Denník N

Letný operný festival v Kittsee prináša Carmen

Ako je všeobecne známe, Bratislava doposiaľ nemá žiadny letný operný festival. V meste, v ktorom fungujú tri veľké symfonické orchestre, profesionálne i amatérske zbory, sídlia tu hudobné konzervatóriá a akadémia, neexistuje jediné open air podujatie, na ktorom by sa počas horúcich letných nocí mohli stretávať milovníci operného umenia.

Pritom hneď prvá, počtom obyvateľov ani nie trojtisícová rakúska obec za hranicou nášho hlavného mesta – Kittsee –  ponúka už od roku 2008 letný operný festival v peknom prostredí rozľahlého parku s miestnym barokovým zámočkom. Zámok slúži aj ako kulisa k predstaveniam a častokrát býva zakomponovaný ako priama súčasť scény. Kulisy bývajú v rámci možností realizované takým spôsobom, aby čo najviac splývali s krásnym a tak trochu romantickým prostredím. Na operných produkciách pracuje každoročne stabilný tím ľudí, hrá živý orchester a obsadený je medzinárodný cast. Nie je to samozrejme žiadna La Scala, ale produkcie sú urobené relatívne kvalitne a spevácky aj režijne mávajú vždy veľmi slušnú úroveň. Milovníkov klasickej opernej produkcie môže vyrušovať spievanie na mikroporty, ale to je bežná daň za open air podujatie.

Predovšetkým však je to pre miestnych obyvateľov (a nielen pre nich) príležitosť si v lete niekoľkokrát za sezónu večer vyjsť von, stretnúť susedov a priateľov, dať si pohár vína a v rustikálnych stánkoch umiestnených počas festivalu priamo v parku sa občerstviť miestnymi kulinárskymi produktami.

Tento rok inscenátori siahli po opere Georga Bizeta Carmen. Keďže na začiatku prvého dejstva v nej spieva aj detský zbor, bola to pre miestnych obyvateľov príležitosť osloviť hudobné školy a pokúsiť sa zapojiť čo najviac miestnych detí. Nakoniec sa podarilo osloviť nielen tie miestne, v zbore účinkujú aj deti z hudobných škôl zo Slovenska.

Inscenátori produkcie, aby ju trošku oživili a odľahčili, včlenili do Carmen aj postavu rozprávača – samotného autora opery – Georgea Bizeta. Stvárňuje ju profesionálny kabaretný herec z Viedne, ktorý svojimi temer operetnými vstupmi vnáša do viac ako 100 rokov starého príbehu mnohé vtipné odvolávky na súčasnosť. Jeho Bizet je zakliatym mužom, ktorý za trest musí po svojej smrti navštevovať všetky predstavenia svojich opier, kdekoľvek sa práve hrajú. A tak putuje neustále po svete. A keďže Carmen je jedna z najhranejších opier a takmer každý deň je niekde inscenovaná, znamená to, že Bizet len cestuje a cestuje a cestuje.

V zmysle tejto logiky teraz dorazil aj do Kittsee. Viackrát vstupuje do deja a zastavuje operu, aby divákom svojsky okomentoval jej aktuálnu produkciu.

Tohtoročnú Carmen som mal možnosť navštíviť počas prebiehajúcich skúšok a pozhovárať sa pritom s jej tvorcami.

„Open air produkcie v Kittsee sú vždy komplikované, lebo živý orchester hrá vo vnútri zámku a scéna je postavená pred zámkom. Normálne stojí dirigent pred orchestrom a za nimi je scéna so spevákmi, takže všetci na neho vidia. Teraz to nie je možné, takže máme vo vnútri zámku kameru a vonku pred zámkom zase obrazovky, na ktorých ma speváci budú vidieť. To sa ľahko povie, ale aj tak to nie je vždy tak jednoduché sa takto na diaľku koordinovať. Tu v Kittsee to však robím už po šiesty raz, tak som si celkom zvykol,“ – povedal mi dirigent Joji Hattori.

„Chceme rásť pomaly. Zvyčajne treba tri roky, aby sa festival uchytil a hlavne aby získal serióznu finančnú bázu. Aj my sme boli prvé tri roky v strate, ale každý jeden rok bola menšia a menšia. Je lepší pomalý rast, ale stabilný a dlhodobo udržateľný, než prepáliť všetko bombastickou reklamou a potom po pár rokoch zhasnúť. Takto niektorých účastníkov poznám dokonca osobne, lebo sem chodia každý rok. Máme tu kapacitu 438 miest. Carmen zahráme 9 krát, takže môžme bez obáv povedať, že ju uvidí asi 4000 ľudí. Minulý rok sme tu mali speváka, ktorý spieval v Bayreuthe, alebo ďalšieho z Viedenskej štátnej opery, tento rok máme ako magnet pripravenú Nathalie Peña Comas z Dominikánskej republiky, ktorá spieva Micaelu. A ako Carmen sa predstaví ruská speváčka Sofia Almazova,“ –  povedal pre DoReMix Christian Buchmann, intendant festivalu.

Dramaturgia festivalu v Kittsee býva tradične pestrá a napriek tomu, že ide o maličkú obec, organizátori nejdú cestou ľahšieho odporu a nesiahajú len po tzv. osvedčených dielach. V minulosti napríklad inscenovali príbeh Saint-Exupéryho Malého princa na relatívne modernú hudbu Geralda Wirtha – lídra viedenského chlapčenského speváckeho zboru Die Wiener Sängerknaben. Alebo pozvali najmladšiu hudobnú skladateľku na svete Almu Deutcher, aby práve v Kittsee inscenovala svoju operu Popoluška, ktorú napísala len ako 9 ročná. Priniesol som s ňou pri tejto príležitosti rozhovor: TU.

Je teda viac než sympatické, že organizátori sa neboja vojsť aj do neprebádaných vôd. 7. júla bude na zámku v Kittsee symfonický orchester Donau Philharmonie pod vedením dirigenta – inak bývalého rakúskeho ministra dopravy – Rudolfa Streichera a 14. júla dvojhodinový spoločný koncert najlepších žiakov slovenských a rakúskych hudobných škôl.

O význame aj malého vidieckeho operného festivalu svedčí účasť viacerých bývalých rakúskych ministrov, predsedu krajinskej vlády, diplomatov či bývalého rakúskeho kancelára Franza Wranitzkeho na včerajšej premiére.

Pre Bratislavčanov, ktorí by chceli stráviť príjemný letný večer pod otvorenou oblohou, je to len 15 minútová cesta autom.

Prečo sa Bratislava, ktorá je nepomerne bohatšia na finančné zdroje než táto malá rakúska obec, nezmôže na vlastný operný festival podobného typu, pre mňa však zostáva obrovskou záhadou.

Peter Bleha

 

Diskusia  k téme je možná na facebookovej stránke: Do Re Mix

Premiera Carmen sa ukutočnila 3. júla a ďalšie predstavenia 5., 6., 12., 13., 19., 20., 26., 27. júla 2019.  Fotografie: Natália Dadíková

Teraz najčítanejšie

Do Re Mix

Flash news, recenzie a publicistika zo sveta vážnej hudby, opery a baletu