Denník N

Aliancia za rodinu, alebo niektoré veci sa ťažko odpúšťajú

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/concept-harassment-lgbt-community-freedom-burnt-1298015797
https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/concept-harassment-lgbt-community-freedom-burnt-1298015797

Priznám sa úprimne, moje vyjadrenia k Aliancii za rodinu nie sú pozitívne, ani ústretové. A napíšem to naplno. Nie sú ani tolerantné. Nech by som ako chcel. Čo sa dá robiť, každý má svoje limity. Samozrejme aj ja. Aj mne by bolo určite ľahšie ako odpúšťajúcemu, chápajúcemu a tolerantnému. Keby som mal akýsi patent na lásku k blížnemu a kráčal si po tomto svete v pokornej blaženosti, pripravený nastaviť druhé líce bezprostredne po tom, ako mi niekto po tom prvom dobre tresne…

Aspoň tak nejako to mnohí prezentujú, vyzývajúc k láske, tolerancii a v tej láske a tolerancii následne vyzývajú k obrane tradičných hodnôt, večne ohrozovaných rodín, detí, morálky našej mladej generácie a v tej istej láske, tolerancii a porozumení, šíria takú zlobu a nenávisť, až človeka striasa. Ale to určite nie je ozajstná nenávisť a netolerancia. Teda pre Alianciu za rodinu. Tá ich nenávisť je predsa podriadená Vyššiemu dobru. S veľkým ‚V‘. A v mene Vyššieho dobra je dovolené prakticky všetko. A pritom je stále možné chodiť so vztýčenou hlavou a s dobrotivým výrazom vyzývať ku konaniu ďalšieho dobra.

V mene týchto argumentov lásky je možné zorganizovať referendum za rodinu. Veď čo môže byť dôležité, ako tradičná rodina. A ja plne súhlasím, že tradičná rodina je nesmierne dôležitá. Veď kto nám bude robiť na dôchodky? Kto bude budovať svetlé zajtrajšky? Ale to vôbec nevadí, že tradičnú rodinu nikto nespochybňuje. Keď sa taká Aliancia rozhodne, že LGBTI sú nepriatelia tradičných rodín, že ubližujeme rodinám a deťom, čo už my zmôžeme? Ostatne referendum podľa vtedajších vyjadrení vôbec nebolo namierené proti LGBTI občanom. To bola opäť len naša chyba, že sme sa takto identifikovali. A to, že z pôvodných štyroch otázok tri súviseli priamo a štvrtá nepriamo s LGBTI, predsa nehrá roľu. A vôbec čo tam po dôstojnosti členov LGBTI komunity. Čo na tom, že bola hrubo pošliapaná a pourážaná.

V mene lásky k blížnemu nejestvujú žiadne limity. Poďakovanie ministerke Laššákovej za úplné škrtnutie grantových peňazí, určených pre chod organizácií podporujúcich LGBTI komunitu, je len akási čerešnička na torte lásky a tolerancie v boji proti nepriateľom tradičných rodín, ktorí samozrejme nie sú v žiadnom prípade znevýhodňovaní. Znie Vám to nelogicky? To nič. Účel je dôležitý. A ten je jasný. Poukázať na ZLO. Na škodcu tradičným hodnotám, ubližujúcemu rodinám a deťom.

Predseda KDH Alojz Hlina si dovolí stretnúť sa so zástupcami Progresívneho Slovenska a Spolu a rokovať s nimi o predvolebnej a povolebnej spolupráci. Aliancia nezaváha ani na chvíľu. Obracia sa na neho s výzvou, citujem:

– KDH a ani on osobne nebude robiť kompromisy v oblastiach, v ktorých podľa učenia Katolíckej cirkvi nemôžu politici robiť kompromisy. (Iba katolícka cirkev je kresťanská? Pozn.autora.)

– KDH nevstúpi do vlády, ak by koaličný partner navrhol registrované partnerstvá alebo podobný inštitút s iným názvom, ktorý by mal podobné práva ako manželstvo, navrhol zhoršenie ochrany života od počatia po prirodzenú smrť či ohrozoval práva rodičov na vzdelávanie svojich detí.

– KDH okamžite odíde z vlády, ak by koaličný partner hlasoval s opozíciou za registrované partnerstvá alebo proti princípom ochrany života, manželstva a výchovy detí, s ktorými sa neobchoduje.

