Denník N

Zvýšme rodičovskú, ušetríme na najchudobnejších

Súčasná vláda zmeny v zákonoch robí možno s dobrým úmyslom, ale pomerne často nerozmýšľajú nad tým, aký to bude mať dopad na chudobných. Tentokrát ide zvyšovať sumu rodičovského čím zníži príjem rodičov s dvoma deťmi.

Už pri minulej novelizácii som upozornil, že súčasná vláda zmeny v zákonoch robí možno s dobrým úmyslom, ale pomerne často nerozmýšľajú nad tým, aký to bude mať dopad na chudobných. Od strany, ktorá o sebe tvrdí že je sociálnodemokratická, je to trochu ironické.

Aké budú teda dôsledky navrhovaných zmien rodičovských dávok? Odhliadnuc od delenia na rodičov prvej a druhej kategórie a množstva dier na špekulácie, sa zmeny negatívne dotknú tých najchudobnejších, klesne im príjem.

Rodiny vypadnú z pomoci v hmotnej núdzi

Dôsledkom zvýšenia rodičovského príspevku bude, že drvivá väčšina rodičov s deťmi do troch rokov už nebude poberať dávky v hmotnej núdzi. Doteraz nepoberali dávky „iba“ osamelí rodičia či ľudia bez príspevku na bývanie. Ak prejde novelizácia rodičovského príspevku, mimo systému dávok budú všetci osamelí rodičia, rodičia s ďalším dieťaťom v materskej škole, ale aj časť rodičov s deťmi na základnej škole. Najviac sa to odrazí pri domácnosti dvoch rodičov s jedným dieťaťom do troch rokov a jedným v škôlke, ktorým klesne príjem o 80 €.

Čo to znamená?

V súčasnosti majú ľudia poberajúci dávku v hmotnej núdzi niekoľko výhod. Zdôvodnenie je jasné: ak je niekto chudobný, mal by mať niektoré veci lacnejšie alebo prístupnejšie. Avšak, keď rodina nepoberá dávky, neznamená to, že je bohatá. Príkladom budú rodiny s deťmi do troch rokov: zvýšením rodičovského príspevku prekročia magickú hranicu dávok v hmotnej núdzi o pár eur a teda ich nebudú dostávať. Aké sú dôsledky?

Prvým je aktivačný príspevok podľa § 52 zákona o službách zamestnanosti. Ak sa teda rodine narodí dieťa, otec už nebude môcť ísť na aktivačné práce a aspoň trochu zvýšiť príjem svojej rodiny. Zatiaľčo pred narodením svojho dieťaťa mohol, podľa rozhodnutia svojho starostu, trošku zvýšiť svoj príjem, narodením dieťaťa sa rodina zo zákona stane bohatá, a teda prestane mať túto možnosť. Príjem domácnosti teda klesne.

Druhým je osobitný príspevok podľa § 16 zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Tento je určený pre poberateľov dávok, ktorí sa zamestnajú. Keďže však vďaka vyššiemu rodičovskému už nebudú v systéme pomoci v hmotnej núdzi, na tento príspevok nebudú mať nárok. Osobne teda odporúčam ľuďom, ktorých sa to dotýka, aby sa zamestnali 31. 12. 2019. Ak sa zamestnajú až 1. 1. 2020, bude ich to stáť 120 € mesačne.

Tretím, najhorším zlyhaním tohto návrhu, je negovanie § 28 odsek 6) písmeno b) školského zákona. Tento nudne znejúci paragraf umožňuje, aby aj deti chudobných rodičov mali možnosť chodiť do materských škôl. Keďže však zvýšením rodičovského príspevku zrazu rodina nebude mať dávky, výrazne im stúpnu výdavky na deti v škôlke. Vrátime sa tak do minulého tisícročia.

Ako to opraviť?

Aby sme odstránili tieto tri nespravodlivosti, treba v zákonoch zmeniť vety typu je poberateľom dávky v hmotnej núdzi na je v hmotnej núdzi.

A samozrejme, mať iba jednu kategóriu rodičov. A dostupné jasle a škôlky. A funkčnú sociálnu kuratelu. A…

 

PS: ďalšími zmenami vo financiách pre rodičov sa systém ešte viac skomplikuje, pribudnú možnosti špekulácií. Kolega Jozef Mihál teda bude musieť rozšíriť svoju 168-stranovú knižku o materskej o ďalších sto strán o rodičovskom príspevku.

PPS: Michal Páleník • Progresívne Slovensko • nájdete ma aj na facebooku či na Páleník.sk.

Teraz najčítanejšie