Denník N

Bájky o jednom poslancovi.

Vzorce správania poslanca R.F ostávajú štandardné a nemenné. Sériová výroba nepriateľov, autoritatívne vyjadrovanie a jediná ego- pravda sú nosným pilierom pokračujúcej snahy o deštrukciu aj pri voľbe ústavných sudcov.

Po dvojtýždňovom komunikačno- umeleckom turné sa poslanec R.F ocitol znova vo svetle reflektorov a razantne sa pustil do riešenia vzniknutých problémov, ktoré sa objavili v čase jeho neprítomnosti. Na “ východnom fronte“ to bolo riešenie nespokojnosti, ktorú vyprovokovala poslankyňa pani Smolková. Motívy jej subjektívnej nespokojnosti ponechajme stranou. Možno to bola tekutá nespokojnosť, že jej post euro poslankyne ušiel a ona sa rozhodla k vonkajšej ventilácii, ku ktorej sa pridali aj ďalší kandidáti tekutej vzbury. No a takéto prejavy nespokojnosti už treba riešiť.

V tejto súvislosti ma napadla Bájka o včelách, ktorej autorom bol holandský filozof, moralista alebo ak chcete aj filozof neresti, za akého ho mnohí označovali Bertrand Mandeville. Napísal ju v roku 1714,  a tvrdí v nej, že “ Každá časť celku trpí neresťou, no celok ako taký prekvitá šťastím“. Na podporu tohto tvrdenia použil príklad včelieho úľu. Niektoré včielky sú pyšné, niektoré pracovité, poctivé. Ďalšie zasa disponujú inými charakteristikami,túžia po moci,občas zaklamú, využívajú, či zneužívajú moc. Ako celok však na veľké prekvapenie fungujú harmonicky. Takýto dojem aspoň vytvárajú. Istá paralela s touto bájkou sa ponúka aj v procese riešenia nespokojnosti, ktorá nastala v smeráckom včelstve na Východe.

Všetko je vyriešené, to len jedna smerácka včela stratila smer a do protismeru sa snažila strhnúť aj iné roje. Nič sa však nestalo. Úľ spolu s inými včelstvami ostal po príchode včelára neporušený, spokojný a pracujúci ďalej. Možno je tam bzukot trochu intenzívnejší, je však letná sezóna pracovať sa musí ďalej. Včelí boh situáciu vyriešil, včelie kliešte paralyzoval a nespokjné úle zastabilizoval. Včelstvá môžu pracovať aj naďalej.Kontaminovaný vírom nerestí sú len jednotlivci, celok šťastne napreduje ďalej. Takúto adekvátnu harmóniu môžeme my ostatní len závidieť a obdivovať. Môžeme s ňou byť konfrontovaní už pri dnešných voľbách ústavných sudcov.

Možno myšlienkou Friedriecha Nietzscheho o “ kolobehu večného návratu“ sa riadi pán poslanec vo vzorci svojho ďalšieho správania. Podstata tejto myšlienky  spočíva v tom, “ že všetko sa opakuje, a to čo sa deje dnes sa už mnohokrát udialo a v budúcnosti sa ešte udeje“. Pani prezidentka si ešte nestihla sadnúť na svoju stoličku a už dostala od poslanca verbálne echo čo musí spraviť v súvislosti s voľbami ústavných sudcov. Ona “ musí“ vymenovať z tých, čo má k dispozícii, lebo ďalšia voľba nebude. Úžera, či politický postoj. V posledných hodinách došlo k zmierneniu použitého verbálneho “ kladiva“, takže zvedavosť sa znásobuje. Neviem, či ho k takýmto vyhláseniam aktivuje  frustrácia, že on si na tú stoličku sadnúť nemohol, alebo je to podvedomá registrácia strát v prípade euro volieb,či neúspech kandidáta na prezidenta, ktorý bol jeho favoritom. Alebo ho ešte neopustila obsedantná predstava, že to čo nemá teraz ešte raz môže mať. Strata mocenskej pozície bolí. Vzdávať to preto netreba a začať o ňu bojovať treba ihneď ako sa naskytne príležitosť. A nová prezidentka je vhodnou obeťou. Už sme si zvykli na gramofónový stereotyp. Jeden nepriateľ odišiel, ďalší je na scéne. Pri konečnom zúčtovaní strát, ktoré boli špecifickou matematickou kombinatorikou vyhodnotené ako výhry som náchylný začať veriť  možnosti obsedantnej predstavy.

V rámci prventívneho a autohygienického postupu by si mohol pán poslanec zobrať poučenie z Bájky o ctižidostivej žabe. Táto bájka opisuje príbeh žaby, ktorá raz natrafila na pasúceho sa býka.Takmer odpadla závisťou aký je veľký a mohutný. Závidela mu tieto prednosti a samozrejme sa mu chcela vyrovnať. Tak sa nafukovala dovtedy, pokiaľ nepraskla. Takáto malomocná snaha o zvýznamňovanie samého seba má častokrát nežiadúce následky. A nielen v bájkach,ale aj v reálnom politickom živote.

Tak nám už zostáva len počkať na avizované voľby a budeme môcť zhodnotiť, či “ nafukovanie“ malo účinok a úle ostali neporušené, alebo či došlo k čiastočnému kliešťovému zavíreniu.

Teraz najčítanejšie