Denník N

Prečítané leto: 2. týždeň o čokoláde

V lete čítame s deťmi podľa tematických týždňov, aby bolo o čom hovoriť, na čom sa smiať aj čo nové objavovať. Pridajte sa k nám v rámci projektu Prečítané leto, stačí 20 minút denne, aby deti počas prázdnin neprišli o svoje čitateľské zručnosti a návyky. Na mojom blogu sa okrem krásnych obrázkových noviniek pre najmenších dočítate najmä o knihách pre čitateľov od 8 – 13 rokov.

Týždeň o čokoláde 

Na stránke o Prečítanom lete si pozrite všetky podrobnosti o tom, koľko kníh stačí s deťmi cez prázdniny prelúskať, aby na začiatku nového školského roka neprežívali muky. Týždeň od 8.7. – 14.7. je venovaný knihám, v ktorých dôležitú úlohu zohráva čokoláda.

Čokoládová záhada

(od 7 – 10 rokov)

Detektívna kancelária LasseMaja je vynikajúca séria pre prvočitateľov, chytí rovnako chlapcov ako aj dievčatá. Autorom všetkých textov je švéd Martin Widmark a doteraz boli jeho napínavé príbehy preložené do 34 jazykov. Všetky knihy majú jednotný vizuál ilustrátorky Heleny Wittis. Obrázkov je spústa, vďaka čomu sa už i tak krátky text na jednotlivých stranách ešte opticky scvrkne a dodá neskúsenému čitateľovi odvahu pokračovať – nezdá sa to, ale je to veľmi podstatný prvok. Deti sa zvyknú zľaknúť, keď pred ne položíte knihu plnú malých písmen bez obrázkov. Omnoho radšej sa pustia do lúskania textu s väčším písmom, kratšími vetami a ilustráciou na každej strane. V tejto knihe je to presne tak a pre mnohých bude možno prvou, ktorú dočítajú bez pomoci.

Spolužiaci Lasse a Maja založili vo svojom rodnom meste Lotorkovo detektívnu kanceláriu a riešia v nej možné i nemožné prípady. V príbehoch sa objavujú bizarní obyvatelia mesta, všetko dospeláci. Malí detektívi sú zvyčajne medzi nimi jediné deti a ešte častejšie sú bystrejší než všetci ostatní. Čokoládová záhada ich privedie do honosného zámku grófa Erika von Farsena a jeho nepočujúceho komorníka Floyda Nilssona. Gróf pozýva všetkých vážených občanov na ochutnávku svojej domácej čokolády z bôbov vypestovaných na jamajských plantážach. A kým snobskí susedia híkajú nad jedinečnou chuťou bonbónov, Lasse s Majou si všimnú, že, naopak, cukríky chutia celkom tuctovo, ba čo viac, niečo nie je v poriadku aj so samotným zámkom. Ako jediní pátrajú po príčine, prečo mali na ochutnávku všetci prísť na bicykloch a takmer ich to stojí život. Dostanú sa do pasce a ďalej to už ide rýchlym tempom až k úspešnému uzavretiu tohto zamotaného sladkého prípadu.

Ak si deti obľúbia jednu príhodu zo série LasseMaja, je dosť možné, že sa budú dožadovať ďalšej. Pre skúsenejších čitateľov pôjde o jednohubku na posedenie, dôkazom je aj naša hojná zbierka. Sú to jediné detektívky, o ktoré mal syn záujem a s chuťou si ich v danom veku prečítal.

Nie raz som túto sériu ponúkla mamám, ktorých deti sa nevedeli „rozčítať“. Ak aj sú už vo vyššom veku, než uvádzam, neobávajte sa toho. Lasse a Maja majú v deji približne 10 rokov a nesprávajú sa infantilne. Dej deti nepodceňuje, ale stavia ich do pozície rovnocenných partnerov. Navyše nemá strašidelné prvky, čo pri iných detektívkach určených starším môže byť pre niektorých malých čitateľov skôr negatívom.

