Denník N

Kávu nepijem ani huby netlčiem, ďakujem – Druhý knižný antivýber 2019

Zdroj: jezebel.com
Zdroj: jezebel.com

Niežeby bol tento rok chudobný na knižný odpad, akurát som si vylepšil schopnosť mať na háku haldy relatívne neškodného braku a sústrediť sa hlavne na šťavnaté kúsky.

Z momentálnych BS trendov stále fičí najviac démonizovanie sacharidov a lepku. V pseudomedicínskych kruhoch boduje povyšovanie čiastkových výsledkov niekoľkých štúdií na ďalšiu cestu k panacei (všelieku) a hlúčiky ezo kresťanov si našli nové sprisahanie v podobe odoberania akéhokoľvek orgánu ešte živým pacientom. A tak, však to poznáte :)

Človek občas tresne nejakú chobotinku, pri ktorej má pochybnosti, či mu mozog neutiekol na Belize, avšak aj nasledovných päť kandidátov vám ukáže, že to s vami ešte nie je tak zlé :)

Ako vždy, pripravte si niečo na prípadnú nevoľnosť :D

 

Rostas – Spása a zatratenie (Sofian)

Zdroj: pantarhei.sk

Aj vám chýbal, priznajte si to. Samozvaný spasiteľ, fejk Džízs, gin s pokazeným citrónom, milovník kabeliek a dovoleniek v mene rovnosti.

Vôbec sa nezačína fyzicky podobať na Mansona a trochu aj rétorikou. Na rodinnom statku provozuje len mierové aktivity a Sorosovi a židom praje len pokoj v duši.

Podobnosť čisto… náhodná :D ? Zdroj: You Must Remember This podcast

Popri svojich zvyčajných konšpiračných žvástoch navýšil aj level narcizmu, nezabúda zo seba ani robiť obeť eštebáckych / gestapáckych praktík policajného štátu, čiže spôsobov, aké by reálne zaviedli jemu naklonení ľudia, ak by mali tú moc. Hotové neviniatko.

Ak ste ešte mozog nevyhodili do kanála, zostáva len ďalšie zbytočné znásilnenie nebohého papiera s ksichtom podobným známemu psychoušovi. Akurát dúfam, že jeho levelu nikdy nedosiahne.

Alternatíva: Psychologie sériových vrahů (Grada) (keby ste si chceli nájsť Charlesa Mansona; plus film Helter Skelter z roku 1976)

 

Blaha – Sto najlepších statusov Ľuboša Blahu (Mayer Media)

Zdroj: pantarhei.sk

Ospravedlňte prosím menšiu vsuvku toaletného humoru, ale nedá mi. Tibike vydal kôpku a snaží sa ju marketovať ako esenciu z jednorožca. Potom tu máme niečo, čo sa tvári ako sundae plné blaha (pun intended), ale ide len o (pomôžem si českým výrazivom) rudý průjem.

Jediný účel, pri ktorom by som pochopil kúpu tejto stonásobnej urážky samotného konceptu knihy ako spoločenskej hodnoty a artefaktu je spodobnený v krátkom vtipe za 2 centy:

Knihomolník: Dobrý deň, budete si prosiť aj tašku?

Zákazník: Nie, ja si túto knihu roztrhám hneď.

Trochu drahý antistres, ale nech sa páči. Rudý Nok iste pokladá za poctu, že ho vydalo promečiarovské vydavateľstvo, ktoré stojí aj za skvostom, kde sa k ére samostatnosti SR vyjadruje bonafide politický grázel menom Ivan Lexa.

Tak ako na škatuľkách cigariet nájdeme obrázky následkov fajčenia, aj na Sto statusov by som umiestnil obdobné výjavy centra myslenia :)

Alternatíva: Názov(r) bol vymazaný (zatiaľ ešte nevydaný výber komentárov ZMAZANÝCH z diskusií na profile Ľ. Blahu, by Blbec.Online), prípadne Impérium musí zomrieť (Absynt)

 

Kolektív autorov – Prepisovači dejín (Žilinská prvá obchodná)

Zdroj: pantarhei.sk

Momentálne veľký najlepší zeler medzi konšpirátormi, ktorí sa chcú tváriť, že reálne a vedecky rozoberajú históriu. Na škále od Lenina k Stalinovi by som tomu udelil Rád letiaceho Molotova. Skvelé Rusko, síce s chybami, ale tá sk…ená Amerika ojojoj čo porobila po svete. Falošne ZSSR obvinili, že začalo druhú svetovú spolu s Hitlerom, pfuj aká to hamburgerová klebeta!

To je tak, keď namiesto povedzme kreslenia fixy sfetnete na jeden záťah a potom plodíte perly, za aké by sa ani žiak, čo prechrápal komplet dejepis ZŠ a SŠ, nemusel hanbiť, i keď by sa mal.

Stačila chvíľka s Prepisovačmi dejín a mal som chuť si vypichnúť obe oči prepisovačkami (opäť pun intended).

Mnohé knihy dnes vychádzajú cez rôzne menšie vydavateľstvá či cez súkromné snahy, v menšine prípadov kvalitné, väčšinou ale podobný prípad ako tento – žiadne seriózne a súdne vydavateľstvo by tento pseudohistorický brak nevydalo.

Teda, eh, možno ešte VSSS (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov) s ich rusofilnou orientáciou alebo takmer všetkého schopní Eko Konzult.

Alternatíva: História zadnými dverami (Premedia), Dějiny světa 1-6 (Vyšehrad), Depeše (Absynt)

 

Dudáš – Slovník aktuálnych pojmov a výrokov (Eko Konzult)

Zdroj: pantarhei.sk

Prosím pekne, viem, že titul nie je zárukou kvality a inteligencie či iných osobnostných kvalít. Ale takto s prepáčením kadiť na DrSc., to chce vyslovene kajnšmentke level otupjevjávajú.

Ideálny slovník pre konzumentov Zemiaku s Fetom, ako aj inteleguánov, ktorí dúhu najradšej maľujú päsťami.

Nemám síce chuť rovno volať na psychiatriu, že hen, tu máte ďalšieho pacienta ako v prípade Kysuckého a jeho veľdiela, prinajmenšom by to ale chcelo sa aspoň pozrieť na záhadu, ako je možné, že človek s takouto názorovou výbavou je ešte stále akademicky činný… mimo miestnej krčmy.

Nuž, Eko Konzult opäť “nesklamal”.

Alternatíva: Pravda a lož na Facebooku (N Press), Sila rozumu v bláznivej dobe (N Press)

 

Mason / Van Helsing – Můj otec byl MIB (Anch Books)

martinus.sk

Van Helsing knižný trh dlhodobo zásobuje pseudohistorickými a konšpiračnými skvostmi. Azda aby sa aj čitatelia najčastejšie zablúdivší do ezo sekcií aspoň na chvíľku cítili ako seriózni bádatelia. Ha ha :D

Ak nechcete ísť cestou full Däniken, nech sa páči, v opačnom prípade si pustite old school odrhovačku z filmu Men In Black a môžete cvičiť bránicu, že koľko ten chudák papier zasa musel zniesť.

Alternatívy: Kniha o fyzice (Argo / Dokořán), Vedeli ste? (Ikar), Hviezdy (encyklopédia / Ikar)

 

Bonusový šlabikár

Zdroj: Hirax Shop

Pavel “Hirax” Baričák bol ešte relatívne donedávna hlavne akýsi motivačný speaker. Neskôr pridal propagáciu všeličoho ezomožného až po rôzne pseudovedecké žvásty. Potiaľto si vravím, ok, jemne mu kúruje, ale nič mimoriadne hodné zmienky, nanajvýš ako memečko na stránkach typu Zomri.

