Denník N

Hlina na rázcestí.

Spomínam si, že keď kandidoval druhýkrát na župana v Žiline Andrej Sočuvka, základom úspechu (3-násobok hlasov) bol argument, že je kandidátom koalície a nie kandidát KDH s podporou koaličných strán. (Krátko nato sa stal primátorom Žiliny Ivan Harman.) Vzhľadom na povolebné pomery v župnom parlamente mal byť čerstvý župan – Juraj Blanár vlastne na uterák … a Žilina s okolím baštou pravice.  Cesty Pána sú nevyspytateľné a Juraj Blanár šéfuje Žiline (a okoliu) dodnes.

Zvolenie Manfreda Webera na čelo Únie ponúkalo spriateleným kandidátom KDH pozičnú výhodu pri obsadzovaní postov a funkcií v orgánoch Únie. A väčšiu váhu argumentov na scéne domácej. Ukazuje sa, že EÚ nechce byť až tak konzervatívna a Bavorsko nemá silu, aby takúto predstavu presadilo. Očakával by som od predsedu Hlinu kompromisnejší výber potenciálne neútočiacich partnerov. Hlina je ale hráč a dohoda adrenalín.

V kontexte niekoľkých rokov robí Hlina z KDH opäť raz zdanlivo nevypočítateľného partnera. Na druhej strane uznávam, že generačne nemá s kým. Igor ho volá Lojzo a nosiť kvety na hrob SDKÚ stačí raz za rok. A paradoxne strana s možno najväčším počtom seniorov vo svojich radoch má na svojom čele človeka v juniorskom veku.

Strategicky z pohľadu voličského potenciálu Hlinovo KDH v spojení s Beblavým a spol. nemôže hrať iné, ako druhé husle. A váha KDH v Únii nebude stúpať. Bývalí voliči modrých po skúsenostiach s Radičovou, Sulíkom, Bugárom prešli generačne skôr k nevoličom a svojou pasivitou nahrávajú prekvapivým výsledkom, lebo najnovšie (počtom) rozhodujú tí, ktorí neprišli k voľbám. Hlina si celkom správne vsádza na to, že dnešná omladina je tou silou, ktorá vie, čo chce, vie sa zjednotiť na základných emóciách, prísť voliť, zvoliť navrhovaných kandidátov a … vyhrať voľby. Bez ohľadu na to, či je liberálna alebo kresťanská.

Robert Fico dnes (zúfalo?) potrebuje dvíhať minimálnu mzdu, ponúkať sociálne balíčky … a tŕpnuť, že to ešte dá. Dnes dopláca na to, že nestačilo poraziť pravicu, musel ju opakovane knokautovať pre naprostú technickú prevahu. Tá dnes obrazne pripomína slona, ktorého ako mláďa priviazali reťazou ku kolu a dodnes sa zdráha vytrhnúť ten kôl, lebo skúsenosť z mladosti hovorí, že na to nemá dosť síl.

Hlina diktuje tempo. Sympatické úsilie.

Teraz najčítanejšie