Denník N

Keď si novinári pletú sexuálne násilie so „sexovačkou“

Dvanásťročné dieťa chodí do šiestej triedy. Ak je to dievča, možno pletie náramky, s kamarátkami sa stále fotí a ešte nenosí podprsenku. Chlapci hrajú Minecraft, futbal a ak majú šťastie, tešia sa z internetu v mobile. Niektoré poznajú a aj používajú vulgarizmy a čo to si rozprávajú aj o sexe. Sú to však stále deti.

Ilustr.foto z filmu Innocence

Predstava, že takéto dieťa nesie zodpovednosť za sexuálny vzťah s dospelým, je absurdná. Médiá však neraz pri informovaní o sexuálnom násilí na deťoch používajú nesprávne slová, ktorými z týchto detí robia dospelých aj zodpovedných. Naposledy topky.sk napísali titulok: Učiteľka z Humenného pozná svoj trest: Za sexovačky so žiakom (12) dostala väzenie! Nie sú to len bulvárne médiá. Podobný titulok mala nedávno aj agentúra SITA: Učiteľku, ktorá údajne sexovala so žiakom, súd pokutoval.

Dieťa je v tomto veku zraniteľné. Nie je fyzicky ani psychicky zrelé. V spomínanom prípade bolo dieťa obeťou.

„Je to neprijateľný spôsob informovania o sexuálnom násilí, kde je sexuálne zneužitie dieťaťa nazvané „sexovačkou.“ Topky.sk sú médium s veľkým dosahom a je preto neprípustné, aby takýmto spôsobom zľahčovali takto závažný trestný čin,“ povedala pre Omédiách.com Dalia Gregorová z občianskeho združenia Nemlčme!, ktoré sa venuje obetiam sexuálneho násilia. „Slovo „sexovačka“, odhliadnuc od jeho vulgárnosti, navodzuje dojem, akoby sa jednalo o dobrovoľný konsenzuálny sexuálny akt. To je v prípade 12-ročného dieťaťa vylúčené, keďže takú vec nie je schopné posúdiť. Učiteľka sa dopustila závažného trestného činu, ktorý treba presne pomenovať,“ dodala Gregorová. Je to sexuálne zneužitie dieťaťa.

Podobný prípad v topky.sk: Zverejnili znásilnenie a označili ho za divadlo

Prečítajte si aj ďalšie články, v ktorých hodnotím prácu médií.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.