyklým a chytľavým štýlom. Dej je prerušovaný zamysleniami a citátmi z viacerých diel. Táto (na prvý pohľad) necelistvosť textu núti čitateľa, aby sa plne sústredil. Občasné odľahčené, ba až cynicky humorné pasáže zase dávajú čitateľovi pocit, že všetko sa dá brať s humorom. A potom vás prekvapí neuveriteľne smutná smršť slov, ktorá vás úplne vycucá. Kniha sa venuje manželstvu, minulosti a láske. Ale každú z týchto tém sa snaží poňať netradičným spôsobom- každú tému otvára a zachytáva inak, ako je bežné a ako by sme možno čakali.

Po poslednom riadku neviete, či máte Mathildu nenávidieť, alebo naopak zaplakať nad jej životom. Mathilda je v knihe zachytená ako silná a milujúca manželka, ako pomstychtivá a zákerná čarodejnica a nakoniec ako opustené, zranené a po láske túžiace dievčatko, ktoré sa brodí snehom, neustále padá a nikto jej nepríde na pomoc.

Teraz najčítanejšie

Alexandra Mravíková

Som človek, ktorému nie sú ľahostajné veci naokolo. Človek, ktorý sa rád zamýšľa. Človek, ktorý sleduje, počúva, vníma a hodnotí. Liberálne slniečko, ktoré verí, že ľudia sú si rovní a všetci by mali mať rovnaké práva. Silný anti-determinista.