Denník N

Dajme si konečne dole ružové okuliare

Skutok sa nestal…

Tak komentuje hodnotenie rozpočtu Slovenska výkonný riaditeľ Rozpočtovej rady Viktor Novysedlák, ktoré včera /14.6./ zverejnila Európska Komisia. A to, že trafil klinec po hlavičke, je zrejmý fakt.

To, že ryba smrdí od hlavy, platí aj v tomto prípade. Vrabce už čvirikajú, že za nezodpovednou flexibilitou, ktorá nemá oporu v žiadnych európskych pravidlách treba hľadať jedného z komisárov, ktorý má na starosti európsky semester a ktorý týmto krokom od reputačného rizika ochránil aj svoju rodnú krajinu. Dôvody sú politicky prozaické, no konanie určite nie zodpovedné. Spustenie procedúry výraznej odchýlky, ktorá podľa výkladu pravidiel hrozila nielen Slovensku, by v čase ochladzovania eurozóny mohlo eskalovať ďalšie negatívne ekonomické nálady a riziká pre rozpočty krajín EÚ.

Komisia na základe jednej vety[1], ktorú aplikovala pre viaceré krajiny (Slovensko, Lotyšsko, Portugalsko, ale aj Belgicko) sa tak nateraz vyhla negatívnej reakcii finančných trhov. To, že niečo nie je v poriadku dokazuje aj skutočnosť, že detailné hodnotenie krajín na rozdiel od minulosti EK nezverejnila spoločne so svojimi odporúčaniami (tzv. CSR), ale až s odstupom deviatich dní[2]. Veď diskusia medzi bruselskými analytikmi a politikmi bola náročná. Kto je nateraz víťazom je zrejmé, porazení však budeme viacerí.

Komisia prižmúrila obe oči a tvári sa, že všetko je v poriadku, no nie je. Nepriamo legalizuje nezodpovedné správanie ekonomických a fiškálnych populistov v Európe. Ak by tí tento darček Komisie v podobe odďaľovania trestu využili na zatiahnutie ručnej brzdy, bolo by to ešte akceptovateľné. Realita je však bohužiaľ iná. Aj doma sme svedkami toho ako naši súčasní politici bagatelizujú a zahmlievajú skutočný stav našich verejných financií a popritom navyše veselo pripravujú sociálne balíčky a tvária sa, že všetko je v poriadku. No nie je. A bohužiaľ nedobehne to len ich, ale aj nás všetkých.

A možno už v októbri, keď nám Eurostat opraví naše kreatívne účtovníctvo. Alebo ak sa minister financií dovtedy nespamätá a nepríde so žiadnymi opatreniami, ktoré pomôžu zvrátiť nastolený trend. Či dokonca s úprimným priznaním, že si žiadne balíčky dovoliť nemôžme a že tých rizík, ktoré narážajú na zákonné rozpočtové pravidlá, či ústavný zákon v tomto i budúcom roku je u nás viacero. Ale o tom už nabudúce, keď zistíme adekvátnosť a kompetentnosť reakcií súčasného ministra financií na zhoršujúce sa makroekonomické predpoklady. A tým aj nižšie daňové príjmy, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou prinesú postupne júnové prognózy MakroekonomickéhoDaňového výboru.

[1] „However, taking into account further considerations, regarding in particular the distance to the MTO, the headline deficit and debt reduction, there is currently no sufficient ground to conclude on the existence of an observed significant deviation in 2018.“

[2] CSR boli zverejnené 5. júna, hodnotenie programov stability až 14. júna. Po minulé roky boli väčšinou zverejnené súbežne alebo ich dokonca logicky predbiehali.

Teraz najčítanejšie

Ján Remeta

Som ekonomický analytik, odborník na oblasť daňovej politiky a verejných financií, ktorým som sa desať rokov venoval na Inštitúte finančnej politiky. Rád pracujem s dátami a pomocou nich hľadám odpovede a vhodné riešenia. V súčasnosti pôsobím ako ekonomický expert politického hnutia Progresívne Slovensko.