Denník N

Parkovacia politika môže byť aj pre mladé rodiny

Psychológovia varujú, že trávime priveľa času prácou a nie s najbližšími, čo sa odzrkadľuje aj na zlej psychohygiene ľudí.

Považujem za dobré, že parkovacia politika bola (jednomyseľne) prijatá bratislavskými poslancami, lebo situácia s dopravou a parkovaním v Bratislave je neudržateľná. Mám síce vlastnú garáž a v práci súkromné parkovisko, rád prispejem sumou 49 eur ročne na to, aby konečne bola zlepšená verejná mestská doprava a došlo k vybudovaniu záchytných parkovísk, prípadne upraveniu ciest a chodníkov.

Na druhej strane vnímam, že to môže spôsobiť problém pre mnohé mladé rodiny, ktoré si to nebudú môcť finančne dovoliť, resp. ich rodinný rozpočet sa značne okresá. Parkovanie pre bratislavčanov pri jednom motorovom vozidle môže vyjsť aj na cca 150 a viac eur/mesiac (výpočet: 49/12= 4 Eur + 6,5 hodín * 1 Eur/hodina (pozn. od 0,5 do 2 Eur) * 22 pracovných dní = cca 150 Eur, nezapočítané víkendy, krúžky, nákupy a pod.), keďže rozvážajú deti skrz na skrz Bratislavou (škôlka, škola, práca). Nie preto, že by sa v tom vyžívali, ale preto, že mestská časť im nedokáže garantovať miesta v škôlke, či škole.

Sú tak odkazaní voziť dieťa z jedného konca Bratislavy na druhý. Využívať služby MHD v takomto prípade je neefektívne, a to vzhľadom na jej časovú nevýhodnosť oproti individuálnej doprave, zlé vzájomne prepojenie spojov a v neposlednom rade nekonfort – (ne)kvalitu poskytovanej služby – samotné cestovanie.

Preto aj týmto apelujem na poslancov, aby do budúcna sa zamysleli nad podporou návrhu Caroline Líškovej z KDH týkajúceho sa „karty pre rodičov s deťmi do 10 rokov„, kým deti necestujú samostatne do školy MHD. V spoločnosti sú mladé rodiny s deťmi najviac oslabené a postihované a tento jej návrh je typicky prorodinný, v prospech mladých rodín, ktorý by im pomohol v čase ich najvyšších výdavkov.

Iste spoplatnením parkovania nejde len o finančný postih, keďže v prípade rozvozu detí verejnou dopravou dochádza k značným časovým prestojom, teda opäť menej času venovať sa rodine a deťom. Psychológovia varujú, že trávime priveľa času prácou a nie s najbližšími, čo sa odzrkadľuje aj na zlej psychohygiene ľudí. Viac času tráveného s deťmi/rodinou, znamená aj spokojnejší život rodičov a detí.

Tento návrh stojí za to podporiť, pre dobro nás všetkých.

Teraz najčítanejšie