Denník N

Pán Kiska – prezident „zadarmo“

Na Slovensku v štátnej službe a to celých 5 rokov bez platu…

Andrej Kiska. Náš pán prezident. Už len pár hodín, ale ešte stále náš pán prezident. Prezident, ktorého nám tak závideli aj toť neďaleko za tým našim slovenským humnom, za hranicami v Českej republike.

Prezident, osobnosť, človek , ktorý celý a každý svoj mesačný „prezidentský“ plat rozdal. V tichosti, bez veľkých slov. V podstate bez „riadnej“ a zbytočnej publicity. Bez zbytočných slov o tom, ako je potrebné pomáhať všetkým a najmä rodinám v núdzi.

Prezident zadarmo.

Na Slovensku sme konečne mali prezidenta, čo za niečo stál a pritom nás celkom „nič“ nestál.

Človek, pre ktorého ľudia ako don Roberto a jeho banda nemali iného slova ako úžerník, scientológ, daňový podvodník, či dokonca pozemkový špekulant a najnovšie vraj lenivec. Všetko výmysly hodné kultúrnej úrovne ich autorov, stvoriteľov výmyslov, výmyselníkov zo Súmračnej. Už aj Ficova máňuška s jamkami na líčkach, bez vlastného názoru i svetonázoru poslušne a úlisne snaživo stĺka niečo o tom, že náš dosluhujúci prezident má „vraj“ niečo za ušami.

Podobná predstava, že by aj emeritný premiér a súčasný radový poslanec  Fico pracoval po celé tie roky na úrade vlády celkom zadarmo je tak ťažko predstaviteľná a reálna asi ako skutočnosť, že Fico po celé tie dlhé roky nebýval v byte daňového podvodníka Baštyho. Predstava, že by si náš najdlhšie slúžiaci ex-premiér nezobral všetko čo môže zo štátneho, z našich, z Vašich daní keď môže, je prosto nepredstaviteľná. A to ešte nevieme všetko o tom, prečo bolo toľko rôznych tendrov za jeho vlády, za jeho bačovania tak predražených…

Prezident bez platu. Nie , nemá zmysel a ani nie je účelné vyzdvihovať a glorifikovať len tento jeden jediný fakt, len túto prezidentom málo opakovanú skutočnosť, jeho ním tak zriedka vyzdvihovanú prednosť. Veľkosť prezidenta nestojí a napadá na tom, či slúži svojmu národu zadarmo, bez odmeny.

Ale to čo nemusel, nevedel alebo nechcel „predávať“ ako svoju prednosť, ako večne opakovaný a pertraktovaný  benefit svojho prezidentského mandátu voči ostatným partnerom i protivníkom ako prezident republiky, bude musieť byť už ako politik, politický partner a/alebo politický protivník pripravený asi do „nekonečna“ predávať, opakovať. Svojim stúpencom, svojim priaznivcom i svojim neprajníkom.

Ale zatiaľ, ak dovolíte pán prezident – Ďakujeme.

Ďakujeme za Vašu službu, za Váš výkon vo funkcii nášho, môjho prezidenta. Bez ohľadu na to, že to, či ono sa mohlo, malo vtedy urobiť tak, či inak, že to sa mohlo, či malo povedať onak alebo onakvejšie.

Pán prezident vďaka aj za to, že sme sa mohli po veľmi dlhej dobe presvedčiť o tom, že štátna služba sa aj na Slovensku dá vykonávať nezištne (a to neznamená len to zadarmo, bez platu) a slušne.

A čo Vám zavinšovať do Vašej straníckej budúcnosti? Vari len to, že v parlamentných voľbách je vždy  dôležitý len celkový výsledok, nie funkcia, v ktorej ho ktorý politik dosiahne, alebo funkcia na ktorú vďaka výsledkom vo voľbách nakoniec „siahne“.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Janis

Optimisticky a vytrvalo sa pokúšať o to, aby politici a verejne činní ľudia rešpektovali práva občanov, aby niesli "doživotnú" zodpovednosť za svoje činy pri výkone verejných funkcií...