Denník N

Dvanásť metrov pod morom

Tajomstvá Andamanského mora

Mojou obľúbenou plážovou zábavkou je už niekoľko rokov naháňanie a fotenie farebných rybičiek a iných pekných, aj menej pekných podmorských kreatúr. Chytilo ma to od momentu, kedy som si po prvý raz vyskúšala masku vo vode po kolená (no čo, aspoň to nebolo v hotelovom bazéne). O niečo neskôr mi učaroval podmorský svet egyptského Červeného mora (aj o tom raz) a tak som sa stala hrdou majiteľkou kompletnej šnorchlovacej výstroje aj s podmorským foťákom (škoda, že k nemu pribalili aj nejaké fotografické schopnosti).

Thajské moria sú rovnako, ako tie egyptské, živými akváriami. Hlavne Andamanské more, to, čo obmýva aj ostrov Phuket, je nabité farebnými koralmi a množstvom tropického morského života. Sú tu excelentné podmienky na potápanie, ktoré tu patrí k hlavným dovolenkovým aktivitám. Aj šnorchlovať sa dá takmer na každej pláži, dokonca aj v (okolitých častiach) Patongu. Počas jasného, neveterného dňa vám bude robiť spoločnosť množstvo veľkých, aj malých farebných rýb, raje, aj morské hady (video – Kamala a okolie). Ak túžite po niečom viac, v každom letovisku nájdete snáď trilión potápačských centier, ponúkajúcich množstvo výletov a zaujímavých lokalít pre skúsených aj neskúsených potápačov. Miesto sa vždy nájde aj pre vyznávačom šnorchlovania. Z Phuketu vás do okolitých lokalít dopraví veľká a pomalá loď (Liveboard). Je však výborne vybavená, ani pri viacdňovom výlete vám nebude nič chýbať a vládne na nich výborná atmosféra. Výlety za šmorchlovaní do okolia ponúkajú aj miestni, najmä na ostrovoch (Phi Phi, Krabi). Býva aj súčasťou programu exkurzií, ale to je skôr také turistické „omočenie sa“ vo vode.

Kam za potápaním ?

KATA BEACH

Ako som už prednedávnom spomínala, Kata je jedna z najpodceňovanejších potápačských lokalít v Thajsku. Neviem ani prečo. Je ľahko dostupná, s množstvo kvalitných škôl v okolí. Vyhľadávajú ju hlavne začiatočníci. Potápať sa dá priamo z pláže, nemusíte skákať zo žiadneho móla, ani z lode. Maximálna hĺbka je 12m (čo je aj maximálna povolená pre skúšobný ponor), zážitok vám nebudú kaziť žiadne nepríjemné prúdy. Vďaka výbornej viditeľnosti vám neunikne bohatý podmorský život – úhory, moreny, sépie, morské koníky, ale aj „lionfish“ (levia ryba to asi nebude), či „batfish“ (chcelo by to konečne slovenského inštruktora). Kata bola miestom, kde som sa v Thajsku potápala po prvý krát. Istotne by som si to užila viac, keby som si poriadne nasadila masku a hodinu mi do nej nezatekalo. Takmer na začiatku som sa ešte stihla obtrieť o nejaký živý koral  a bolo ako vravia bratia Česi, „vymalováno“. A tak som až do vynorenia striedavo „vylievala“ vodu z masky a sledovala zväčšujúci sa červený fľak (ktorého pozostatky mi Thajsko dodnes pripomínajú) na nohe. Podmorské krásy som si pozrela doma na videu.

06_Diving_Kata_Beach_41_50

RAYA

Neobývaná Racha Noi je jednou z najlepších lokalít v Phukete a okolí. Môže sa porovnávať aj z ostrovmi Similan. Tým, že sa miestu vyhýba masový turizmus aj motorové člny, jej nádherné koraly ostali takmer neporušené. Je tu excelentná viditeľnosť a veľmi hlboká voda. Sú tu aj veľmi silné a nebezpečné prúdy, preto vrak lode, tuniaky, raje, veľrybie žraloky a občas aj korytnačky uvidia len skúsený potápači.

