Denník N

Knihu jázd pre menšie firmy netreba ,…koľko to stojí?

Výpočet koľko stojí nevypisovanie knihy jázd a či sa to oplatí.

Menší podnikatelia nemusia vypisovať knihu jázd. Stačí ponechať si bloček od nafty a benzínu a zadať požiadavku účtovníkovi účtovať len paušálne výdavky. Táto možnosť účtovania má veľkú výhodu v tom, že malý podnikateľ sa môže plnohodnotne venovať  podnikaniu a nie je zaťažený byrokraciou okolo vypisovania knihy jázd. Ďalšou veľkou výhodou je, že pri prípadnej kontrole, žiadnu cestu z knihy jázd nie je možné vylúčiť ako je to pri písanej evidencii.

Jedinou malou nevýhodou je, že podnikateľ si neuplatní komplet celý výdavok na benzín/naftu do nákladov, ale len jeho 80%-nú časť.

Koľko to reálne ale malého podnikateľa stojí?

V prípade, že najazdí cca 2000 km do mesiaca, čo je výdavok približne 100 EUR na naftu, tak uplatnenie si len paušálnych nákladov robí nenáklad 20 EUR a z tejto malej časti je ušetrenie na dani približne 4 Eurá. Presnejší výsledok záleží, či je podnikateľ platca, alebo neplatca DPH, a či má alebo nemá zisk.

Napriek tomu, pri reltívne neveľkých pracovných cestách menších podnikateľov, nevypisovanie knihy jázd stojí podnikateľa relatívne maličká hodnota približne 4 Eurá/mesačne.

Teraz najčítanejšie