Denník N

Britské spoločnosti majú na Slovenskom trhu vysoké zastúpenie

Momentálna situácia na Slovenskom trhu sa vyvíja priaznivo pre Britské spoločnosti, ktorých nárast sa vyšplhal až na číslo 1377, čo oproti minulému roku vykazuje značný nárast. Koncom minulého roka bolo na Slovensku založených 1018 britských spoločností.  Jedná sa teda o 35 % medziročný nárast a pribudlo na našom trhu takmer 400 nových britských spoločností. Podľa dát, ktoré uvádza spoločnosť Bisnode ide o najväčšie medziročné navýšenie za posledných 7 rokov, a od tohto obdobia ide až o 80% nárast.

Táto situácia je spôsobená odchodom Veľkej Británie z Európskej Únii, ktorý odsúhlasili v referende už pred viac ako rokom, avšak rokovania o odchode sa výrazne nepohli vpred. Britské spoločnosti sa však začínajú brexitu obávať a začínajú si v zahraničí , ako aj na Slovensku registrovať čoraz viac spoločností. To môže posilniť Slovensko ako aj ďalšie zahraničné krajiny a mohli by z brexitu vyťažiť. Slovensko má s Britániou intenzívnu výmenu tovarov a služieb a brexit by výrazne zasiahol aj našu krajinu.

Rekordnú môžeme považovať aj výšku základného kapitálu britských spoločností, ktorý je upísaný v slovenských spoločnostiach. Kapitál predstavuje momentálne hodnotu 726 miliónov eur, táto hodnota sa od minulého roku zdvojnásobila. K tomuto číslu výrazne prispela investícia automobilovej spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia v Nitre. V minulom roku hodnota kapitálu Jaguar vložená do dcérskej spoločnosti na Slovensku bola 30 miliónov eur. V súčasnej dobe predstavuje hodnota kapitálu sumu 330 miliónov eur a automobilová spoločnosť je dnes najväčším britským investorom na slovenskom trhu.

Pre náš trh je to priaznivá informácia nehovoriac o tom, že táto spoločnosť zabezpečila množstvo pracovných príležitostí pre slovenských občanov.

Teraz najčítanejšie