Denník N

Pán Sulík, Greta nie je hysterička

Nedá mi nereagovať na pána Sulíka, ktorému ďakujem za príspevok do debaty.
  1. Produkcia CO2, ktorú spôsobí Greta cestou lietadlom na ten-ktorý samit, je relatívne zanedbateľná, pretože to lietadlo letí tak či tak (špeciálne lietadlo kvôli Grétke určite nevypravia), lietadlo prakticky naisto nebude vyťažené na 100% (čiže ona nikoho nedisplacene, bude len marginal customer) a jej zanedbateľných pár kg navyše skutočne zvýši emisie CO2 úplne neviditeľne. Omnoho väčším problémom sú pokrytci, rozumej politici, ktorí na podobné samity (či večere) lietajú súkromnými business-jetmi.
  2. Samozrejme, že na Zemi bolo aj teplejšie. A to nie raz v dejinách, hoci s tými 1000 či 2000 rokmi Sulík pravdu nemá – tie výkyvy v koncentrácii CO2 sú aj v období Medieval Warm Period prakticky zanedbateľné. Odhliadnem od toho, že inokedy boli aj omnoho vyššie koncentrácie CO2 v atmosfére (napr. 1000ppm, oproti súčasným zhruba 400ppm), pretože pán Sulík argumetnuje napríklad tým, že nie CO2 spôsobuje vyššiu teplotu, ale naopak, vyššia teplota zvyšuje koncentráciu CO2. K tomu poviem len jedno, že vedecký konsenzus sa zdá byť bližšie prvej možnosti, pričom mechanizmus, akým CO2 spôsobuje skleníkový efekt, je známy už od 19. storočia. Problémom však nie je súčasná koncentrácia CO2, ako vravím, táto planéta prežila podstatne vyššie koncentrácie CO2 bez ujmy, práve naopak, nastala expanzia života (krokodíly a palmy v oblasti severného pólu). A ani teplota nie je arcikardinálny problém, keďže oceány sú ohromné heat sinks a bolo obdobie, keď v Arktíde voda mala 16 °C. Problémom je dynamika zmeny. CO2 v atmosfére stúpa závratnou rýchlosťou, tak rapídne ako nikdy predtým v geologickej histórii Zeme. A dodám: obmedzenie CO2 okrem iného zabezpečí aj obmedzenie ďalších znečisťujúcich látok (ako tuhé látky, oxidy dusíka či oxidy síry), keďže tieto emisie sú pre mnohé druhy palív spoločné. To je ušľachtilý cieľ, ktorý by mal nadchnúť aj pána Sulíka bez ohľadu na mieru jeho klimaskepticizmu.
  3. Nerozumiem, prečo si pán Sulík vyberá čerešničky z torty (za predpokladu, že jeho dáta sú pravdivé). Prečo argumentovať teplotami zo štyroch výškových staníc v Nemecku (kde omnoho väčšiu rolu hrajú lokálne mikroklímy; teplota z jedného údolia do druhého sa môže líšiť hoc‘ aj o 5 stupňov), keď sú určite k dispozícii celoplanetárne agregátne priemery?
  4. Áno, odstavme uhoľné elektrárne. Produkujú znečistenie, ktoré spôsobuje, o.i., rakovinu pľúc, pričom uhoľné haldy sú podstatne rádioaktívnejšie (tórium, urán), ako jadrové elektrárne. Ale prečo by mali byť jedinou náhradou elektrárne veterné? Sú aj slnečné (tých je viacero typov), jadrové (tých tiež), či vodné. Samozrejme, dobíjanie elektromobilov zaťaží životné prostredie, ale v krajine, kde sa väčšina elektriny stále vyrába z uhlia. Pán Sulík žije na Slovensku; určite vie, že Slovensko má tretí najväčší podiel jadra na energii na svete, prakticky bok po boku s Ukrajinou. Po dokončení Mochoviec podiel jadra ešte stúpne a dostaneme sa tak na druhé miesto hneď za Francúzsko. Zvyšok nám dopĺňajú najmä vodné elektrárne (Čierny Váh, Gabčíkovo, vážska kaskáda…) a tie hnusné uhoľné (Vojany a Nováky), pričom keby sa Mečiar postavil rakúskemu vydieraniu a neodstavili sme dva reaktory v Bohuniciach, už teraz mohli byť Vojany aj Nováky dávno odstavené. Čiže na Slovensku je používanie elektromobilov z ekologického hľadiska skutočne mimoriadne bohumilá činnosť.
  5. So Sulíkovým názorom na Čínu a Indiu súhlasím, hoci teda Čína je najväčším prevádzkovateľom, ako aj zákazníkom (inštalatérom) veterných turbín na svete. Len v riešení sa rozchádzam, pretože si myslím, že by sme sa mali skôr uberať diplomatickým tlakom a dohodami, aby sme podnietili aj tieto krajiny zodpovednejšie pristupovať k životnému prostrediu (Sulík ako pravý libertarián si určite neželá také obmedzenie voľného trhu, aby sa produkcia nemohla presťahovať do konkurencieschopnejšej Číny či Indie).
A nie, pán Sulík, Greta nie je hysterička. Ona len bude na tejto Zemi veľmi pravdepodobne žiť dlhšie ako vy alebo ja – a určite dlhšie ako Trump či Fico. To len na tému, že kto bude znášať následky rozhodnutí politikov volených v súčasnosti (ona volebné právo, bohužiaľ, zatiaľ nemá).

Teraz najčítanejšie

Tomas Tkac

Chcel by som na tomto mieste vyjadriť veľké poďakovanie Denníku N za zrušenie diskusií pod článkami, vrátane blogov. Ich prínos po očistení bol hlboko záporný, a navyše vyžadovali účet na fejsbuku. Ešte raz, ďakujem za postupné zvyšovanie kultúrnej úrovne blogového priestoru.