Denník N

Dostal ma

Otočí sa ku mne, v očiach pýcha…

Horúčava, jazyk prilepený na podnebie, telo prepotené. Sedieť tak kdesi v chládku, nohy namočené vo vode. Predstava, krásna a nereálna. Od rána v jednom kolotoči, najprv stratené manžetové gombíky manžela, potom oblečenie na tenis pre syna. Stačilo, chce sa mi skríknuť a prestať riešiť čokoľvek. Kdeže, ešte je tu Jolanka, o dva dni čosi v škole a jej požiadavka. Na pečenie, samozrejme, hodili by sa nejaké domáce koláčiky. „Mami, sladké i slané,“ znejú jej slová. A tie oči, hnedé, gaštanové, no neviem, ťažko jej odolať.

Som matka, je to moja najmladšia. Rozumiem jej, blysnúť sa pred spolužiačkami jej dobre padne, vždy som vedela piecť.  V jej rokoch som tiež taká bola, len ten čas a teplota, absolútne nevhodné do kuchyne. Pagáčiky, odpaľované cesto a tyčinky z lístkového cesta, už som sa rozhodla. Kuchyňa plná dobrôt, zhostila som sa toho celkom dobre. Ale to teplo, horúca rúra robí z kuchyne saunu. Nechcem tu byť, potrebujem sa oslobodiť. Kdeže, ešte som len na začiatku, na stole niekoľko plechov v poradí. „Mami, vyzerá to výborne,“ obtočí sa mi okolo hrdla môj poklad.

Telefón, akoby som toho nemala dosť. „U mňa sa to natiahne, vedúci dnes naordinoval poradu,“ dáva mi vedieť manžel.  Brániť sa? Nemá význam, jeho slová v preklade znamenajú, tak skoro ma nečakaj.  Dobre, ale už odchádzam, všetko upečené, vytratiť sa do obchodu je nevyhnutnosťou. Drobnosti, ale chýbajú mi. Oblečenie, rýchlo čosi na seba, miznem z domu. Na výťah nečakám, beriem to po schodoch.

„Dobrý deň,“ zdravíme sa so susedou, rútiac sa jedna oproti druhej. Veľmi po nej nepozerám, ale ona, čosi tu nesedí. V jej náručí dieťa, bábätko. „Vaše?“ pýtam sa so záujmom. Poznáme sa už dlho, má svoje roky. Otočí sa ku mne, v očiach pýcha. „Od dcéry,“ dáva mi vedieť. Nemôžem, prestávam sa ponáhľať. A ona, chopí sa iniciatívy. „Chlapček, Tomáš.“ Ukazuje mi ho, je nádherný, tipujem vek. Akoby vedela na čo myslím. „Osem týždňov,“ hovorí. Okrúhla hlavička, niekoľko jemných vláskov a tie očká, ako studničky.

Poprajem všetko dobré, smerujem do obchodu a závidím. Nákupný zoznam sa mi mieša so spomienkami, bolo to tak dávno, keď som také mala.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.