Na vysvetlenie: Ak by koaličný partner hlasoval proti princípom ochrany života, manželstva a výchovy detí je vlastne opäť to isté, čo v prvej vete súvetia, teda za RP a samozrejme proti zákazu potratov. To len pre poriadok.

Keď sa tak pozriete na stránku Aliancie za rodinu, či už na FB, alebo priamo na ich web, veľa tam toho nenájdete. A ja by som možno dokázal pokúsiť sa o aspoň trochu inú optiku, pri posudzovaní ich aktivít, keby z ich stránky skutočne kričala dobrá snaha o uľahčenie života rodinám. Keby tam boli nejaké ozajstné konštruktívne návrhy, ako vylepšiť postavenie rodín na Slovensku. Alebo aspoň nejaké vyjadrenia smerom s veľmi deprimujúcej skutočnosti, že bezmála 40% novozaložených manželstiev sa rozvádza a čo s tým robiť. Chápem, že toto už je oveľa väčšie sústo, ako len bojovať proti neexistujúcemu nepriateľovi a zverejňovaním úspechov v referende a iných svojich aktivít, tohto neexistujúceho nepriateľa hrdinsky porážať…

A mal by som v súvislosti s ich stránkou dokonca konštruktívny návrh. AzR vytrvalo vystupuje ako združovateľ rôznych cirkevných organizácií. A ja verím, že mnohé z týchto ustanovizní vykonávajú skutočne dobrú a podnetnú prácu. Pre potrebných, pre tých, ktorí majú rôzne problémy existenčné, sociálne, rodinné… Čo napríklad skúsiť trochu písať aj o nich. O ich práci, úspechoch? Keď už ich Aliancia združuje, pokúsiť sa o nejakú osvetu, aby ľudia podobne ako aj ja nemali pocit, že na nich AzR akurát parazituje.

No a keď sme pri tom parazitovaní. V podstate sa to už stalo tradíciou. Aliancia za rodinu, ako akýsi tichý nenápadný tieň, sleduje aktivity Inakosti. A vo chvíli, keď Inakosť oznámi termín Dúhového PRIDE v Bratislave, usporiada v identický deň svoj pochod Hrdí na rodinu. Veď samozrejme žiadny zákon to nezakazuje, takže to bude dobré. A prospešné pre rodiny. Porovnať sa s tými ničiteľmi tradičných hodnôt, spočítať množstvo ľudí na každom z pochodov a opäť slávne zvíťaziť. Už minulý rok sa po pochodoch objavili reakcie účastníkov pochodu Hrdí na rodinu, že keby takpovediac ‚prišlo na vec‘, viacerí by sa pokojne zúčastnili aj Dúhového pochodu. Mňa veľmi potešili. Svedčia o tom, že u mnohých zdravý rozum víťazí. A že si uvedomujú tú nesmiernu nezmyselnosť umelého stupňovania napätia tam, kde k tomu nie je žiadny zmysluplný dôvod.

Zatiaľ však Aliancia nič také nepripúšťa. Logicky sa tomu ani nečudujem. Veď koho vhodnejšieho by si našli ako komunitu LGBTI? S kým by sa porovnávali, voči komu by sa vyhraňovali, pomenovávali ZLO a ‚účinne‘ voči nemu bojovali. Čo by si bez nás počali?

Mnohým je tŕňom v oku, že keď si pozrú zábery z oboch pochodov, jasne vidia, že pochod gayov a lesbičiek je doslova obkolesený policajnými zložkami. So všetkým vybavením, zátarasmi, ťažkoodencami a podobne. A sťažujú sa na to, že sa to všetko musí platiť z peňaženiek daňových poplatníkov. Úprimne aj mne je dosť ľúto všetkých tých policajtov, ktorí častokrát v najväčšom teple pochodujú s nami s plným výstrojom. Pochod Hrdých na rodinu takú ochranu nemá. Prečo? Lebo im nič nehrozí. A špeciálne nič im nehrozí zo strany všetkých tých, ktorí sympatizujú s aktivitami Inakosti a organizácií, ktoré ju podporujú. A tak to má byť. A to aj napriek tomu, že to potom zneužívajú zbabelci, ktorí sa postavia slabším, na presadzovanie svojich politických a ideologických princípov.

 

Roman Dulgerov

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.