Denník N

Sú naozaj takí neschopní?

Otáľanie s voľbou kandidátov na sudcov Ústavného súdu je zrejme zámerné. Zdá sa, že SMERu vyhovuje nekompletný Ústavný súd. Je na zváženie, či by Prezidentka predsa len nemala ďalších sudcov Ústavného súdu vymenovať bez odkladu.

Pocit trápnosti, ktorý sprevádza (ne)voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu vedie niektorých komentátorov k názoru, že dôvodom tejto frašky nie je žiadna premyslená stratégia. Že ide jednoducho o neschopnosť poslancov správne voliť. Nedomnievam sa, že je tomu tak. Bez preceňovania intelektu a manuálnej zručnosti zástupcov ľudu môžeme smelo predpokladať, že nie je nad ich sily napísať k dohodnutým menám uchádzačov krížik. Natíska sa preto otázka: Kto a prečo sabotuje voľbu?

Zodpovedanie otázky „kto“ je triviálne. Je to tá strana, ktorá tvrdohlavo trvá na tajnej voľbe. Verejná voľba by rýchlo určila vinníka tohto chaosu, a keďže všetky strany okrem jednej s verejnou voľbou problém nemajú, zostáva logicky práve táto jedna strana – SMER.

Zložitejšia je odpoveď na otázku „prečo“. Rozšírený je názor, že ide o pôvodnú snahu predsedu SMERu dostať sa na Ústavný súd. Ak by totiž Prezidentke došla trpezlivosť a vymenovala pomerný počet sudcov z tých kandidátov, ktorých už Parlament zvolil, mohol by sa Robert Fico nechať zvoliť do poslednej štvorice alebo dvojice kandidátov s tak slabými spolukandidátmi, že by medzi nimi vynikal a Prezidentka by ho so sebazaprením vymenovala. Tento motív však vyzerá príliš krkolomne. Jednak preto, že jeho úspech je veľmi neistý a jednak preto, že Fico nechce byť „obyčajným“ sudcom Ústavného súdu. On chce byť jeho predsedom.

Čo je teda skutočným motívom úmyselného blokovania voľby? Práve to, čo je do očí bijúce. Nekompletný Ústavný súd. Ústavný súd so súčasnými siedmimi sudcami je len veľmi ťažko schopný rozhodovať v pléne.  Stačí, aby jeden sudca mal iný názor než ostatní (prípadne jeden sudca bol označený za zaujatého) a žiadne rozhodnutie nebude v pléne prijaté.

Komu to vyhovuje? Tým, ktorí sa možno chystajú prijať protiústavné zákony, teda vládnej koalícii na čele so stranou SMER. Jeden zákon – kandidáta protiústavnosti (o pravidlách volebnej kampane) vládna koalícia práve prijíma v skrátenom legislatívnom konaní.

Vo svetle tejto skutočnosti by Prezidentka mohla zvážiť prehodnotenie svojho v princípe správneho rozhodnutia o čakaní s vymenovaním sudcov Ústavného súdu do doby kým nebudú v Parlamente zvolení všetci chýbajúci kandidáti.

Teraz najčítanejšie