Ako to ale býva, skrývať svoje postoje a rétoriku sa nedá donekonečna (podľa zbežného zisťovania prejavoval isté názorové tendencie už v minulosti, avšak až dnešná doba je podobnej rétorike prajná a normalizuje ju vo verejnej diskusii). Nakoniec sa nám aj chrumkavý ňuňu Hirax pridal do klubu Fico, Danko a spol. Pre kontext uvádzam anotáciu z jeho najnovšieho cestopisu o Rusku:

„V tejto dobe sa veľa ľudí stalo kaviarenskými tlčhubami, ktorí zjedli všetku múdrosť sveta, hádky akoby boli zdrojom ich sebavedomia a prežitia. Ale keď sa ich spýtate na prax, kľučkujú ako tie sysle, po ktorých už dúfam ruský tínedžer nestrieľa, ako som ho videl na Kaukaze pod Elbrusom v našom tábore Džilisu. Preto skláňam klobúk dolu pred každým, kto koná, skúša, dotýka sa a tak získava svoje reálne skúsenosti a neinterpretuje iba zážitky a pravdy druhých. Tak som sa aj ja vybral do zbožňovaného, aj zatracovaného Ruska a šiel som sa ho dotknúť. Dokonalo ho spoznať totiž žiaden človek sveta nikdy nezmôže. Pavel „Hirax“ Baričák, autor.“

Gratulujem k posunu do Lotos-Rostas tábora. Nejde pritom len o tento úryvok, podobne prská aj v doslove.

Nuž, pán Baričák, to vaše úžasné Rusko obsahuje aj šmákocinky ako de facto dekriminalizované domáce násilie, legitimizáciu homofóbie, novinárčinu vysoko na zozname najrizikovejších povolaní, dovolenky all anexia. Môžete si smelo podať ruky aj s šéfom cestovky BUBO, ktorý písal, ako je sveta žiť v KĽDR.

Zdroj: Know Your Meme

Alternatíva: Všetci mocní Kremľa (Absynt), Nový car (Argo), Zatykač (Zelený kocúr) a ako chuťovku odporúčam Průmysl lži (Triton) a Vory (Ikar)

 

Tak a jeto. Tentoraz som bol sarkastickejší ako obyčajne a mnohí sa istotne pri zdieľaní tohto linku budete čertiť, ako môžem nehorázne a bezočivo zhadzovať vaše (pseudo)intelektuálne idoly či motivačné modly.

Skúsim sa vyjadriť jasne. Za tie roky, čo sledujem konšpiračno-ezotericko-(doplňte si aké) spektrum a brázdim internetové a iné diskusie, som sa naučil rozoznať momenty, kedy je ešte možné racionálne debatovať, kedy je lepšie sa stiahnuť a kedy je najlepšie niekoho alebo niečo nasurovku poslať do najhlbšej prdele.

Ignoráciou daných titulov a ich autorov nevyrieším absolútne nič, neprestanú existovať. Prinášajú “názory”, ktoré sa snažia niekedy pomalšie, inokedy nápadnejšie erodovať demokraciu a slobodnú spoločnosť. Mohol by som sa dať na masochistickú úlohu si ich aj kompletne prečítať, ale vypáliť si mozog nenechám. Svoj charakter odhaľujú pomerne rýchlo.

Plakať sa mi nechce, takže sarkazmus a irónia sú jasná voľba.

Nesnažím sa nič cenzurovať ani nevolám po zákaze vydávania podobného braku. Zbytočne však budete márniť čas a intelektuálnu kapacitu, keď ich môžete využiť aj omnoho kvalitnejšie (viď minimálne ponúkané alternatívy, ktorých je ku každému samozrejme kvantum) a naozaj sa aj v rámci kritického myslenia obohatiť.

Nebudem sa snažiť o falošné vyvažovanie. V mnohých otázkach sú jednoducho fakty a proti nim stoja dezinformácie. Fakty a lži. Relevantné názory a zámerné zavádzanie. Lož nie je iný názor ani alternatíva, iba opak faktov.

Ďakujem za pozornosť :)

Zdroj: Meme Generator

Teraz najčítanejšie