Denník N

Facebookový profil Ľuboša Blahu platí priamo strana SMER. Nový nástroj ukáže pozadie financovania politickej reklamy

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Robert Fico včera vyhlásil, že v prípade žaloby firmy ESET na svojho poslanca, má tento jeho plnú podporu. Pohľad do pozadia poslancovej stránky ukazuje, že jeho aktivity na sociálnej sieti platí priamo SMER.

Chcete vedieť koľko ktorá politická strana, či politik míňa za reklamu? Aká je ich cieľová skupina podľa veku, pohlavia a miesta bydliska? Interné informácie z pozadia politického marketingu na Facebooku boli neverejné. Až doteraz.

(Segment o L.B. sa nachádza v druhej tretine článku)

Facebook spustil knižnicu reklám

V posledných rokoch sa na sociálnu sieť presunula veľká časť komerčnej a politickej komunikácie, ktorá donedávna používala „tradičné“ kanály: televíziu, rádio, inzerciu v tlači, či billboardy. Verejná diskusia pritom prirodzene prebiehala mimo nich, niekde úplne inde: za zatvorenými dverami, na školách, v krčmách, na súkromných stretnutiach, v domácnostiach a čiastočne komentároch pod článkami hlavnoprúdových médií. Dnes sa u nás veľká časť z toho premiešava na jedinej sociálnej sieti.

Niet pochýb o tom, že Facebook je s viac ako 2,5 miliónmi slovenských užívateľov dominantným komunikačným kanálom a platformou pre verejnú diskusiu, informačným priestorom, ktorý si dovolí ignorovať málokto.

Komunikačný presun z reálneho sveta, či sveta „tradičných“ médií do kyberpriestoru sa udial tak rýchlo, že v ňom štáty častokrát tolerujú správanie, ktoré by inak rôzne postihovali. Štát nechce, či nevie reagovať na výzvy, ktoré táto zmena priniesla.

Fenomén práve včera podčiarklo napríklad rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý oslobodil poslanca Mizíka za status na Facebooku. Poslanec bol obvinený z výroby a zo šírenia extrémistických materiálov a hanobenie národa a rasy. DenníkN uvádza, že „Najvyšší súd … v uznesení konštatoval, že Špecializovaný trestný súd vykonal všetky dôkazy a vyhodnotil ich správne. Stotožnil sa teda so záverom, že sa nedá jednoznačne povedať, že status na Facebooku napísal Mizík.“

Komentár Romana Pataja ilustruje, ako orgány činné v trestnom konaní a sama legislatíva nie sú pripravené čeliť porušovaniam zákona v kyberpriestore: „[s]údu ťažko niečo vyčítať. Preskúmal dodané dôkazy, ktoré boli opakovane zjavne nedostatočné. …oslobodzujúci rozsudok nie je zelenou pre nenávisť na internete, ale iba dôkazom, aké ťažké je ju potierať.“

Facebook čelí globálnej kritike, že svoj priestor reguluje len minimálne a nebráni ho pred aktérmi, ktorí sa usilujú ovplyvňovať verejnú mienku ako súčasť nebojových vojenských operácií, pre vlastný politický prospech alebo nelegitímny finančný záujem.

Sociálna sieť odmieta regulovať obsah reklamy a tvrdí, že sú zaň zodpovední samotní inzerenti, ktorí patria do jurisdikcie štátov. Riešiť nenávistné prejavy (hate speech), či dezinformácie preto ostáva na pleciach prevažne iniciatív občianskej spoločnosti. Niektoré štáty (Francúzsko a Nemecko) začínajú postupne legislatívne reagovať a rozhodli sa priamo zasiahnuť a problém riešiť reguláciou.

Facebook, ktorý si uvedomuje negatívny dopad celosvetovej kritiky, pred niekoľkými dňami sprístupnil knižnicu reklám v ktorej na sedem rokov archivuje všetky reklamy o politike, voľbách a sociálnej problematike, ich finančné pozadie s informáciami o pohlaví, veku a bydlisku cieľovej skupiny, rovnako aj o cene reklamy a počte užívateľov, ktorým bola zobrazená.