Vydalo: Verbarium

Veľké čokoládové sprisahanie

(8 – 12 rokov)

Ide o ľahké letné čítanie, navyše chutné, veď sa celé krúti okolo čokolády! Spája sa v ňom humor, veda a detektívne prvky, tie však nehrajú prím. Nad všetkým vyhráva skôr zvedavosť hlavnej hrdinky Želinky, približne piatačky / šiestačky, bežného dievčatka bez žiadnej evidentnej poznávacej črty či „dramaturgického znevýhodnenia“. Žije s rodičmi v malom meste, hrá počítačové hry a pozerá telku. Práve odtiaľ sa dozvie, že z nejakého dôvodu sa o pár dní na svete minie všetka čokoláda.

Želinka má aj babku, ktorá jej v príbehu robí silného spojenca. Kedysi pracovala vo výskumnom ústave a nenásilne Želinku vedie ku kritickému mysleniu. Spoločnými silami sa nielen pustia do zvedavého skúmania čokokalypsy, ale najmä vymyslia vedecký pokus, ktorým by malo byť zmiznutie čokolády definitívne dokázané alebo vyvrátené. Vďaka tomu sa zrazu zo Želinky stane senzácia! Prečo, to povedať nemôžem, aby som neprezradila priveľa z deja, ale zápletka je to milá, vtipná a bystrá.

Kniha Veľké čokoládové sprisahanie ide len po jedinej dejovej línii, neodbáča, nekomplikuje deťom zážitok. Rýchly a skúsený čitateľ si pri nej oddýchne, ten, kto potrebuje povzbudiť, sa v nej nezamotá. Autor Chris Callaghan ju napísal ako vianočný darček pre svoju osemročnú dcéru a je to jeho jediná a dosť vydarená detská kniha. Text sprevádzajú ilustrácie španielskej autorky Sandry Navarro, ktorá sa podpisuje ako Lalalimola.

Vydal: Fragment

Totálne ohromujúca čokoláda

(9 – 14 rokov)

V tejto knihe sa o čokoláde dozviete aj to, čo ste nechceli vedieť. A keď to takto odprezentujete deckám, je dosť možné, že po nej tým skôr siahnu. Totálne ohromujúca čokoláda je súčasťou mohutnej paperbackovej série pre staršie deti, v ktorej sa mimoriadne svojsky píše o vede, dejinách, prírodných vedách, medicíne, zemepise a umení. Všetky knihy majú rozoznateľný vizuál a názvy, pri ktorých sa slabšie rodičovské povahy odkrvia: Príšerná veda, Hrozný zemepis, Vražedná matika, Hrôzostrašná história, Desivé umenie. Nenechajte sa odradiť, ide o výborné čítanie.

V texte je množstvo prvkov na rozptýlenie: komiksy, obrázky, historické denníky, ikonografiky, vtipy, poznámky a podobne. Nejde o klasickú beletriu, kniha nemá konkrétny dej. Ak sa však dotkne nejakej udalosti, podá ju príbehovou formou, takže nuda nehrozí. Aj fakty sú podávané s ohľadom na vek čitateľa. Zabavia sa pritom aj rodičia, keby si na dovolenku vzali nedostatok čítania. Minimálne si môžu overiť, čo si doteraz o čokoláde mysleli a ako veľmi sa mýlili.

Osobne ma najviac bavilo čítať o pradávnej histórii čokolády a fascinovali ma aj konkrétne príbehy známych čokoládových tyčiniek. Autor Alan Macdonald povyťahoval nielen pikošky, ale aj seriózne vedecké poznatky a pretavil ich do zábavnej formy. Tak ako ostatné knihy zo spomínaných sérií, aj Totálne ohromujúca čokoláda (ktorá ako jediná nikam presne nezapadla), je písaná ľahkým perom. Myslím si, že práve vďaka tomu má úspech aj u nás doma, syn tieto knihy číta v prestávkach medzi dvoma príbehovými dielami a zvyčajne ich odkladá uveličený z toho, čo všetko nevedel.

Vydal: Slovart

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie