Denník N

José Cura v otvorenom liste k situácii v pražskom Národnom divadle

Otvorený list

S úžasom sa dozvedám o aktuálnej situácii v pražskej opere.

Každý dom potrebuje raz za čas renováciu, či už je to zvonka alebo zvnútra. Je to absolútna samozrejmosť, nevyhnutná k tomu, aby sa udržiaval určitý štandard. A tak kým prebieha kompletná rekonštrukcia budovy Štátnej opery, začala sa aj obnova jej osadenstva. Prináša však prekvapivé závery a fakty, spomedzi ktorých najzásadnejší je ten, ktorý odhaľuje skutočnosť, že väčšina umelcov patriacich do zboru, ansámblu a orchestru – profesionálov, ktorí ešte pred pár týždňami dreli ako otroci, aby udržali tento dom pri živote aj v tých najťažších pracovných podmienkach – bola nahradená (zväčša) zahraničnými umelcami.

Nie je žiadnym tajomstvom, že som mal možnosť dôkladne spoznať napĺňanie prísľubov Štátnej opery počas niekoľkých spoluprác s českým ansámblom.

Taktiež nie je tajomstvom, že som opakovanie vyjadril svoje obavy z náročných pracovných podmienok, nakoľko som vždy pod vplyvom veľkých očakávaní výsledku zodpovedajúceho mojej prestíži.

No najmä nie je žiadnym tajomstvom, že i pod takým tlakom – ktorý je výsledkom náročných podmienok, za akých pracuje táto hrdinská spoločnosť, zapríčinených renovačným procesom – každý jeden jej člen, od uvádzačov až po posledného muzikanta, cez technikov, rekvizitárov, kostymérky, maskérky, sólistov, zboristov…vložil svoje telo i dušu do mojich rúk s takou dojemnou dôverou, že aj teraz mi naskakuje husia koža, keď si na to spomeniem. S akým cieľom? Predsa priniesť úžasnú show, aby sa Praha mohla pochváliť svojou operou, odovzdať lásku a dobrú energiu publiku a tiež (a to vravím s dávkou pýchy aj pokory) vložiť do svojej práce najväčšie možné úsilie na znak profesionálnej úcty voči mojej osobe.

Je potrebné vykonať nejaké zlepšenia? Áno.

Že niektorí ľudia (speváci, inštrumentalisti, atď.), ktorí odovzdali svoj celý život divadlu a nachádzajú sa v závere svojho produktívneho veku, by mali byť nahradení? Áno. Ale musíme to vykonať s hlbokým rešpektom rovnocenným s desaťročiami ich záväzkov voči tejto inštitúcii. Nestačí: Už nie ste potrební, dovidenia“.

Česká Republika disponuje úžasnými hlasmi i inštrumentalistami (a toto viem z prvej ruky, nie z historiek). Ak je teda nevyhnutné nahradiť umelcov odchádzajúcich do dôchodku, našou morálnou povinnosťou je načrieť najprv do radov domácich interpretov; až potom sa obzerať po iných na zostávajúce voľné miesta. A prepánaboha nezabúdajte, že keď budú lietať guľky, zachraňovať vás bude práve váš brat, aj keby vás mal brániť svojim vlastným telom – aj ten brat, o ktorom ste si mysleli, že vás nemá tak veľmi rád. Nečakajte, že vás bude zachraňovať nejaká neznáma osoba túžiaca využiť rozkol spôsobený práve tými lietajúcimi guľkami v snahe zmocniť sa situácie.

Ách, Rimania a ich povestné „rozdeľuj a panuj“ – zaujímalo by ma, čo by si pomysleli, keby sa dozvedeli, že tejto devastačnej formulke ešte stále nevypršala platnosť…

José Cura

Diskusia  k téme je možná na facebookovej stránke: Do Re Mix

Na ilustračnej snímke José Cura. Foto: Zdenko Hanout

Teraz najčítanejšie