Denník N

Ministerka Saková vo víre tendrov: kamery, ďalekohľady a kiosky obstaráva narýchlo a s prehnanými číslami

Denisa Saková. Foto – TASR
Denisa Saková. Foto – TASR

U ministerky vnútra Denisy Sakovej sa to tendrami na monitorovacie zariadenia len tak hemží. Popri obrej súťaži na kamery za sto miliónov eur obstaráva rezort súbežne fotoďalekohľady za pár miliónov a za 15 miliónov kiosky pre čakanie pri okienkach. Tieto tendre ale majú spoločného viac ako len vyhlasovateľa. Nejasné a neúplné podmienky vyvolávajú otázniky, ako zodpovedne ministerstvo súťaže pripravilo. A tiež, či sa peniaze minú efektívne. Napríklad podľa zadania má kiosky inštalovať jeden pracovník celý život.

Chýbajúce kusy produktov, zhodné riadky pri rôznych tovaroch či staré parametre, ktoré sa už nepoužívajú. To všetko majú spoločné tri aktuálne tendre na ministerstve vnútra.

Napríklad ministerstvo za necelé tri milióny eur obstaráva ďalekohľady. No už pri prvej položke chýba počet kusov, a tie nie sú uvedené aj pri iných položkách. Podľa popisu sa pritom skôr nakupujú v niektorých položkách ručné kamery ako fotoďalekohľady.

Zaujímavosťou tiež je, že niektoré popisy  sú neaktuálne. Dnes dostupné produkty už majú štandardne vyššie rozlíšenie ako uvádza tender. Staré a neaktuálne parametre sa vyskytli napríklad aj pri stále bežiacom kamerovom tendri. Upozornila na to už dávnejšie Nadácia zastavme korupciu spolu s viacerými odborníkmi. Opis sedel dokonca na kamery od konkrétneho výrobcu, čo verejné obstarávanie nepripúšťa.

„Verejný obstarávateľ uviedol minimálne parametre postačujúce pre účel použitia,“ reagovalo tlačové oddelenie ministerstva na staršie parametre fotoďalekohľadov.

Prečo ale ministerstvo nakupuje v rovnakom čase podobné produkty cez dve súťaže – ďalekohľady s parametrami ručných kamier na snímanie dopravy a kamery cez iný tender, kde tiež kupuje kamery na snímanie dopravy? Rezort to vysvetlil tak, že fotoďalekohľady sa legislatívne ešte len upravujú. Novela zákona o premávke, s ktorou súvisia, ešte len nedávno prešla vládou.

Ponuky od záujemcov na ďalekohľady ministerstvu už pred pár dňami prišli. Keď sa Nadácia pýtala, ako sú s nimi u Sakovej spokojní, odmietli poskytnúť viac informácií s odvolaním sa na „dôvernosť“ a „prebiehajúci“ tender.

FOTO: TASR

Celý život na montovanie

V ďalšej súťaži za 15 miliónov eur zas rezort nakupuje vyhlasovacie systémy. Ide o kiosky, z ktorých si ľudia berú lístky, ak čakajú napríklad na pas, či živnostenské potvrdenie. Takzvané klientské centrá začal budovať ešte ex- minister vnútra Robert Kaliňák a v minulom volebnom období. Zjavne ich zariaďujú ešte aj v druhej volebnej štvrťročnici.

Na doladenie kioskov a doplnkových obrazoviek stanovilo ministerstvo v tendri 4 100 človekodní. Ide o jednotku pre prácnosť, kde základom je 8 pracovných človekohodín.  Ak sa to preráta na jedného pracovníka, strávil by len týmto tendrom vyše 16 rokov. Teda celý svoj produktívny život.

Ministerstvo na to reagovalo, že ide o „maximálny rozsah zákazky“, ktorý sa nemusí celý vyčerpať.

Rovnakú jednotku ministerstvo použilo aj v kamerovom tendri. Tam ju odhadlo dokonca na päťmiestnu cifru. Nejde pritom o bežnú položku. A nie je to zároveň jediná spoločná položka oboch tendrov. Súťaže na policajné kamery a kiosky obsahujú zhodne aj položky „customizácia zariadenia“, „integrácia do existujúcej štruktúry“ či „implementovanie“. Pritom pri kioskoch, ktoré budú fungovať oddelene na jednotlivých úradoch a budú reagovať na individuálny počet návštevníkov, je integrácia, teda prepojenie na iný systém, otázna. S čím ich chce ministerstvo prepájať?

Zdroj, ktorý si neželá zverejniť svoju identitu, tiež Nadáciu upozornil, že dokument tendra s parametrami vznikol ešte v roku 2016, teda pred tromi rokmi. Rezort to odôvodnil tým, že zákazka vychádza zo zdrojového dokumentu, ktorý bol počas prípravy súťaže postupne modifikovaný a vznikol ešte dávnejšie.

Zmeny za behu

Do štvrtka majú záujemcovia odoslať svoje ponuky pre jeden z najväčších tohtoročných tendrov. Ministerstvo plánuje za 99,5 milióna nakúpiť zhruba 26-tisíc kamier pre políciu.

Okolo tohto tendra sa dialo od začiatku niekoľko zvláštností a nič tomuto faktu neostalo ministerstvo dlžné ani pár dní pred jeho formálnym uzatvorením.

V piatok, týždeň pred uzávierkou, zverejnil rezort ďalšie podrobnosti pre záujemcov. Po vyše siedmich mesiacoch od vyhlásenia súťaže. Záujemcovia sa totiž neustále ministerstva pýtajú na podrobnosti k zákazke. Čo svedčí o tom, že veľa vecí im stále zo zadania nie je jasných. A ministerstvo im odpovedalo aj dnes, deň pred odoslaním ponúk. No ani tentoraz nedostali záujemcovia všetky požadované odpovede.

Napríklad stále nevedia, na aké databázy a dáta sa majú kupované kamery pripájať. Ministerstvo odpovedalo,  že toto bude riešiť až v druhom kole, respektíve osobitným projektom. To môže zvýhodňovať firmy, ktoré už niečo ministerstvu dodali a vedia, aké systémy používa. Môžu totiž lepšie cenovo napasovať svoju ponuku.

Kamerový tender sa pritom už trikrát posúval. Pôvodne sa mal skončiť ešte v januári, vyhlásili ho vlani v novembri. Počas súťaže navyše ministerstvo zmenilo parametre kamier, čo by sa pri obstarávaní diať nemalo.

Je veľmi pravdepodobné, že sa na tender čoskoro pozrie Úrad pre verejné obstarávanie. Už pred jeho vyhlásením sa mu totiž nepozdávalo, ako súťaž ministerstvo navrhlo a koľko chce na ňu minúť.

Teraz najčítanejšie