Všetci tak môžu vidieť, na akú cieľovú skupinu sa zameriava premiér, strana Smer, či Progresívne Slovensko.

Nový nástroj poskytuje novinárom, výskumníkom, občianskej spoločnosti a širokej verejnosti pohľad do zákulisia politických kampaní, ktorý doteraz nikdy nemali.

Čo sa môžeme z nových informácií dozvedieť?

Progresívne Slovensko

Za posledných 90 dní na slovenskom Facebooku za reklamu minula strana Progresívne Slovensko (€29 938), čo je najviac zo všetkých slovenských inzerentov. Drvivá väčšina reklamy sa týka kampane pred voľbami do Európskeho Parlamentu.

Dalo by sa očakávať, že PS dokáže veľkú väčšinu svojich voličov osloviť práve na Facebooku. Napovedá tomu veková skupina, ktorú strana aktívne zameriavala.

PS svoju reklamu zameriava na mladé publikum, prevažne do 34, v niektorých prípadoch do 44 rokov. Starší užívatelia sú zameriavaní marginálne (2%) alebo vôbec. Muži a ženy sú, na výnimky, zameriavaní rovnomerne.

Reakcia na známe video ĽSNS z Bruselu, ktorú si PS zaplatilo, malo možnosť zhliadnuť najviac 50.000 ľudí. Pôvodné video z dielne ĽSNS molo však vidieť najviac milión užívateľov, teda dvadsať krát viacej. ĽSNS za propagáciu svojho videa ale zaplatila dvadsať krát viac, teda najviac €10 000.

Kritika ktorej Facebook čelí spočíva na prípadoch ako je tento, keď zarába na inzercii, ktorá podnecuje nenávisť, manipuluje verejnú mienku, šíri dezinformácie a propagandu.

SPOLU – Občianska Demokracia

SPOLU – Občianska Demokracia minula za posledných 90 dní €27 696 a radí sa preto hneď za PS. Krátkou analýzou sa dá pomerne dobre vidieť, že kampaň SPOLU, pracuje s filtrom pohlaví, keď napríklad zameriava obsah ktorého protagonistom je iba Miroslav Beblavý prevažne na mladých mužov.

Hlavnou vekovou kategóriou strany sú užívatelia od 25 do 44 rokov, a rovnako ako PS, potenciálnych voličov vo veku od 55 rokov, sa na Facebooku snažia osloviť len veľmi málo.

Slovenská Národná Strana a Andrej Danko

Tretím najväčším platcom politickej reklamy na slovenskom Facebooku je SNS (20 939 €) a v tesnom závese jej predseda Andrej Danko (20 820 €). Výdavky na reklamu sú podobné, pretože obidve stránky propagujú takmer rovnaké príspevky.

Veľká väčšina reklamy SNS je mierená zväčša na používateľov starších ako 55 rokov. Výnimkou nie sú ani príspevky o podpore rodiny a detí, ktoré sú paradoxne cielené najviac na staršie ženy od 55 rokov.

Príspevky ktorými predseda Danko propaguje svoje cesty do Ruska, jeho politiku, prezidenta Putina, Bielorusko, slovenské vlastenectvo, slovanskú vzájomnosť alebo tie ktoré sú namierené proti ĽSNS a Mariánovi Kotlebovi, majú osloviť prevažne mužské publikum vo veku od 25 do 45 rokov.

 

SMER-SD

Vzhľadom na tradičného voliča strany SMER-SD (€3 585) sú jej príspevky o práci a pracujúcich podľa očakávaní zamerané prevažne na ženy staršie ako 55 rokov. Paradoxne, nie je tomu inak ani keď SMER propaguje zvýšenie rodičovského príspevku, príspevku na školské pomôcky, či deň detí – to všetko je cielené na ženy staršie ako 55 rokov.

Tak ako u Andreja Danka, informácia o stretnutí premiéra Pellegriniho a prezidenta Putina je mierená prevažne na mladých mužov, no tiež aj staršie ženy, ktoré sú premiérovou najväčšou cieľovou skupinou.

 

Boris Kollár

Keď Boris Kollár propagoval alianciu svojej strany s talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim, reklama bola zameraná na prvovoličov a mladých do 34 rokov.

