Denník N

Prvý polrok v koži starostu – tu je môj odpočet z programu…

Ešte v júni 2018 som publikoval Víziu pre lepší Hviezdoslavov, ktorá pozostávala z 55 bodov pre akčný plán rozvoja obce. Spolu s ostatnými spolupracovníkmi, ktorí vtedy kandidovali na poslancov sme, ako jeden tím, podpísali už v júni 2018 spoločné memorandum spolupráce. Dnes je júl 2019  a možno aj vďaka Vízii som dnes starostom a ostatní kandidáti poslancami. To so sebou prináša aj poriadnu dávku zodpovednosti. A keďže zodpovednosti je potrebné postaviť sa čelom, prišiel čas spraviť si priebežný odpočet tohto programu. My sa pred ním neschovávame, tak poďme smelo do toho…

Dnes si prejdeme Okruh č. 1, ktorý sme pracovne nazvali „Obec pod Vašou kontrolou“. Tento okruh pod sebou združuje body, ktoré sú nižšie vyznačené hrubým písmom. Pod jednotlivými bodmi, vyznačenými hrubým písmom, je vždy moje zhodnotenie aktuálneho stavu. V tomto prípade (okruhu) šlo o 14 bodov:

1. Každé zasadnutie Obecného zastupiteľstva bude nahrávané na kameru a do 3 dní zverejnené na internete.

Splnené. Všetky zasadnutia nájdete tu. Raz sa však stalo, že vysielanie pár dní meškalo. Kvôli technickým problémom. Za to sa ospravedlňujem.

2. Zavediem pravidelné zasadnutia Obecného zastupiteľstva, vždy v prvý štvrtok v mesiaci, vždy v rovnaký čas.

Splnené. Všetky riadne zasadnutia zastupiteľstvo schválilo na rok dopredu a sú transparentne zverejnené tu. Takisto si tam môžete pozrieť nový, schválený Rokovací poriadok účinný od 1.1.2019 a nové, progresívne Zásady odmeňovania poslancov a členov komisií účinné od 7.2.2019.

3. Všetky materiály poslanci dostanú v dostatočnom predstihu, najneskôr 3 dni pred rokovaním zastupiteľstva.

Hoci nie vždy je to jednoduché, možno to označiť za splnené. S poslancami máme vlastný kanál v pracovnej sieti WorkPlace, kde materiály priebežne pribúdajú, a sú k dispozícii už na poslaneckej porade, ktorá sa odohráva vždy 7 dní pred samotným zasadnutím zastupiteľstva. Vrcholom transparentnosti je podľa mňa fakt, že všetky materiály na rokovanie zverejňujeme aj pre občanov, a to priamo tu. Materiály, o ktorých sa bude hlasovať, si tak môžu naštudovať vždy spolu s poslancami – ich volenými zástupcami…

4. Všetky materiály budú zverejnené na webstránke obce a rovnako budú zverejňované všetky uznesenia spolu s údajmi o hlasovaní, a to vždy menovite.

Do bodky splnené. Materiály nájdete vždy na tomto mieste. Takisto si viete vždy pozrieť, ktorý poslanec ako konkrétne v tom, či onom uznesení hlasoval.

5. Každý poslanec bude priamo zodpovedný občanom za svoju obecnú časť, ktorú reprezentuje, bude mať zverejnené tel. číslo a e-mail na webstránke obce.

Na každého poslanca obecného zastupiteľstva je transparentne zverejnený e-mail, cez ktorý s občanmi komunikuje, no nie každý poslanec súhlasil so zverejnením tel. čísla. Tento bod preto možno označiť za čiastočne splnený. Kontakty na jednotlivých poslancov nájdete na tomto mieste. Takisto nájdete kontakty na každú jednu komisiu, ktorú máme vo Hviezdoslavove zriadenú. Komisie majú na starosti ich predsedovia, združujú 34 (!) aktívnych odborníkov vo svojej oblasti a nájdete ich tu.

6. Spustím novú, modernú a inovatívnu webstránku obce, ktorá bude komunikovať s občanmi na dennej báze aj na sociálnych sieťach.

Presvedčiť sa môžete na našom oficiálnom webe tuna sociálnej sieti tu. Oficiálny web obce je našou výkladnou skriňou a snažíme sa byť inšpiráciou aj pre ostatné samosprávy v okolí. Splnené.

7. Všetky verejné obstarávania budú priebežne monitorované a vyhodnocované na týždennej báze, aby každý Hviezdoslavovčan vedel, v akom štádiu projekty sú.

Tento bod riešime alternatívnou formou pravidelným informovaním na webovom sídle obce písaním noviniek v pravidelných intervaloch. Každý Hviezdoslavčan vie, v akom štádiu projekty sú, hlavne vďaka dennej komunikácii v on-line priestore, vďaka živému vysielaniu starostu obce na jeho FB kanáli vždy v prvú stredu v mesiaci, vďaka vysielaniu zastupiteľstiev na YouTube kanáli a vďaka klasickým, papierovým novinám vychádzajúcim prostredníctvom občianskeho združenia poslanca Kaveckého, ktoré plnia rola lokálneho občasníka. Na on-line Úradnej tabuli informujeme aj v prípade zákaziek s nízkou hodnotou. Dialo sa tak v prípade projektových prác na kanalizáciu a vodovod, v prípade stavebného dozoru na výstavbu materskej školy, i v prípade riešenia stravovania škôlkarov od septembra 2019. Všetky materiály nájdete tu. V každom prípade však tento bod možno označiť len za čiastočne splnený a vyžaduje zlepšenia do budúcna.

8. Každý mesiac prinesiem min. hodinový živý vstup na facebookovej stránke obce a naživo budem odpovedať na otázky občanov.

Splnené, avšak deje sa tak na mojom oficiálnom kanáli na tomto mieste. Vysielania neprebiehajú akurát cez letné prázdniny.

9. Založím transparentný „Denník obce“ na webstránke obce s prehľadným informovaním občanov o tom, čo sa každý týždeň v obci deje/prejednáva/rokuje/rieši/kupuje/plánuje.

Všetky faktúry, zmluvy a objednávky transparentne zverejňujeme tu. Neexistuje teda zatiaľ niečo také ako Denník obce, ale webové sídlo obce je aktualizované denne, ako jeho Novinky, tak i Úradná tabuľa a napokon i celá kategória Transparentná obec, kde sa všetky materiály na dennej báze zverejňujú.  Napriek tomu si však dovolím označiť tento bod za splnený len čiastočne, pretože si vyžaduje inováciu do budúcna.

10. Založím „Sobotné dopoludnia so starostom“ (každú druhú sobotu na OÚ) pre komunikáciu s obyvateľmi, ktorí sú pracovne vyťažení cez pracovný týždeň.

Splnené. Akcia je vždy dopredu oznamovaná aj cez Kalendár priamo na webe, ktorý si môžete pozrieť tu. Takisto ako v prípade live streamu starostu obce, aj sobotné dopoludnia cez letné prázdniny neprebiehajú a znovu naštartujú v septembri.

11. Založím službu „Volaj starostovi“ a službu „Odkaz pre starostu“, aby ste vždy mali rýchlu možnosť kontaktovať starostu, či poslancov a aby ostatní videli, ako sa Váš problém rieši.

Ja, ako starosta obce, tak i moja zástupkyňa neschovávame svoje telefónne čísla a nájdete ich tu. Bez okolkov zverejnené. Takisto služba OdkazPreStarostu.sk aj s Hviezdoslavovom úspešne beží a eviduje prvé, vyriešené podnety. Na každý podnet je odpovedané do max. 48 hodín. Záleží nám na tom. Tento bod je splnený.

12. Založím „Hodnotenie úradov“ – po každej návšteve Obecného alebo Stavebného úradu budete môcť rýchlo a jednoducho ohodnotiť ako ste boli spokojní, aby sme sa vedeli zlepšovať.

Túto inováciu plánujeme na II. polrok 2019. V I. polroku sa, žiaľ, nevmestila medzi priority na riešenie. Zatiaľ teda tento bod možno označiť ako nesplnený. Stihli sme však vytvoriť Kanceláriu prvého kontaktu, na ktorú sme veľmi hrdí. Kontakt na ňu nájdete aj tu.

13. Nastavím systém odmeňovania tak, že čím lepšie Vaše hodnotenia našich obecných úradníkov budú, tým vyššia bude ich koncomesačná odmena k základnému platu.

Platí to isté, čo v predchádzajúcom bode. Akonáhle budeme mať vytvorený systém hodnotenia (nie je to nič zložité, len to vyžaduje dávku času), tak vhupneme aj na progresívnejšie odmeňovanie našich úradníkov. Bod je nateraz nesplnený.

14. Založím „Odpis práce“ starostu/poslancov – vždy raz ročne koncom decembra spočítame, čo sa (ne)uskutočnilo, aby sa ani na jeden bod z našej Vízie nezabudlo.

Ešte tu nemáme december, takže to splnené ani byť nemohlo, ale ako predprípravu môžete vziať pokojne aj tento blog. Teším sa na odpočet mojej práce a považujem ho za prirodzenú súčasť slušnej a verejnej politiky, o ktorú sa úprimne snažím…

Ďalšie dva piliere (ďalších 17 bodov) z mojej Vízie pre lepší Hviezdoslavov si rozoberieme takto o týždeň, v ďalšom zo štvrtkových blogov, priatelia.

Veľké dík za Vašu pozornosť…

 

P.S.: Sledovať ma môžete tu, veľmi ma to poteší:

https://www.facebook.com/ZaLepsiHviezdoslavov

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.