Denník N

Dvaja traja pátrači

Záhadné bolo už to, že tieto knižky sa vôbec vydali: v 70. rokoch, keď všetko bolo štátne, sa na pultoch kníhkupectiev objavili detektívky pre deti – o troch chlapcoch, ktorí si pod kopou šrotu za domom založili súkromnú agentúru a pod heslom „vypátrame všetko“ začali riešiť tie najbizarnejšie tajomstvá: strašidelného zámku, zajakavého papagája, šepkajúcej múmie, aj ostrova kostier či kašľajúceho draka. Jupiter Jones, Peter Crenshaw a Bob Andrews z Rocky Beach boli takí veľkí či skôr takí malí ako ich čitatelia a mali (či vlastne stále majú) neuveriteľne silnú chuť premýšľať, skúmať, pátrať, pýtať sa na súvislosti.

Najskôr tie príbehy písal Robert Arthur, neskôr prevzali štafetu William Arden, M. V. Carey, Nick West, Marc Brandel a desiatka ďalších spisovateľov. (Nenechajte sa pomýliť – meno Alfreda Hitchcocka na obálke bolo skôr marketingovým ťahom, ktorý ku knihám priťahoval pozornosť, do ich obsahu vôbec nezasahoval.)

Tie príbehy by sa však medzi množstvom iných možno stratili, keby ich na Slovensku nesprevádzali špičkové ilustrácie Jozefa Cesnaka a neskôr Mariána Oravca. Čierno-biela kreácia, so šplechom jednej farby,  dokonale prepracované, jemné ťahy perom vytvorili nezameniteľný vizuál, ktorý príbehy roky odlišoval od iných na pultoch. Obaja autori pracovali podobne: viedli čitateľa po príbehu, zvyšovali napätie: „aj vidím, nielen čítam a predstavujem si“, dopĺňali jeho fantáziu, doslova posúvali príbeh.

 

 

Jozef Cesnak študoval VŠVU na oddelení voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u prof. Vincenta Hložníka. Doposiaľ ilustroval viac ako 150 kníh pre deti a mládež, ale aj pre dospelých čitateľov, postupne sa stal špecialistom na povesti, báje a knihy s historickou tematikou. Je držiteľom Ceny Ľudovíta Fullu za ilustračnú tvorbu.

 

Marián Oravec v rokoch 1974 – 1978 študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave. Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave absolvoval v rokoch 1978 – 1984, na oddelení knižnej ilustrácie a voľnej grafiky u profesora Albína Brunovského. Venuje sa maľbe, kresbe, ilustrácii a grafike. Niekoľko rokov pôsobil v zahraničí, najmä v Austrálii. 

Teraz najčítanejšie

toto je galeria

TOTO! je taká galéria, v ktorej nájdete iba ilustrácie - tie krehké obrázky k príbehom, ktoré si pamätáme z knižiek, čo sme čítali ako deti, aj z tých, čo si teraz čítame so svojimi deťmi. Ilustrátorov, čo ich namaľovali, však často ani nepoznáme: veď koho by napadlo hľadať niekde na konci knihy meno napísané drobnými písmenkami. Nestačí nám, aby sme autorov len poznali. Chceme o nich niečo vedieť. A tak stále častejšie zapíname diktafón a hľadáme príbehy - o tom, ako tie diela vznikli, aj o tom, ako sa na ne možno pozerať...