Poslanec SMERu

Poslanec SMERu (€4 157), známy svojimi statusmi na Facebooku je tiež pravidelným platcom reklamy. Podľa vyhlásenia o financovaní mu ju však platí jeho materská strana SMER-SD. Mohli by sme si teda myslieť, že sa jedná oficiálnu PR stratégiu strany.

Naznačuje to aj včerajšia tlačová beseda Roberta Fica, ktorý svojmu poslancovi v súdnom spore s firmou ESET vyjadril plnú podporu.

Na rozdiel od svojich straníckych kolegov Fica a Pellegriniho, ktorých reklama je zameraná na staršie ženy, smeruje tá poslancova propagujúca príspevky o Rusku, Putinovi, Nočných vlkoch, proti americkej zahraničnej politike alebo slovenskej občianskej spoločnosti skoro stále na mužov, často tých mladších.

Zatiaľ čo všetky subjekty v tomto článku majú distribúciu na kraje pomerne vyváženú, poslanec SMERu často vynecháva bratislavské publikum úplne.

Milan Uhrík

Zacielenie reklamy poslancom ĽSNS Milanom Uhríkom (€9 783) kopíruje trend kedy anti-imigračný obsah, mieri predovšetkým na mužov vo veku 25 až 44 rokov.

Na záver

Sprístupnenie informácií o zdrojoch financovania a pozadí politickej reklamy je krokom, ktorý nezabráni šíreniu nenávistných prejavov, či iných rétorických a audio-vizuálnych nástrojov, ktoré sa pričiňujú o rast extrémizmu a polarizáciu spoločnosti.

Cieľom nových pravidiel je stransparentnenie financovania politickej reklamy, teda potlačenie hráčov, ktorých zámer je založený na anonymite. Tak ako je tomu povedzme u autorov známych slovenských konšpiračných médií alebo tiež celých portálov (napr. aeronet.cz).

Údaje o pohlaví, veku a bydlisku cieľovej skupiny, tiež pomáhajú chápať jednotlivých aktérov, či analyzovať trendy v spoločnosti:

Progresívne Slovensko oslovuje mladé publikum, prevažne do 34 rokov, starší užívatelia nie sú zameriavaní skoro vôbec. Muži a ženy sú, až na výnimky, zameriavaní rovnomerne.

SPOLU – Občianska Demokracia cieli svoju reklamu, podobne ako PS na mladých, starších užívateľov oslovuje o niečo viac, no stále marginálne. Obsah s predsedom strany je cielený prevažne na mužov od 25-44.

Slovenská Národná Strana a Andrej Danko zameriavajú prevažne užívateľov starších ako 55 rokov a to aj keď sa hovorí rodine a deťoch. Príspevky o Rusku a zahraničnopolitických predstavách predsedu Danka sú mierené prevažne na mužské publikum od 25-45 rokov, ženy sú vylúčené takmer úplne.

SMER-SD sa podľa očakávaní sústredí na staršie publikum, prevažne na ženy staršie ako 55 rokov. Paradoxne, nie je tomu inak ani keď strana propaguje zvýšenie rodičovského príspevku, príspevku na školské pomôcky, či deň detí.

Tak ako u Andreja Danka, informácia o stretnutí premiéra Pellegriniho a prezidenta Putina je mierená prevažne na mladých mužov, no tiež aj staršie ženy, ktoré sú premiérovou najväčšou cieľovou skupinou.

Poslancovi SMERu jeho aktivity na Facebooku platí materská strana. Polarizujúci obsah o Rusku, jeho zahraničnej politike, útoky na občiansku spoločnosť a jej predstaviteľov, oslavovanie nedemokratických režimov sú všetko tradičné naratívy dezinformačných médií a spiatočníckych politikov. Poslanec SMERu tento obsah cielene smeruje skoro výlučne na mužov. Z veľkej časti reklamy úplne vynecháva Bratislavu.

Keď ste dočítali až sem, bude Vás zaujímať aj naša Facebooková stránka – aby ste boli o našich článkoch stále v obraze.

Teraz najčítanejšie