Denník N

Amazonky v ohrození života bojujú za ochranu životného prostredia

Nečinnosť a neochota ekvádorských úradov riadne vyšetriť vyhrážky a útoky na kolektív Amazonky ohrozuje životy jeho členiek a ostatných obrankýň a obrancov životného prostredia, ktorí chránia Amazóniu pred politickými a ekonomickými záujmami spojenými s rozsiahlou ťažbou na územiach pôvodného obyvateľstva.

Podpíšte petíciu na obranu žien, ktoré bránia záujmy a zdravú budúcnosť pre nás všetkých TU.

Správa Amnesty s názvom Nezastavia nás – Spravodlivosť a ochrana pre Amazonky, obrankyne pôdy, územia a životného prostredia v Ekvádore odhaľuje zlyhania ekvádorskej generálnej prokuratúry pri reagovaní na sériu útokov a vyhrážok smrťou, ktorých obeťami sa stali v roku 2018 Patricia Gualingová, Nema Grefová, Salomé Arandová a Margoth Escobarová. Všetky štyri menované sú súčasťou kolektívu Amazonky, združujúceho desiatky Ekvádorčaniek, ktoré bránia životné prostredie a práva pôvodného obyvateľstva v Amazónii.

Ekvádorské úrady pri vyšetrovaní a opatreniach na ochranu obetí útokov ignorujú možné motívy útokov súvisiace so skutočnosťou, že Amazonky ako obrankyne ľudských práv a líderky z radov pôvodného obyvateľstva spochybňujú v prvom rade obrovské ekonomické záujmy, ale aj rodové a post-koloniálne stereotypy.

„Tento útok je pomstou za moje nasadenie pri obrane života a našich území pred hrozbou ťažby ropy,“ vyhlásila Salomé Arandová v máji 2018, keď po obdržaní anonymných vyhrážok na ňu a jej rodinu zaútočila v ich dome skupina neznámych páchateľov kameňmi.

Amazonky uvádzajú, že úrady zodpovedné za vyšetrovanie týchto trestných činov nezareagovali pohotovým zberom a analýzou rozhodujúcich dôkazov, ktoré by im mohli dopomôcť k identifikácii páchateľov. Pri tomto zlyhaní úradov sú obrankyne životného prostredia a ľudských práv nútené prebrať ťarchu získavania dôkazov na seba.

Amazonky kritizujú aj ochranné opatrenia, ktoré im ponúkli. Podľa ich vyjadrenia sú nedostatočné, nezodpovedajú konkrétnym potrebám a výnimočnému ohrozeniu, ktorému obrankyne každodenne čelia.

Bez ohľadu na príčiny zlyhania úradov, ich priame následky na životy obrankýň životného prostredia a ľudských práv v Ekvádore sú veľmi konkrétne. V krajine, kde útoky voči nim zostávajú nepotrestané a kde si úrady neplnia svoju úlohu pri zaručení bezpečnosti, množstvo ľudí stojí pred permanentnou dilemou, či budú riskovať svoj vlastný život a životy svojich najbližších pre obranu ľudských práv a životného prostredia.

Amazonky sú rozhodnuté, že sa nikdy nevzdajú, aj napriek chýbajúcej ochrane zo strany štátu a doterajšej beztrestnosti páchateľov. Patricia Gualingová povedala: „Sme jednotné a budeme pokračovať v našom zápase na obranu Matky Zeme.“

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.