Raya Yay je na rozdiel od svojho neďalekého suseda pokojná a príjemná. Hoci tu voda dosahuje hĺbku do 30m, je vyhľadávaná prevažne začiatočníkmi. Voda je tu taká priezračná, že ryby uvidíte aj zhora z lode. V tejto obľúbenej destinácii sa môžete potápať celoročné. Potápať sa tu bol skutočné neskutočný zážitok. Aj preto, že tentoraz sa to zaobišlo bez hlúpych chýb a nešťastných úrazov. Mala som možnosť vychutnať si si koralové formácie plné života a ryby doslova preletujúce okolo. Raya sa mi tak páčila, že som sa tam vrátila aj o rok. Aj keď tentoraz iba so šnorchlom.

PHI PHI

„Ostrovy Leonarda DiCapria“ už dosť poznačil masový turizmus. To, čo sa skrýva pod morskou hladinou ale ostalo nádherné. Je to destinácia s možnosťami na celoročné potápanie. Najlepšie podmienky sú od februára do mája. Od januára do novembra je zase populárna pred vetrom chránená západná strana. Vidieť môžete krásne, nepoškodené koralové záhrady, či steny, malé stvorenia ako morské koníky, alebo veľké žraloky (reef sharks, leophard, grey) aj nebezpečnú „Scorpionfish“ Sú tu príjemné podmienky vhodné pre všetky skupiny potápačov aj na šnorchlovanie. Tí obľubujú najmä Maya Bay, (stoja tu lode všetkých exkurzií ). Je to skutočne nádherná lokalita, škoda toho vybitého foťáku. Za zmienku stoja aj Bida Nok a jeho nádherný fialovo-žlto-zelený koralový koberec a Loh Samah Bay.

OSTROVY SIMILAN

Najlepšie nakoniec. Tropický raj, súčasť morskej rezervácie, je ukrytý severozápadne od Phuketu v Thajsku. Deväť neobývaných granitových ostrovov, ktoré obklopuje priezračne čistá voda. Jedna z najkrajších potápačských lokalít na svete s nádhernými korálovými útesmi plnými rýb. Veľká popularita lokality viedla až k poškodzovaniu koralov. Tie potrebujú čas na obnovu, preto sa sem počas zimnej sezóny potápači (ani turisti) neodstanú. Pri ostrovoch je výborná viditeľnosť do hĺbky, bežne 18-25 metrov, občas až do 40 metrov. Uvidíte tu raje, „pineapple fish“, morských koníkov, leopardích žralokov a hlavne na jar možno aj žraloka veľrybieho, najväčšiu rybu na svete A niekedy aj korytnačky (na niektorých ostrovoch hniezdia). Mne sa jedna ukázala pri šnorchlovaní.

Pár typov na záver:

Väčšina škôl a centier na ostrove je kvalitných a certifikovaných, ale nájde sa aj pár čiernych oviec. Nenechajte sa nalákať na príliš nízku cenu. Často má svoj dôvod. Väčšinou sa mu hovorí zastarané vybavenie a nedostatočne kvalifikovaný personál. Môj typ: Rumblefish Adventure (Kata)

Pred odchodom myslite na poistenie, zistite, čo vám poskytuje potápačská škola v cene kurzu a pripoistite sa.

Nikdy nie je na škodu naštudovať si niečo o vybavení a jeho použití, aj keď idete len „try dive“ Aj minimálne teoretické znalosti a aspoň tušenie, čo robiť pod vodou vám zvýši sebavedomie, budete vo vode istejší a viac si to užijete.

Ak by náhodou niekto nevedel, nepotápa sa unavený, s opicou, ani prechladnutý. Prikrášľovanie zdravotného stavu je takisto dosť veľkým hazardom.

Vo vode sa ničoho nedotýkajte, ani naschvál ani omylom. Thajsky podmorsky život je nádherný aj nádherne nebezpečný.

 

Toho, koho zaujali ostrovy Similan, isto poteší , že sa im nabudúce budem venovať bližšie.

 

Teraz najčítanejšie