Denník N

Strom

keď som bežal, včera po hrídzi, premýšľal nad včerajším blogom. v mieste dobehu som sa zamyslel nad mapkou a doma skúsil tvoriť plagát...
keď som bežal, včera po hrídzi, premýšľal nad včerajším blogom. v mieste dobehu som sa zamyslel nad mapkou a doma skúsil tvoriť plagát…

Názov blogu mal byť: strom a seniori. Ale z hľadiska záujmu „kliknúť“ na text, slovo „seniori“ mohlo znížiť motiváciu. Podľa prieskumov v SR údajne je viac hodnotný „výkon“, „úspech“, „úspech merateľný financiami“, „úspech merateľný postavením“, „úspech merateľný „veľkým“ autom“, dovolenkami či rodinou ako takou. Teda otázka je: Je úspechom i to, zvládnuť život? A prežiť „múdro“ – „s rozhľadom“, prácou či humorom? Žiť ako sa dá, i múdro, so skúsenosťou osobitou napr. dlhšie obdobie, napr. 80 rokov? Je pre nás stále hodnotou pohľad na statný strom? Strom podobný človeku?

A to je vlastne všetko. Chcel som naznačiť, že tie dlhé články, blogy, veľakrát slúžia na ranné úvahy, a časom, uvedomením,  sa môže prísť k záveru.

Ako vraveli odborníci na tému „seniori“, čo strácajú seniori telesne, výkonnosťou v práci, to dobiehajú tzv. „kryštalickou osobnosťou“ – schopnosť kombinovať poznatky, prísť s prehľadom a riešením …To čomu sa bránime, keď „vytesňujeme“, je možno schopnosť pozrieť sa kriticky či pravdivo na skutočnosť. Starnutie je spôsob života, môžeme ho zvládať ako umenie života…

„Slabí ľudia klamú. Silní dokážu zniesť pravdu…“

Teda bez poznania „stromu“, hodnoty seniora pre rodinu, pre spoločnosť, nie je veľká šanca udržateľnej spoločnosti…

Uvedomil som si teda, ako som tak včera bežal po hrádzi smer Rusovce, že pri dlhšom časovom období je možné nájsť iný zmysel.

Život môžem hodnotiť krátkodobo, s tým, že vysoké zisky časom môžu viesť k tragickým koncom, alebo môžeme skúsiť vyvažovať extrémy a rozhodovať sa múdro, či s vtipom.

Kostolík v Rusovciach má zvláštnu výzdobu. Pôsobí až geometricky, matematicky…

Preto sme si možno ako OZ Presadíme pred 5 rokmi vybrali spôsob zdravého prežívania práve sadenie stromov. Ochotu ísť sa potom o ne starať, tráviť tam v tieni čas a relax….aktívne sa hýbať, pravidelne si stanoviť cieľ – v hocijakom veku, hoc i na sídlisku, kde nikoho nepoznám (napr. v Petržalke).

Tiež sme sa snažili minulý rok upriamiť pozornosť práve na udalosti sto rokov „staré“.

Osudy obetí prvej svetovej vojny – vojenský cintorín Kopčany – Petržalka, jeden z najväčších takých cintorínov u nás – cca. 500 padlých z celého sveta).

Čo pre nás znamenalo toto obdobie? aký zmenu vo verejnej mienke, vo verejnom tlaku na mocných znamenalo? Prečo ľudia vtedy túžili po spravodlivosti, ľudskosti a mieri?

Preto vznikla i pieseň #Džungľoraj, od autorky, speváčky Kristíny Prekopovej.

Ide o snahu uvedomiť si, že každá generácia má svoje úlohy.

Buď si ich uvedomí, splní ich, …alebo bremeno prenesie na iných…

Identita, scitlivenie, úloha umenia, tvorivosti, aktivity…to sú všetko schopnosti, ktoré môžu zmeniť naše správanie. Ak chceme zmeniť trend v klimatickej zmene, otepľovanie atmosféry, vplyv uhlíka v atmosfére, či znížiť vplyv extrémov v atmosfére spoločnosti.. treba mať určitú mieru vedomia, charakteru, …

Teraz chce dať príklad iným práve Petržalka v snahe o zápis do Guinnessovej knihy rekordov v počte vyrobených videoklipov na pôvodnú autorskú pieseň o Petržalke a možno o rok, skúsi rekord prekonať napr. Banská Bystrica, či Prešov. Keď vznikne v každom kraji pekná pieseň, ktorá inšpiruje deti, aby sa možno chceli oprieť o strom, ktorý tu rastie z tradícií, ako symbol „Matky Zeme“…bude to niečo. A niečo je lepšie ako nič…zo všetkého sa dá poučiť, vnímať to ako proces, rieku…cestu…

(…keď som bežal, včera po hrádzi, premýšľal nad včerajším blogom. v mieste dobehu som sa zamyslel nad mapkou a doma skúsil tvoriť plagát…)
(Plagát od včera visí  v Cik Cak centre..kedže pomohol v tvorbe i rekreačný beh…paradox procesu tvorby. Tvoriť môžu daný videoklip i športové oddiely, ukázať miesta iným, kde v Petržalke radi trénujú, kde trávia čas…spraviť si i PR i zúčastniť sa , a…a možno i vyhrať…)

Dohodli sme sa, že pod dohľadom skúsených pedagógov môžu si i deti v denných letných táboroch odniesť okrem iných zážitkov i vlastné dielo, vlastný videoklip, ktorý si vytvorili pri vychádzke „s otvorenými očami“, právne „zameraní“, objavujúc „genius loci“…

Na akcii Deň Petržalky sme mali stánok veľa nadšencov, ktorí sa venujú oprave opevnení na hraniciach s Rakúskom.

Verím,že skúsia i oni niečo vytvoriť (podobne ako rôzne komunity, DSS, ktoré tu pôsobia a môžu sa tak spropagovať) možno i preto, že téma spracovaná v texte piesne Džungľoraj je podobná…všetko so všetkým súvisí…-)

J.A. Komenský

(Kúpou plagátu z limitovanej série 150 ks nás môžete podporiť…príležitosť pre zberateľa, či investora…kontakt si určite vážny záujemca nájde.)

Vďaka i za účasť v tvorbe, v súťaži, za návštevu Petržalky…i tak…všeobecne….)

Amatérsky – iný beh – popri Dunaji – Starý háj…v závere žlna bráni hniezdo pred sokolom…kto vydrží …a vtipné je to v prvej časti…

https://www.youtube.com/watch?v=DmUB_lM8vjA&t=18s

Teraz najčítanejšie