Denník N

Prečítané leto: 3. týždeň o bábätkách

Čítajte deťom spolu s nami, týždeň čo týždeň prichádzame s novou témou a novými tipmi na plnohodnotne strávený čas pri knihách. Projekt Prečítané leto pokračuje v treťom týždni príbehmi s bábätkami. Stačí 20 minút denne, aby deti počas prázdnin neprišli o svoje čitateľské zručnosti a návyky. Na mojom blogu sa okrem krásnych obrázkových noviniek pre najmenších dočítate najmä o knihách pre čitateľov od 8 – 13 rokov.

Týždeň o bábätkách 

Na stránke o Prečítanom lete si pozrite všetky podrobnosti o tom, koľko kníh stačí s deťmi cez prázdniny prelúskať, aby na začiatku nového školského roka neprežívali muky. Týždeň od 15.7. – 21.7. je venovaný knihám, v ktorých dôležitú úlohu zohrávajú bábätká.

Ako funguje ľudské telo?

(od 6 – 10 rokov)

Malí vedátori vedia rodičov nadchnúť aj vystrašiť. Občas svojimi otázkami dospelým doslova vyrazia dych a najmä – trvajú na odpovediach. Ak vám vaše mlčanie doteraz ešte ako tak prešlo, s nástupom do školy už niet na čo čakať. A pokiaľ je stredobodom záujmu vašich detí ľudské telo, prišla vás zachrániť kniha Ako funguje? Ľudské telo.

Encyklopedická publikácia s veľkorozmernými ilustráciami je určená deťom od 6 rokov. Zvládne ju však aj nadmieru zvedavý predškolák v kombinácii s mladším súrodencom, ktorého medzi kapitolami môžete zabaviť hľadacou hrou. Autorka Nikola Kucharská deťom vymyslela dievčatko Kláru, ktorá v tejto knihe všetko názorne ukáže priamo na sebe. Až na časť, ktorá sa spája s tohtotýždňovou hlavnou témou: príchod bábätka na svet a čo to o genetike predvedie Klárina mama.

Kniha Ako funguje? Ľudské telo je rozdelená na 6 častí. Medzi nimi je vždy dvojstrana prekypujúca životom, na ktorej môžete opisovať a domýšľať si jednotlivé situácie (s mladšími hľadať Kláru, ďalších členov jej rodiny a množstvo iných postáv).

Texty sú písané ľahko, no odvážne. Svojich – hoci malých – čitateľov nepodceňujú. Mnohým rodičom prinesú úľavu a správne slová na vysvetlenie zložitých telesných procesov.

Vydal Ikar v edícii Stonožka.

Príbeh Angelina Browna

(8 – 14 rokov)

O tejto knihe som písala minulé leto a keď som do nej teraz znova nahliadla, oblial ma rovnaký pocit, aký som z nej mala prvýkrát. Je to jeden z najláskavejších príbehov, aké sa momentálne dajú na pultoch nájsť a hoci je Príbeh Angelina Browna určený už pre samočitateľov, odporúčam rodičom čítať si ho spolu s deťmi nahlas večer pred spaním. Angelino síce nie je typické bábätko, ale s najväčšou pravdepodobnosťou si i tak získa vaše srdce.

Príbeh Angelina Browna je od začiatku až do konca takým výživným čítaním, že som ho len ťažko púšťala z rúk. Už začiatok je hraničný – Bert, šofér mestského autobusu, má pocit, že asi práve dostal infarkt. Srdce sa mu trepoce a hruď sa mu dvíha. Lenže nič ho nebolí. O chvíľu si všimne, čo mu spôsobilo ten zvláštny stav: z vrecka košele vylezie drobný anjel, práve sa narodilo chlapčiatko s krídlami oblečené v bielej košieľke. Vezme ho domov a ukáže svojej manželke Betty, ktorá ho prijme s úplnou samozrejmosťou. Táto čarovná mystifikácia sa nesie celou knihou. Betty, kuchárka v školskej jedálni, zoznámi Angelina s deťmi, ktoré ho tiež berú ako úplnú samozrejmosť. Vzájomne sa spoznávajú a anjel si ich všetkých získa – tvrdí, že netuší, kto je, odkiaľ prišiel a tiež, že nič nevie. Všetci si však všimnú, že vie prdieť. Prdí často, ale v tejto knihe to nie je črta, ktorá by mi prekážala. Príbeh je taký očarujúci, že to k nemu jednoducho pasuje a u detí vyvoláva salvy smiechu. Veď kto kedy videl prdiaceho anjela?!

Na tejto knihe som okrem už spomínaných vecí nesmierne ocenila, že jej autor David Almond nehádže zloduchov cez palubu, netrestá ich, nenecháva ich napospas osudu bez vysvetlenia, čo sa s nimi stane, keď sa kniha zavrie. Viac neprezradím, ale rozhodne takýto záver detského príbehu vítam s otvorenou náručou. Knihu nežne a vtipne ilustroval Alex T. Smith.

Vydal Slovart.

O čajke a kocúrovi, ktorý ju naučil lietať

(8 – 14 rokov)

Táto kniha od Luisa Sepulvédu si ma našla minulé Vianoce. Začítala som sa do nej a ani neviem ako, naraz z nej bola moja srdcovka. Čo sa týka bábätkovského týždňa, tuto triafame presne do čierneho. Narodí sa v nej mláďatko čajky a my jeho cestu sledujeme od chvíle, kedy ho nešťastná mama znesie ešte ako vajíčko a vloží celý jeho osud do labiek lenivého kocúra z bohatej štvrte. Ten si bez rozmýšľania poprehadzuje svoje priority. Česť a svedomie sú mu prednejšie ako ľahostajnosť nad osudom bezbranného vtáka, ktorého by mohol v okamihu zožrať.

Deti učíme dávať sľuby, ale už nie vždy dôsledne sledujeme ich dodržiavanie. Sami sľubmi často mrháme, vypúšťame ich do vzduchu ako prázdne bubliny, ktorými sa v ťažkých chvíľach snažíme tomu druhému zalepiť oči a spraviť zo seba lepších, než sme. V tejto knihe však kocúr nezaváha a plní svoj sľub nie preto, že je pod drobnohľadom alebo zo zištných dôvodov. Drží sľub, pretože je to jediná cesta. Dojímavo sa stará o vtáčatko, chráni ho pred nebezpečenstvami prístavu a je odhodlaný prezradiť veľké mačacie tajomstvo človeku len preto, aby svoju úlohu dotiahol do konca.

Kniha O čajke a kocúrovi, ktorý ju naučil lietať nemá odbočky, deti sa v nej nestratia. Po celý čas sledujú jedinú napínavú líniu a stránku za stránkou zisťujú, že mnoho bytostí skrýva pod často drsným povrchom svoju jemnú tvár plnú priateľstva a empatie. Viackrát sa do príbehu vkradne odvolávka a apel na životné prostredie, ale netvorí jeho hlavnú os. Tú si po celý čas drží navonok neoblomný prístavný kocúr so srdcom na správnom mieste.

Vydalo Verbarium.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie